Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елизабет Елена вон Месинг в съда
Елизабет Елена вон Месинг в съда

Бившата съпруга на руския гангстер

Андрей Хлоев се издирва, а съучастникът ѝ

чака делото в жк “Овча купел”

Може ли да изпереш близо 1 млрд. евро мафиотски пари, да те разследват и осъдят в две държави и въпреки това да се измъкнеш от правосъдието. Може.

Животът на руснаците Елизабет Елена вон Месинг и Дмитрий Абрамкин засега го доказва. Те сякаш са благословени късметът да не ги напуска.

Двамата са осъдени на по 10 г. затвор за пране на 1,6 млрд. лв., вероятно пари на Тамбовската мафия, но към днешна дата нито един от тях не е зад решетките. Това е най-огромната изпрана сума у нас, макар и в престъплението да няма българско участие.

Абрамкин напусна затвора на 11 юни, когато състав на Софийския апелативен съд с председател Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Иванка Шкодрова го пусна под домашен арест. Електронна гривна ще следи той да не избяга, както направи Вон Месинг. Руснакът е наел апартамент в жк “Овча купел”, където кротко трябва да изчака началото на делото на втора инстанция в Софийския апелативен съд, което е на 2 юли. Има забрана да напуска страната.

Сънародничката му, която е и с финландско гражданство, се издирва от началото на 2018 г. Засега няма информация да е заловена, макар че от 24 декември 2018 г. не е активна във фейсбук. За последно е честитила коледата на приятелите си.

През миналата година Вон Месинг е получила условна присъда и от Смоленския районен съд в родината си, пак за парични далавери. Почти през цялото време, докато у нас върви дело срещу нея, тя е подсъдима и в Русия.

Българското дело срещу нея и Дмитрий Абрамкин започва в началото на 2012 г.

То много пъти бе отлагано заради здравословни и семейни проблеми на двамата, включително заради изневяра на съпругата на Абрамкин, което го прати в болница. На 25 септември 2017 г. съдия Величка Цанова осъди руснаците на по 10 г. затвор за пране на пари и глоба от по 698 млн. лева.

Наказанието бе потвърдено от Софийския апелативен съд. През април тази година обаче ВКС върна делото на втората инстанция заради неясноти в присъдата.

Прането на пари

Рускинята Вон Месинг става собственик на фирма “Оптима Ка” през април 2007 г. Офисът ѝ е на бул. “Васил Левски” в София.

Тя и Абрамкин са арестувани при акция на прокуратурата и ДАНС на 23 май 2008 г.

Разследващите установяват, че чрез множество фиктивни сделки капитали от Санкт Петербург са минавали през “Оптима Ка” до компания, регистрирана в Естония. Част от средствата били превъртани през банкови сметки и към компании в Кипър, Дубай, Хонконг.

Според разследващите от май 2007 до май 2008 г. по сметките на фирмата на Вон Месинг пристигат 441 превода от Русия в евро и долари на обща стойност 1,614 млрд. лв. Пак по същото време са направени 3376 превода до сметки в цял свят.

При произнасянето на присъдата съдия Цанова постановява Вон Месинг и Абрамкин незабавно да бъдат отведени в затвора. Двамата са задържани в съдебната зала. До този момент те са свободни след кратък престой зад решетките още през 2008 г.

През февруари 2018 г. изведнъж става ясно, че Вон Месинг не е в България и е обявена за издирване. Оказва се, че при произнасянето на присъдата от апелативния съд тя била освободена от ареста срещу парична гаранция от 5000 лв. заради заболяване. Забраната ѝ да напуска страната обаче не е вдигната. Затова тя подала молба до СГС.

На делото по повод на молбата се разбира, че Вон Месинг е поискала от съда да ѝ бъде позволено да отиде до Германия, за да се лекува. Заедно с молбата представила удостоверение от болница в Мюнхен, подписано от двама лекари. Те твърдели, че се нуждае от спешно лечение.

Съдия Цанова обаче прави запитване през службата за сътрудничество “Евроджъст”. От отговора става ясно, че единият от лекарите, който уж подписал удостоверението с дата 18 януари 2018 г., бил починал преди година.

Именно тогава съдът променя мярката за неотклонение на Вон Месинг и я обявява за общодържавно издирване.

Как Елена

Скородумова

се превърна в

Елизабет Елена

вон Месинг

Животът на фаталната рускиня е достоен за сериал. Той изобилства от тайни, любови, гангстери. Всъщност Елена е добре позната в родината си и особено в родния Санкт Петербург, където дълго време държи луксозен офис на Невски проспект. Руските медии я наричат “най-знаменитата родна валютчица (ченчаджийка - б.р.) в наши дни”.

