Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новак Джокович в "Новак Тенис Център" в Белград. СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ
Новак Джокович в "Новак Тенис Център" в Белград. СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ

Мегазвездата на световния тенис, актуалният №1 при мъжете Новак Джокович разкри след въпрос на "24 часа", че е разговарял с най-успешния български тенисист в историята Григор Димитров за възможността двамата да играят в България.

Ето какво попита "24 часа" носителя на 17 титли от "Големият шлем" и какво отговори легендарният сърбин: 

- Григор Димитров каза, че не е отнело много време - минута или две, за да го убедиш да дойде да играе в Белград, колко време ще отнеме, за да бъде убеден Новак Джокович да дойде да играе в София - час, ден, месец?

- Надявам се, че ще се случи скоро. Аз и Григор говорихме по тази тема и на драго сърце ще дойда да играя с него в София. Трудно ми е точно в този момент да кажа конкретно дали би отнело месеци или дни, но се надявам, че в скоро бъдеще това ще стане. Григор е феноменален човек, изключително добър приятел и аз го ценя много. Както и самият той каза - не му трябваше много време, за да се съгласи да дойде тук. Благодарен съм му от сърце, че дойде да играе в Белград, че ще бъде и в Хърватия. Той е наш, вие сте наши, ние сме братя. Затова ще бъде хубаво да играя в България.

Най-логично изглежда Джокович и Димитров да сътворят демонстративно събитие в София, като е възможно и то да има благотворителен характер, както турнирът, който ги събра в момента.

Новак и Григор на корта в Белград. СНИМКА: РОЙТЕРС
Новак и Григор на корта в Белград. СНИМКА: РОЙТЕРС

Григор Димитров участва в благотворителния Adria Tour по покана на организатора Новак Джокович, като българската звезда се включи и в първия турнир в родния на Ноле Белград, а ще играе и във втория в Задар. 

Пред хиляди зрители в "Новак Тенис Център" в сръбската столица бе поставено началото на Adria Tour с участието на домакина и организатор Джокович, Григор Димитров, Доминик Тийм и Александър Зверев.

Макар и в благотворителен турнир, световният №1 допусна първата си загуба за 2020 г. - от своя приятел и сънародник Филип Крайнович. Любопитното е, че Ноле има поражение от Филип и точно преди 10 години, отново тук, но на Serbia Open, провеждал се от 2009 до 2012 г. Тогава съседите ни имаха турнир от сериите ATP 250, на какъвто България се радва от 2016 г. със Sofia Open.  

"Наистина съм много благодарен на тези големи тенисисти и мои приятели. Това, което изживяваме заедно с феновете, е наистина феноменлно. Това, че остават на трибуните и след полунощ е само поредното доказателство колко голям е интересът, колко са опознали тениса и колко го обичат. Добре се сещам за всички мои участия на Serbia Open -  освен титлите през 2009-а и 2011-а, през 2010-а отстъпих на Филип, а през 2012-а не играх, Жал ми е, че Сърбия няма турнир от ранга, от който заслужава. Като се вземат предвид успехите, които имаме всички - и колективно, и поединично, в последните 15 години и в мъжкия, и в женския тенис. Затова смятам, че ние като играчи, а и като държава заслужаваме да имаме по един турнир - и при мъжете, и при жените, на най-високо възможно ниво. Затова си заслужава всички усилия да опитаме да върнем турнир като Serbia Open. А дали ще се играе тук или другаде, не е най-важното. Най-важното е, че това, което виждаме сега, само показва колко Белград и Сърбия обича тенисът", заяви Джокович.

В първия си мач от група "А" Новак победи друг свой сънародник Виктор Троицки, последва загубата от Краинович, а в последния мач Джокович се изправя срещу Александър Зверев, имащ вече две победи.

Григор Димитров по време на благотворителния турнир в Белград
Григор Димитров по време на благотворителния турнир в Белград

Григор Димитров стартира в група "Б" с победа над 23-ия в света сърбин Душан Лайович. Дамир Джумхур получи контузия и се отказа след едва два гейма от мача с Доминик Тийм. Това наложи групата от четирима тенисисти да допълни бившият №1 за юноши Никола Милойевич, който пък изненадващо надви Григор Димитров. Лайович бе близо до победа над Тийм, но световният номер 3 се пребори за втори успех. За да има шанс да спечели групата и да стигне до финала, Григор трябва задължително да бие Тийм, но и това може да не е достатъчно. Победителите от двете групи се изправят във финала в Белград.