Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прав ли е депутатът Маноил Манов, че целта е да бъде заплашен премиерът, като бъде показан беззащитен

Бенефициент на изтеклите преди дни снимки от спалнята на Бойко Борисов е оформящият се анти-ГЕРБ фронт, стана ясно от думите на самия премиер.

Той посочи поименно 7-те фланга на този фронт - Васил Божков, президента Румен Радев, бившия му заместник Цветан Цветанов, БСП, Слави Трифонов, Мая Манолова, всякакви ДСБ-та.
Но кой може да е фактическият извършител, кой на 13 август 2017 г. с Iphone 6S снима спящия гол, но завит премиер?

Всъщност датите на снимките, което по принцип е част от атрибутите на снимковия файл, изглежда, че са били пипани - например на снимката с кюлчета злато в чекмеджето пише, че е направена на 9 март 2014 г. с Iphone 6, чиято премиера бе през септември 2014 година, тоест 6 месеца по-късно. Такива разминавания се откриват и в другите атрибути - например на единия кадър от “Афера” пише като дата на създаване 2021 година. (Дай боже да я доживеем.)

Предположенията са, че авторите на мероприятието нарочно са манипулирали датите, за да прикрият следите на физическите извършители. Да се видят метаданните на снимка, не е кой знае какво техническо умение - просто кликате с десен клавиш върху името на файла на снимката. Метаданните показват какви действия са извършвани с този файл - кога е произведен, променян, презаписван и пр. Напоследък тарикатите се изучиха, защото някога по тези данни веднага лъсваше името на компютъра, на който е произведен документът. Затова се поизучиха и започнаха да променят метаданните, за да не личи кога физически са снимани кадрите.Това не е задължително да означава, че съдържанието на снимката е променяно или са манипулирани само метаданните, но така или иначе, е индикатор за някаква намеса.

Всъщност тези снимки с лилавите пачки и кюлчетата злато са уж истинският компромат. Но тъй като сюжетът им е доста неубедителен, те не предизвикаха голям интерес. Неубедителен е, защото колкото и да е подценяван Борисов, той все пак има малко здрав разум и едва ли би трупал в чекмеджето на нощното си шкафче половин милион евро и няколко кюлчета чисто злато.

Дори и да приемем хипотезата, че това са милионите, за които говори Васил Божков от Дубай, той едва ли би ги съхранявал толкова небрежно. Ако допуснем, че той има някъде скривалище, а тези банкноти са само временно там, те биха били в куфарче, сак, черен чувал за боклук, торбичка от “Била” или нещо такова. Но прехвърлянето им в чекмеджето и подреждането им означава опит за трайно съхранение, което не е убедително.

Не сме сигурни дали снимката е манипулирана, но технически това е напълно възможно - може да е подредена в някакво друго чекмедже, може и да е нагласена с фотошоп. Всъщност на кадрите се виждат банкноти от 500 евро с ластик, но по никой начин не се разбира, че това е точно чекмеджето в спалнята на Борисов. Затова за по-голяма убедителност бе пусната и снимката на спящия Борисов.

Има и още две хипотези - едната е, че Бойко Борисов е участвал при снимането, защото той знае къде стоят парите му, и другата е, че някой от обкръжението му го е издебнал, докато спи или отсъства, и е отворил чекмеджето и е щракал с телефона си.

Авторите на мероприятието обаче попрекалиха със снимката на спящия Борисов. Ако бяха се ограничили само със снимката на банкнотите, вероятно щеше да има по-силен пропаганден ефект. Показвайки спящия Борисов, той автоматично се превърна
в жертва. Някакви хора го дебнат и снимат тайно. Освен това се засилиха дългогодишните подозрения, че НСО всъщност не охранява първите държавници, а ги шпионира и тази информация, с която се сдобиват, се ползва за не съвсем чисти цели. 

