Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пациентът е имал невероятен късмет, че възпаление е образувало съединителна тъкан и не се е стигнало до пробиви и перитонит

Д-р Кирил Георгиев от 36 г. работи в Клиниката по хирургически болести към Университетската болница за активно лечение “Проф. д-р Ст. Киркович” в Стара Загора. Завършил е Медицинския университет в Пловдив. Има две специалности – по хирургия и по медицинска онкология. Републикански консултант по хирургия.

Професията среща хирурзите с едни от най-необикновените случаи в медицината. Такава история е операцията на 28-годишен мъж, който с невероятен късмет и благодарение на уменията на д-р Кирил Георгиев и екипа му оцелява след неизвестно колко продължил живот с рекорден брой железни предметаи в корема.

- Д-р Георгиев, случвало ли ви се е да оперирате при подобни обстоятелства?

- Имали сме пациенти, погълнали железни предмети, главно излежаващи наказания, но

за първи път в дългата

си хирургическа практика

виждам толкова много

предмети в тялото

на пациент

В случая не е ясно как са погълнати. За щастие, операцията премина по предварителния ни план и без усложнения, пациентът ни се възстановява и вече е преместен от реанимация в Клиниката по хирургия. Най-критичният период отминава, но винаги са възможни усложнения. Надяваме се на благоприятен ход и до 10-ина дни да го изпишем.

- Той ли ви потърси и как са се озовали в корема му железата?

- Не е ясно как са погълнати. Още преди постъпването го консултирах по покана на неговия лекуващ лекар и знаехме, че има оплаквания и чужди тела в стомаха. Приехме го и направихме допълнителни изследвания, включително образни. Събрахме се с колегите д-р Ален Петров, д-р Иван Димитров и анестезиоложката д-р Даниел Димитрова, обсъдихме случая и взехме решение как да протече оперативното лечение. Но въпреки предварителната нагласа какво ни предстои, изненадващ беше броят на предметите и как пациентът е успял да ги глътне – част от тях като гаечните ключове са много големи, други са остри. 

Извадените предмети
Извадените предмети

- Как не са пробили органите?

- Късмет, шанс, случайност… Един от предметите си беше направил ход и без да засяга цялата коремна кухина, беше стигнал до кожата на предната коремна стена. Друг предмет беше преминал през дванадесетопръстника и си направил ход към мускулатурата.

Още първият погълнат остър предмет е можело да пробие агресивно стомаха и да провокира перитонит. Шансът на пациента е, че при възпалителната реакция, която организмът задейства при чужд предмет, около него се е образувала съединителна тъкан. Тя е изиграла ролята на нещо като спасителна изолация и по фистулен ход предметът е стигнал до мускулатурата.

- Всички предмети ли успяхте да извадите?

- Да, един по един.

Най-дългите бяха

14 и 15 сантиметра

По-трудно беше с тези предмети, които бяха пробили и “тръгнали” към различни части на коремната кухина, защото има риск от обилно кървене при отстраняването им. Когато извадихме и последното видимо чуждо тяло, направихме за абсолютна сигурност контролна рентгенова снимка. Искахме да сме се убедили категорично, че не е останал някакъв дребен елемент като например гайката от един дълъг болт.

Д-р Георгиев (вдясно) и асистентите му се подготвят за операцията. СНИМКИ: АРХИВ НА ХИРУРГА
Д-р Георгиев (вдясно) и асистентите му се подготвят за операцията. СНИМКИ: АРХИВ НА ХИРУРГА

- Колко тежат железата?

- Претеглихме ги, оказаха се общо малко над 320 грама. За първи път отстраняваме толкова много на брой и едновременно толкова опасни предмети. Човешкият организъм е съвършено творение, щом може да понесе подобно нещо. Но истината е, че пациентът е имал и невероятен шанс. Можело е всеки от тези 23 предмета да пробие органите и да предизвика перитонит – животозастрашаващо състояние.

- Какви други опасни чужди тела сте вадили при операция?

- Костиците са

най-чести - острата тънка

пищялна кост от пиле,

рибешки кости, имаме

случай и с клечка за зъби

Пробиват и човекът прави перитонит.

- COVID спъва ли работата ви?

- Не сме спирали спешната хирургия, както и всички онкологични операции – във вторник отстранихме около 30-сантиметров тумор на пациентка. Разбира се, всички интервенции се извършват при стриктно спазване на правилата за безопасност на пациентите и на медицинските екипи.