Тя е малко над 50-те, ленинградчанка, произхожда от добро семейство, майстор на спорта по плуване, има голям син. В началото на 90-те години на миналия век, докато е още студентка в родния Санкт Петербург, се омъжва за Сергей Скородумов и приема неговата фамилия. Затова в Русия е известна и като Елена (Лена) Скородумова. От първия си съпруг получава не само фамилията, но и прякора Помидориха (жената на домата). Причината - на Сергей му викали Помидор (домат). Той бил страстен комарджия, но в критични моменти, когато не му вървяло с картите, лицето му пламвало.

Съвсем млади, двамата навлизат в бизнеса с валута, като Сергей регистрира фирма и във Финландия. През 1994 г. обаче Скородумов загива в авиокатастрофа.

Съпруг №2 е Андрей Русланович Хлоев, известен и като Безпризорник - истинска легенда в ъндърграунда на Санкт Петербург. Криминалната му биография започва като 17-годишен хулиган, шляещ се по Невски проспект. Още като юноша през 1991 г. е съден за групово изнасилване. Получава условна присъда и се свързва с тамбовските мафиоти.

Безпризорник е особено близък до Владимир Кумарин (Барсуков), лидер на Тамбовската престъпна групировка. Бандата се заражда през 1988 г. в Ленинград и е наречена така, защото двамата ѝ лидери Кумарин и Валерий Ледовских са от град Тамбов. През 90-те години, когато тамбовци тотално завземат Санкт Петербург, Кумаров става вицепрезидент на Петербургската горивна компания. Съден е за пране на пари и измами. През 1994 г. при атентат губи едната си ръка.

Според руски медии той толкова харесвал своя по-млад колега Андрей Хлоев, че му прощавал изстъпленията. А Безпризорник имал такива в изобилие.

Заради зверствата, постоянните стрелби по ресторантите в Санкт Петербург и побоите в казината, накрая Хлоев бил прогонен дори от своите. През 2008 г. се бие в руско-грузинския конфликт в Южна Осетия.

По това време той вече е разведен със Скородумова. Животът с гангстера не бил особено присърце на хубавата Елена, чийто патент никога не са били мокрите поръчки, твърдят руските медии.

Двамата се разделят кротко, а Елена напуска не само мъжа си, но и Санкт Петербург. Тя се установява в Хелзинки.

Сменя не само държавата, но и името.

Нарича се Вон Месинг,

защото майка ѝ

била родена от

любовта на баба

ѝ с германски

граф

Към аристократичната фамилия прибавя и Елизабет и така става Елизабет Елена вон Месинг. Получава финландско гражданство, но и присъда за данъчни престъпления.

В следващите години животът на бизнесдамата минава между луксозните офиси в Хелзинки и на Невски проспект в Санкт Петербург.

На 19 май 2017 г. следственият комитет в града на Нева удря шикозния ѝ офис на Невски проспект 95. “Това е щабквартирата на Вон Месинг, известна повече в подземния свят като Лена Скородумова”, отбелязват медиите в Санкт Петербург.

Три години по-младият от нея Дмитрий Абрамкин също не е никому неизвестен руски гражданин.

През 2005 г. служители на милицията в Санкт Петербург поместват на интернет страницата на телевизия “Останкино” документи, уличаващи го в източване на ДДС и измама на руската държава за стотици милиони рубли. По онова време той е шеф на фирмите “Интелеком” ООД и “Промелектроника” ООД. Причината за публикацията бил фактът, че на помощ на разследвания Абрамкин се притекло почти цялото Управление по борбата срещу икономическите престъпления към Главното управление на МВР в Санкт Петербург.

Всъщност разследването започнало през 2003 г., след като старши лейтенант Михаил Чубар получава оперативна информация за опит за присвояване на 10 млн. рубли от руския държавен бюджет. Това ставало по метод, по който фирми еднодневки имитират сделки помежду си, след което се обръщат към данъчните служби с искане да им бъде възстановен ДДС.

В цялата тази история има и още една важна дата - 13 юни 2008 г., когато испанската прокуратура провежда операция “Тройка” и удря Тамбовска групировка. След това идват и арестите на Вон Месинг и Абрамкин у нас. 12 г. по-късно Елена липсва, а Дмитрий чака делото в апартамент под наем в жк “Овча купел”. Но докога?

Дмитрий Абрамкин вече е под домашен арест.
Дмитрий Абрамкин вече е под домашен арест.