Прокрадва се и една друга хипотеза - лице, много близко до Борисов, го снима, докато споделят постелята си, и в наши дни, загубило близостта си, отмъщава, като продава снимката на душманите на Борисов. Тук пак възниква въпросът за охраната от НСО. Протоколът на самата служба за охрана изисква посетителите при важни държавни
лица да предават телефоните и друга записваща техника в специални заключващи се чекмеджета на входа на къщата. Така е при министър-председателя, президента, главния прокурор. Тоест, дори и да допуснем, че някакво гадже е издебнало заспалия премиер, какво точно е правила НСО, защо не е отнела айфона, след като се минава през металдетектор? И дали нарочно не е било оставено с телефон в покоите на министър-председателя?

Може би ще се окаже прав народният представител Маноил Манов, който смята, че целта на мероприятието не е била да се покаже, че Борисов има незаконно богатство, а да се покаже беззащитен и така всъщност да бъде заплашен.

“Не съм правила филм. Не знам дали има каса и какво има в нея. И не знам какво има в шкафчето. Споменавате ме с две лъжи, @Boyko Borissov. Ваши ли са парите в шкафчето от снимките, г-н Борисов? Това е въпросът по снимките ”, написа вчера във фейсбук Миролюба Бенатова в отговор на думите на Борисов от онзиден, че Бенатова е била в къщата да снима филм и е виждала обстановката.

“Би следвало да се провери дали е извършено престъпление с разпространяването на неистински клеветнически факти и обстоятелства”, каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов от столичния затвор, където бе на боксов мач.

ДЕПУТАТ ОТ  ГЕРБ КЪМ ДЯСНАТА РЪКА НА ПРЕЗИДЕНТА: АКО РАДЕВ НЕ РЪКОВОДИ НСО, ЗАЩО НАРЕЖДА ПРОВЕРКИ?

Скандалната снимка със спящия премиер.
Скандалната снимка със спящия премиер.

Ако Радев не ръководи НСО, защо тогава разпорежда проверки на спецгардовете, попита депутатът от ГЕРБ Маноил Манев президентския главен секретар Димитър Стоянов. С остри думи във фейсбук и показване на дипломи двамата премериха професионалните си квалификации по темата за НСО, а Манев даже обеща да подари на Стоянов двете си книги за обучение на охранители.

Налага се да си премерим професионалната квалификация по темата с НСО с човек, дето пише SMS-ите на президента, написа Манев във фейсбук. Така той отговори на забележка на Стоянов, че депутатът не познава конституцията, както и закона за службата. Не президента, а Народното събрание упражнява контрол над НСО, твърди Стоянов.

“Ако законът не е ясен за ръководната роля на президента над НСО, виж изявлението на шефа си: “Разпореждам проверка на НСО”. Както се казваше в един стар виц - ако нещо не ти е ОК с тази ситуация, критикувай шефа си”, отвърна Манев и добави: “Заради такива многознайковци НСО е на този хал. Че “осъществяващият общо ръководство” не знае кое и как - не е толкова лошо, но че и SMS-ите ви не чете, си е проблем.”

ГЕРБ: НАМА ДОКАЗАТЕЛСТВА, НО ЦВЕТАНОВ ИМАШЕ ТАКЪВ ДОСТЪП

Цветан Цветанов е имал достъп до “Бояна” и всички места, на които е бил Борисов и е много вероятно той да стои зад компроматите. Все по-силно за ГЕРБ именно бившият втори в партията е основният заподозрян.

“Цветанов е имал достъп и до “Бояна”, и до местата, където Борисов стои. Но като нямаме доказателства, няма какво да твърдим. Факт е, че тези материали са събрани около или преди евроизборите”, заяви по Нова тв депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Според него всички снимки са монтаж с изключение тази на спящия Борисов.

Още след като се появи нецензурният запис с гласа на премиера, от ГЕРБ намекнаха, че навярно Цветанов е авторът му.
Политиката в България стигна дъното, в болна политическа среда сме - така лидерът на “Воля” Марешки оцени компроматите. От СДС пък съзряха руска връзка. 

Маноил Манев
Маноил Манев