Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова СНИМКА: Архив
Корнелия Нинова СНИМКА: Архив

Нов удар от пленума си получи лидерката Корнелия Нинова. Членовете на Националния съвет са отхвърлили внесения от нея финансов отчет на партията за 2019 г.

Отчетът е бил подкрепен едва от 12 души, 3-ма са били против, а 58 са се въздържали.

С отхвърлянето на отчета членове на пленума са поискали да се сформира финансова комисия, която да провери как са харчени парите по време на управлението на Нинова - от 1 януари 2017 до края на юни 2020 г. До гласуването на такава обаче не се е стигнало поради липса на кворум.

13,829 млн. лв. е изхарчила БСП през 2019 г., става ясно от отчета ѝ качен на сайта на партията. Сумата е с над 5 млн. повече от получените като приходи през годината 7,8 млн. лв. Червената партия обаче е започнала годината с преходен остатък от 2018 г. в размер на 6,462 млн. лв.

Червените са изхарчили почти всичко, което са имали спестено, защото отчитат, че са завършили 2019 г. само с 952 хиляди лева налични. От тях в разплащателни сметки са едва 380 хиляди, а останалите 572 хиляди са в брой, пише в отчета на “Позитано” 20.

БСП е изтеглила овърдрафт към стария си кредит и така дължи на банката 1,450 млн. лв. при около 1 млн. към предходната година. 245 хил. лв. пък са задълженията на партията за лизинга на колите ѝ. 

Столетницата дължи на държавата близо 200 хил. лева за данъци и осигуровки за миналата година. Въпреки че е отчела като разходи за заплати и осигуровки близо 3,4 млн. лв.

Основните приходи на БСП са именно от държавата и от членски внос. За 2019 г. субсидията на партията е била 5,394 млн. лв., а от членски внос са събрани 1,145 млн. лв. През годината, в която имаше два вида избори - европейски и местни, партията е получила близо милион от дарения, като половината са под условие - т.е. дарени с конкретна цел. А червени кандидати за евродепутати и кметове са дали за кампаниите 237 хил. лв.

23 хиляди лева са приходите на БСП от отдавани под наем собствени имоти, а 62 хил. са постъпили в партийната каса от възстановени разходи, лихви и др.

9,7 млн. лв. е платила соцпартията за външни услуги и материали. Интересното е, че за изборите е дала 3,3 милиона, а като разходи за текуща политическа дейност отчита двойно повече - 6,4 милиона.

300 хиляди червените са платили за наеми и още толкова са им излезли служебните командировки и направените дарения за 2019 г.