Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев КАДЪР: bTV
Румен Радев КАДЪР: bTV

Президентът призна, че е управлявал дрон, както и самолет

Радев поиска независима експертиза на аудиозаписа с гласа на Борисов

Ще наложи частично вето върху закона за МВР, с който се създава паралелно НСО

Най-смущаваща е снимката със спящия г-н Борисов, защото такова нахлуване в личното пространство е недопустимо. Това означава някакъв риск за живота на премиера.

Това заяви президентът Румен Радев в Перник. Той направи първия си коментар, след като в сряда премиерът Бойко Борисов обяви, че Радев го наблюдава с дрон.

Управлявал съм и самолети, управлявал съм и дронове, призна държавният глава. Той имал дрон, но това нямало нищо общо с това, което говори Борисов.

Този дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да слага пачки, пошегува се той. В момента се прави опит да се отклони вниманието дали тези снимки са манипулация и постановка, дали записът е монтаж, коментира Радев. Не мога да тълкувам всичко, изречено от г-н Борисов, защото, за разлика от него, моята фантазия все пак има някакъв предел, допълни той.

Проблемът на премиера не е някакъв китайски дрон, за мен това е параноя. Това е абсолютно отклоняване от основния въпрос - манипулирани ли са снимките и аудиозаписа, каза още Радев.

Крайно недостойно е отново да се лепят петна по НСО, хората там не го заслужават, тяхната работа е да защитават охраняваните лица, а не да ги дискредитират. НСО охранява извън сграда, но когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи отговорност за тях. Всякакви версии са възможни, за НСО не вярвам, но не е лошо и премиерът да си направи преценка за кръга от познатите си, каза още държавният глава.

Радев разказа, че в момента, в който излезли снимките, се е обадил на ръководството на НСО и ги посъветвал да отидат веднага при премиера и да направят проверка на случая. Такава вече е в ход.

Прокуратурата е длъжна да направи проверка, защото в момента е най-важно едно - да се върне доверието в държавността, а това може да стане само чрез истината, от това зависи бъдещето ни на правова държава, категоричен бе Радев и обясни, че това не е работа на Консултативния съвет по национални сигурност. Държавният глава поиска да има независима експертиза за достоверността на аудиозаписа и снимките.

Запитан дали иска да сформира служебен кабинет, Радев отговори, че е готов да изпълнява конституционните си задължения при всякакви обстоятелства. Предсрочни избори и служебно правителство кога ще има, не определям аз. Това го прави или самото правителство, което да реши докога ще управлява, или парламентът, ако има вот на недоверие, или българските граждани, ако решат, че искат смяна на властта. Но никога не съм изразявал желание за служебно правителство, никога не съм казвал свиреп кабинет, допълни той.

Никой не може да дискредитира правителството, освен самото то. В момента най-голямата заплаха за правителството е самият Борисов - с нещата, които говори, със своето поведение, каза още държавният глава.

Брифингът на премиера беше опит да се търсят може би геополитически индулгенции за скандала навън, а вътре, на наша територия, да се превръща този скандал във фарс.

Радев обяви, че ще наложи частично вето на закона за МВР, с който се създава паралелно НСО, но не пожела да каже сега аргументите си.