Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вече сме затворен, дезинфектиран и изолиран вид

С всяко изминало поколение хората живеят във все по-стерилна среда. Никога преди децата не са раснали предимно в затворени помещения, с липса на достатъчно игри сред природа и досег с животни. Никога преди хората не са консумирали толкова стерилизирани и обработени продукти. Никога преди домовете и офисите не са се дезинфектирали чак толкова.

В същото време хората днес страдат много по-често от хронични заболявания. В крайна сметка се оказва, че прекалената чистота носи повече негативи, отколкото ползи, и ни прави все по-болнави.

В последните петдесет години епидемиолозите забелязват рязко покачване на честотата на различни възпалителни проблеми като алергии и автоимунни заболявания именно в развитите страни, най-вече в Западна Европа, Северна Америка и Австралия.

Учените стигат до извода, че колкото повече време хората прекарват в затворена, дезинфектирана и изолирана среда, толкова по-чувствителни стават те и след това

при досег с най- невинния дразнител са изложени на риск от криза.

„Прекомерната хигиена особено в детството създава сериозни проблеми – обяснява имунологът д-р Тирумалай Камала за образователната платформа Quora. – Западният начин на живот все повече ограничава естественото излагане на микроби, а това от своя страна променя начина, по който имунната система се „обучава и тренира“. Така се увеличава рискът от възпалителни процеси и остри реакции при среща с бактерии.“

Специалисти са категорични, че промяната на средата се отразява на микробиотата и оттам върху целия организъм.

Как милиардите бактерии, вируси и гъбички живеят върху кожата ни и вътре в нас, четете в брой 5/2020 на сп. "Космос".