Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йоан Матев с майка си Сребрина Гаджева в съда.
Йоан Матев с майка си Сребрина Гаджева в съда.

Бившият кандидат за вицепрезидент си извадил

свидетелство за съдимост в съда наблизо и решил

да се разходи в Борисовата градина

Един от основателите на СДС и кандидат за вицепрезидент Румен Воденичаров е пазил тялото на убития в Борисовата градина Георги Игнатов. Воденичаров стоял близо 3 часа до тялото на Георги, положено върху пейка. 

Румен Воденичаров разказа, че близо 3 часа пазел тялото на Георги Игнатов.

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Румен Воденичаров разказа, че близо 3 часа пазел тялото на Георги Игнатов. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

В деня на убийството той ходил до Софийския районен съд, за да си извади свидетелство за съдимост. Документът му трябвал, за да започне работа като охранител в столичния зоопарк, където се труди и до днес. Сградата на съда е на стотина метра от мястото на убийството на Георги - от другата страна на бул. “Драган Цанков”. След като извадил документа, Воденичаров решил да се поразходи в парка.

Това стана ясно на съдебното заседание в сряда, когато се разглеждаше делото на Йоан Матев за убийството в Борисовата градина.

Матев влезе с черна маска за лице и шапка с козирка, покриваща очите му в зала, 14 в Софийския градски съд. Той бе придружен от майка си - журналистката Сребрина Гаджева.

Румен Воденичаров се яви в съдебната зала като свидетел по делото, защото е бил поемно лице при запазването на местопрестъплението и огледа. Воденичаров обясни, че по тялото на Георги Игнатов не е имало кръв. В близост до пейката нямало и предмети.

Като свидетел бе разпитана и 81-годишна жена. Тя заедно с още три нейни приятелки била в парка в деня на убийството. Минавайки през алеята, те се разминали с младеж, който прилича на самотния бегач от записа на камерите.

Възрастната дама описа минувача като “младеж с бузки и раница”. Жена от компанията го спряла, но той ѝ обяснил, че бърза, и продължил по пътя си. По-късно 81-годишната жена видяла записа в медиите и се свързала с полицията.

На заседанието стана ясно, че хигиенистки от училището СГСАГ “Христо Ботев” са открили острие от нож в двора на гимназията. То било с дължина приблизително 10 см, а ножът, с който е убит Георги, е 12-13 см. Чистачката веднага го предала на разследващите. Той обаче не е бил свързан с убийството.

По време на заседанието близки и приятели на Георги Игнатов се събраха на мирен протест пред Съдебната палата. Те поискаха максимално наказание и справедлива присъда за убиеца. 

ГЕОРГИ ИГНАТОВ
ГЕОРГИ ИГНАТОВ

Йоан Матев бе зад решетките 3 години и 2 месеца. Той бе пуснат под домашен арест на 22 април заради коронавируса. Матев бе освободен с една от 250-те електронни гривни. Той е със забрана за напускане на страната. Магистратите мотивираха по-леката мярка с факта, че досега процесът се е разглеждал редовно и винаги са отхвърляли молбите на Матев за свобода.

Георги Игнатов бе убит с нож посред бял ден на 2 юни 2015 г. Същият ден той е имал среща с приятелката си Лора Крашевска. В 11,43 и 32 секунди Георги позвънил на Лора и с последни сили ѝ казал: “Наръгаха ме”.

Йоан Матев беше заловен 2 години по-късно, а през това време той успя да промени външността си. Според обвинението е избягвал социалните мрежи. Причина за това бяха разпространени кадри на самотен бегач, който тича из Борисовата градина малко след убийството.