Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2017 г., по време на честванията за 80-ия юбилей на цар Симеон II, Борис бе винаги до дядо си.
През 2017 г., по време на честванията за 80-ия юбилей на цар Симеон II, Борис бе винаги до дядо си.

Със скулптурата си престолонаследникът събра над 1000 паунда за лекарите на първа линия в борбата с COVID-19

Един от царските внуци - престолонаследникът Борис, се включи със своя скулптура в благотворителна кампания за подпомагане на медиците на първа линия в борбата с COVID-19.

Това е скулптурата, с която Борис участва в благотворителната акция.
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ НА БОРИС
Това е скулптурата, с която Борис участва в благотворителната акция. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ НА БОРИС

22-годишният младеж е син на покойния княз Кардам Търновски. След смъртта на баща му на Борис се падна отговорната роля да наследи дядо си цар Симеон II начело на рода.

Миналата година Борис завърши колежа по изящни изкуства в Лондон. Той е почитател на модерното изкуство и

изработва

артинсталации

А наскоро се включи с една от скулптурите си в кампанията за набиране на средства за NHS Charities Together - асоциация, която включва повече от 250 благотворителни организации, подпомагащи здравната служба във Великобритания. Целта е чрез онлайн платформа да се съберат 1000 паунда от лични дарения.

“Исках по някакъв начин да засвидетелствам благодарността си към всички здравни работници, които полагаха денонощни усилия, за да се справят с вируса. Ограниченията започват да падат, малко по малко се връщаме към нормалния си живот и едва сега си даваме сметка как ни се е отразила тази криза. По един или друг начин всеки е засегнат от ситуацията или ще бъде в бъдеще. Здравните работници видяха най-лошата страна на тази пандемия и с това набиране на средства бих искал да допринеса с нещо за техните усилия.” С това лично послание под снимката на творбата си Борис призовава всички да даряват. И само за броени дни събраната от него сума е надхвърлила 1000 паунда.

“Като художник

исках да използвам

своята платформа

и изкуство за

добра кауза”,

казва Борис. И обещава в края на кампанията да даде скулптурата си на този, който е дарил най-много средства.

Борис представя проекта за завършването си на лондонския колеж по изящни изкуства.
Борис представя проекта за завършването си на лондонския колеж по изящни изкуства.

Борис е роден на 12 октомври 1997 г. Кръстен е на прадядо си Борис III и е единственият царски внук с изцяло българско име. Отново според българската традиция, която повелява престолонаследникът да е кръстен в православната вяра, и Борис, и Белтран са православни християни като баща си. След смъртта на Кардам и Мириам смени католицизма с православната вяра, за да ходи със синовете си на църква.

С майка си княгиня Мириам на дипломирането си.
С майка си княгиня Мириам на дипломирането си.

Като по-малък Борис учи в Европейския колеж в Мадрид, а след това и в международното училище в градчето Сент Гилген в близост до Залцбург, Австрия. Кара стаж като асистент в австрийския парламент. От профила му във фейсбук става ясно, че има интерес към политиката, защото споделя медийни публикации за климатичните промени, за протест на мюсюлмани срещу тероризма и др. Владее 4 езика - английски, испански, френски и немски.

Произведение на Борис
Произведение на Борис

През 2017 г., на всички събития покрай честванията за 80-ия юбилей на царя, Борис бе винаги първи след дядо си или редом до него. Всъщност младият мъж няма да е престолонаследник в класическия смисъл на думата, защото такъв може да има само когато има монархия. Затова дядо му, който неведнъж е казвал за себе си, че е реалист,

му отреди ролята

на “пазител на

традицията”,

като разказва, че е стигнал до тази формула след проучване в историята и на други монархически родове.

“В България няма монархия и Борис трябва да се съсредоточи върху своето непосредствено професионално бъдеще. В момента той няма никаква изпълнителна функция от какъвто и да е вид и макар да държи династичните права на престола на България, това не рефлектира по никакъв начин на неговото ежедневие. Единственото му задължение е да се държи така, както трябва”, споделя пък майка му княгиня Мириам пред испанското списание Hola.

Артинсталация, изработена от Борис.
Артинсталация, изработена от Борис.
 
На снимката се вижда как царският внук сам подготвя всеки един от елементите на проекта си.
На снимката се вижда как царският внук сам подготвя всеки един от елементите на проекта си.