Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НА ЧИСТО: Христо Ковачки се размина с условна присъда.
НА ЧИСТО: Христо Ковачки се размина с условна присъда.

 

ИМУЩЕСТВОТО на Христо Ковачки няма да бъде конфискувано. Това обяви пред "168 часа" прокурорът по делото Маргарита Немска.
По думите є присъдата на енергийния олигарх включва глоба от 20 хиляди лева и три години условно. Подобна санкция е цели 800 пъти по-ниска от 16-те милиона лева укрито ДДС, за което Христо Ковачки беше осъден.
Според прокурор Маргарита Немска няма нищо вярно в появилата се информация, че съдът е постановил и конфискация на една десета част от имуществото на Ковачки.
"Няма постановена конфискация. Наложени са му единствено глоба и условна присъда", категорична е прокурор Немска.
Минути след произнасянето на присъдата тя обяви, че все пак е

доволна от решението на съда

защото Ковачки е признат за виновен. В пледоарията си прокурор Немска поиска ефективна присъда около средния размер, който в случая е пет години затвор.
"Прокуратурата вече е протестирала присъдата пред Софийски апелативен съд", обяснява Маргарита Немска.
Недоволни от наказанието са и адвокатите на Христо Ковачки. Те също обжалват пред по-горната съдебна инстанция наложеното наказание.
"Няма никакво значение дали една присъда е условна или осъдителна, когато тя е неправилна", заяви след края на делото адвокат Ина Лулчева, защитник на Христо Ковачки.
Според Лулчева няма как да стане факт и конфискацията на една десета от имуществото на Христо Ковачки, за която се говореше след края на процеса.
"Това не може да стане, защото по време на делото не е представена експертиза за установяване имуществото на Христо Ковачки. Когато това не е направено, законът не допуска конфискация", обясни адвокат Лулчева.
Според прокурор Маргарита Немска няма пречка на втора инстанция да бъдат представени всякакви нови доказателства на обвинението, включително и експертиза за
установяване на имуществото

Такъв опис съществува по друго дело срещу Христо Ковачки, заведено от комисията "Кушлев" преди няколко години. Той обаче не може да бъде използван в наказателния процес за неплатеното ДДС. По искане на комисията "Кушлев" съдът запорира активи на Ковачки и семейството му за над 143 млн. лева. Според експертите има драстична разлика между приходите и разходите на енергийния бос. Те са установили, че за периода 1 януари 1994 г. и 31 декември 2008 г. Ковачки е декларирал, че е получил 2 118 546 лв., а е придобил имущество за 72 пъти повече пари.
Със запора се обезпечават бъдещи искове, които могат да бъдат предявени, ако Христо Ковачки бъде признат за виновен на последна инстанция. Според юристи финалът на делото може да се очаква след няколко години. Едва тогава може да започне по същество делото по искане на комисията "Кушлев", което също се очаква да се проточи поне 4-5 години.

 

 

Прехвърля бизнес на офшорки

МЕСЕЦИ преди Христо Ковачки да чуе присъдата си за укрито ДДС, част от свързваните с него фирми са продадени на офшорки, регистрирани на Сейшелските острови.
Това става ясно от постъпилите заявления в Комисията за защита на конкуренцията. Експерти припомнят, че през годините Ковачки избягва да купува директно приватизираните мини и електроцентрали. Те се придобиват от близки до него лица, а той се води единствено консултант.
В началото на годината КЗК разрешава прехвърлянето на 100% от акциите на брикетната фабрика в Гълъбово "Брикел" на регистрирана на Сейшелските острови компания "Молер корп". На 11 април в КЗК постъпват още три искания за продажба на фирми, сочени за част от империята на Христо Ковачки.

 

 Тежки обвинения

Христо Ковачки е обвинен за тежки данъчни престъпления и арестуван в края на 2008 г. Тогава прокуратурата обявява, че: "Ковачки е обвиняем за данъчни престъпления в особено големи размери и за сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага." За свободата на енергийния бос е определена рекордна гаранция от 300 000 лв., която по-късно е намалена на 200 000. След плащането є той напуска ареста.
След избухването на скандала Ковачки заяви, че случващото се с него никак не го притеснява и е готов да съдейства на разследващите органи. Подчерта, че ще докаже несъстоятелността на обвиненията и колкото по-бързо нещата стигнат до съда, толкова по-добре ще бъде.
По това време полското списание "Впрост" поставя Христо Ковачки в списъка на стоте най-богати в Източна Европа със състояние от 700 млн. долара.

 

Оправдаха зет му

СЪС затвора се размина и зетят на Христо Ковачки Никифор Вангелов.
През 2008 г. той е обвинен в данъчни престъпления в особено големи размери, каквито бяха повдигнати и на Ковачки. Процесът срещу него стартира на 21 октомври миналата година, а миналия месец бе оправдан.
"Вангелов е оправдан по повдигнатите обвинения и присъдата е протестирана в Апелативния съд" - каза за "168 часа" прокурор Маргарита Немска.
Никифор Вангелов е известен като човека, който върти енергийните сделки на Ковачки, и като мозък на финансовата му империя. Член е на ръководството на няколко дружества, свързвани с Христо Ковачки - РУМ "Деница", "Фина механика" ЕООД, "Нова Деница" АД. Зам.-председател е на Надзорния съвет на Общинска банка, както и президент на футболния клуб "Миньор" (Перник). Председател е на контролната комисия на близката до Христо Ковачки партия ЛИДЕР.
Връзката на Никифор Вангелов с енергийния бос е не само финансова, но и родствена - бизнесменът е женен за сестрата на Христо Ковачки.

 

Съпругата му е пернишката Шер


ЕНЕРГИЙНИЯТ бос Христо Ковачки е женен за чалгарката Деси, която във фолкаджийските среди е прочута като пернишката Шер.
Двамата се запознавали цели три пъти, преди Ковачки да се осмели да є поиска телефона. Певицата непрекъснато отказвала поканите на Ковачки за срещи и така го докарала до полуда. По това време днешният милионер още карал колата си сам, а известната тогава певица вече си имала шофьор. Сега ролите са разменени. Деси се отказва от кариерата си на певица, за да се грижи за двете им деца. Твърди се, че когато те поотраснали, тя подхванала бизнес с недвижими имоти.

ОБВИНЕНИЕ: Прокурор Маргарита Немска протестира наказанието на Ковачки.
ОБВИНЕНИЕ: Прокурор Маргарита Немска протестира наказанието на Ковачки.
НЕВИНЕН: Никифор Вангелов е оправдан.
НЕВИНЕН: Никифор Вангелов е оправдан.
Деси Ковачева
Деси Ковачева