Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И на свободните плажове трябва  да се спазва голяма дистанция.
СНИМКИ: АВТОРЪТ
И на свободните плажове трябва да се спазва голяма дистанция. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Сардиния иска санитарен паспорт за туристите

Всеки европейски гражданин може вече да пристигне в Италия без опасения, че ще бъде поставен под 14-дневна карантина, както досега.

Ако минете успешно през граничния контрол, на който ще измерят температурата ви и тя е нормална, може спокойно да се отправите към дестинацията си на Ботуша. През юни се връщат постепенно към дейността си много (но не всички) туристически структури, сред които хотели, курорти, ресторанти, барове. Част от тях заявиха, че нямат намерение да отворят, защото ще фалират, ако трябва да се пригодят към новите санитарни протоколи за сигурност , наложени от правителството. Мнозина обаче

се надяват да

спасят сезона,

привличайки туристи и от чужбина, а не само от Италия.

От 3 юни в Италия е разрешено и свободното движение между различните области. Според министъра на регионалните въпроси Франческо Боча обаче е възможно правителството да се намеси с указ, забраняващ излизането и влизането в някои региони, в случай че покажат опасно нарастване на случаите на зараза и на епидемиологичната крива. Ситуацията ще бъде подлагана на мониторинг всекидневно.

От 29 май на Ботуша отвориха и плажовете, така че събирането на загар, хапването в ресторант на плажа и къпането в морето са възможни.

Всичко през този сезон обаче ще бъде по-различно от предишното лято.

На много от

плажовете ще

се ходи след

предварителна

резервация

Всеки регион е в правото си да въвежда свои правила за посещение, но навсякъде трябва да се спазват въведените от правителството санитарни протоколи. Те предвиждат около всеки чадър на плажа да има поне 10 кв. м площ, а между шезлонгите – метър и половина. В област Лацио например собствениците на плажовете

ще пазят 30 дни

имената на всеки

гражданин,

наемащ чадър

на плажа.

Задължително е носенето на маска в общите пространства на плажа като ресторанти, барове, коридори. Басейните на плажа ще бъдат отворени, но е забранено струпването на хора в тях. След всяко използване на легла и столове от клиентите те ще бъдат дезинфектирани – предвидено е това да се прави два пъти дневно. Клиeнтите ще имат на разположение и дезинфектиращи гелове. 

Сицилия и островите около нея бяха малко засегнати от епидемията.
Сицилия и островите около нея бяха малко засегнати от епидемията.

Не е изключено и да се прави измерване на температурата на посетителите на плажовете. Предвижда се дори и наличието на стюарди, които да съблюдават за спазването на правилата на плажа, както и определени коридори за влизане и излизане.

Разрешени са индивидуалните спортове като плуване, федербал, сърф, но

ще бъде забранен

плажният

волейбол

В Емилия-Романя, където са едни от най-известните с просторните си плажове курорти Римини и Ричоне, се предвиждат по 12 кв. м пространство около всеки чадър. Храненето ще бъде възможно директно под чадъра, като дотам поръчката ще се доставя от специален стюард.

В Италия вече е разрешено и отварянето на всички хотели и структури от типа bed&breakfast и др. На 25 май отвориха всички фитнес клубове, басейни, музикални училища, езикови курсове – всичко в тях ще се извършва, спазвайки определено дистанциране.

Експертите припомнят, че заради наличието на хлор във водата на басейните вирусът в тях не вирее. Но

къпането в

басейна ще става

на 7 метра

разстояние

между плуващите, както препоръчва Италианската федерация по плуване. Много от басейните в страната няма да могат да отворят заради невъзможността да спазят протоколите. 

В басейните трябва да се спазва 7 метра дистанция.
В басейните трябва да се спазва 7 метра дистанция.

Повечето от италианските острови останаха почти незасегнати от епидемията с коронавирус. Сицилия и Сардиния са от тези “оазиси”, където случаите на зараза бяха много малко в сравнение с области като Ломбардия, Пиемонт, Емилия-Романя. Затова и остров Сардиния с изумрудено море и 480-километрова ивица от бели пясъчни плажове (от общо 1800 км брегове) иска да се опази от евентуални зарази и в бъдеще.

От 3 юни са възможни самолетните връзки от Каляри, Олбия и Алгеро към Рим и Милано. С фериботите все още не е напълно ясно кога ще се възобновят. Останалите национални полети към Сардиния се разрешават от 15 юни, а международните – от 25 юни. Именно досегашната блокада на връзките с останалата част от Италия и света спаси Сардиния от експлозия на заразата. В момента островът има най-нисък индекс в Италия за заразност. “Ние сме COVID free остров”, каза губернаторът на Сардиния Кристиан Солинас.

Администрацията на острова дори иска въвеждането на санитарен паспорт, което значи, че всеки от 1,5-те милиона туристи, които дойдат през юли и август,

да са си

направили

тестове за вируса

в предишните 3 дни,

които да покажат при пристигането си на острова. “Така туристите ще имат сигурността, че ще почиват спокойно”, смята Солинас. Идеята му е при пристигането си на летищата туристите да правят втори бърз тест, чиито резултати излизат за 20 минути. Дали всичко това ще стане в действителност, не е сигурно 100%, защото правителството е против подобни индивидуални мерки в регионите.

Всеки,който дойде на Ботуша, трябва да има предвид, че тук вече се регистрират

поскъпвания

при много от

предлаганите

услуги

Кафето от 1 евро преди в много барове е вече 1,30 евро. Във Флоренция и Рим даже отива към 1,50 евро в някои барове. Всичко това е заради разходите по дезинфектиране на заведенията. По-скъпи са зеленчуците и плодовете в магазините и на пазара.

Дистанция ще се спазва и между хранещите се в ресторантите по морето.
Дистанция ще се спазва и между хранещите се в ресторантите по морето.

В Италия туристическият сектор представлява 13 на сто от БВП. 27% от чуждите туристи са германци, а втори са американските с 6,7 на сто. Това лято обаче не се очакват американци, тъй като Италия се отваря само за Европа. Правителството предвижда 4 млрд. финансова помощ за туристическата сфера, но очакванията са, че фирмите от сектора ще загубят половината от печалбите си през 2020 г. в сравнение с миналата година. Според в. “Кориере дела сера” италианският туризъм ще загуби поне 10 млрд. евро.

Много от италианците, които ще отидат във ваканция на море или в планината, предвиждат това да стане най-вече в извънградски структури, а не в хотели. Затова

много от

хотелите няма

да отворят

Всички музеи в Италия започват поетапно да отварят врати. Ще бъдат възобновени и посещенията на много изложби, преждевременно затворени заради епидемията. От 2 юни до 30 август ще отвори отново изложбата с шедьоври на Рафаело за 500 г. от смъртта на художника – тя е в бившите конюшни на Президентския дворец в Рим “Скудерие дел Куиринале”.