Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки: Румяна Тонева
Снимки: Румяна Тонева

"Златният дъжд свърши, затягаме коланите. За "Левски" бих пил кафе и с папата", обяви новият собственик

Новият мажоритарен собственик на "Левски" Наско Сираков оставя 51% от акциите на клуба на свое име, а 35% прехвърля на Тити Папазов. Представител на феновете ще влезе в Надзорния съвет на "Левски". Това обяви самият Сираков на първата си пресконференция, след като Васил Божков прехвърли 86,6% от акциите от името на Георги Попов именно на Сираков.

"51% от акциите ще бъдат в мен и те ще бъдат неприкосновени. 35% от акциите ще прехвърля на Тити Папазов. Той ще бъде вторият акционер след мен. Защо? Каквото и да кажа за Тити, ще е малко. На него и на неговото семейство имам повече доверие, отколкото на себе си - говоря в името на "Левски", заяви Сираков.

"Първо искам да изкажа огромна благодарност на феновете, защото, ако не бяха те, може би нямаше да има такама пресконференция днес. Да продължава клубът да диша, това се дължи на тях.

Обясних преди две седмици защо реших да се заявя и да приема акциите. Първо, защото приемам "Левски" като кауза. Кауза - да бъде спасен, защото това е най-тежкият момент в 106-годишнината на клуба.

Каква е реалната финансова ситуация в клуба - задълженията общо са 23 948 000 лева. От тях заеми и главници са малко над 11 милиона лева. 3,82 милиона към "Главболгарстрой", 4,4 милиона към НАП по споразумение, текущи към НАП - 417 хил. лева. Заплати до 2 май - 1,8 млн лева. 606 хиляди за трансфери. Комисиони по трансфери - 130 хил. Пари по договори на футболисти - 270 хил. Текущи разходи 50 хил. лева", разкри Сираков.

"Тази цифра от близо 24 милиона лева звучи стряскащо, но. Трябва да се отчете и жестът, който направи господин Спас Русев - остава да се оформи документално. Преди 20 минути подписахме и с "Главболгарстрой" - първо се прекратява делото срещу "Левски", а в същото време сумата, която им дължим - общо около 7 милиона, ще имаме възможност да я изплатим след пет години, без да се трупат лихви. 

7 милиона са и задълженията към Национална лотария и "Нове холдинг", но те са с падеж 2023 г. Така че ситуацията не е чак толкова страшна. Реално в момента най-големият проблем са ни парите, които дължим от началото на годината досега - на футболисти, администрация, на треньори.

Ясно е, че този златен дъжд, който е валял и този финансов оазис, който е бил досега, вече е приключил. Ще апелирам всеки един, който е на работа, да прояви уважение към институцията "Левски". Когато е имало пари, всичко е било плащано на секундата. Но сега трябва да стегнем коланите. 

Внимателно ще огледаме всеки пост и всяка една длъжност - има какво и как да се направи в тази посока", продължи Сираков.

"Павел Колев си е изпълнителен директор и по никакъв начин не съм мислил за промяна", заяви собстевеникът. 

Относно спортният директор Ивайло Петков, той обяви: "Ще трябва да се разделяме."

"Ще намаляваме бюджета със сигурност, може би наполовина", разкри още той.

"Какво представлява първият отбор. Бившите собственици не са имали такава експертиза, каквато претендирам, че имам аз, и е нормално да са били допускани грешки. Но скъпоплатени чужденци, които да бъдат резерви, да бъдат извън групата - това може да се окаже фатално за нас.

Единственото по-лошо място за футбол в София от "Георги Аспарухов" е стадион "Българска армия". Не е нормално двата водещи отбора да играят при такива условия.

Наистина ще търсим съдействие от премиера на България Бойко Борисов за стадиона. Мисля, че ще прояви разбиране. "Левски" заслужава да има значително по-добър стадион от този, който има в момента.

Говорил съм с почти всички фенски организации. Казал съм им, че не се връщам да обещавам титли и купи. С толкова задължения и с тази материална база не е нормално да имаме такива аспирации. Там, където е текло пак ще тече. И аз съм сигурен, че "Левски" пак ще печели титли и купи. Но първо трябва да сме коректни. Не да харчим повече, отколкото изкарваме, но и да погасяваме това, което дължим. Трупайки некоректност през годините, на всякакво ниво е загубен респектът към институцията "Левски".

Няма да ме чуете да говоря за съдейство, за футболен съюз, но това се вижда във всеки един мач", каза още Наско Сираков.

"В момента в клубната каса има около 100 000 лева. Чест прави на привържениците, че са се нагърбили и всеки месец събират тези 143 000 лева към НАП.

Водим разговори със спонсори, но виждате, че и бетинг компаниите в момента са в позиция на ослушване, като се заговори за нов закон за хазарта, който ще се отрази негативно не само на българския футбол, но и генерално на българския спорт", продължи собственикът. И обясни: "Всички рекламни позиции в момента са ни свободни, единственото, което не е свободно, това е името на стадион "Георги Аспарухов"."

Сираков говори директно и за отношенията си със собственика на ЦСКА Гриша Ганчев, за да сложи "край на всякакви спекулации".

"За първи и последен път ще вляза в обяснителен режим. Приятел съм с Гриша Ганчев от много години. В изключително тежък момент той ми помогна със заем - със съответните лихви и лихви на лихвите.  Миналата година през март съм изчистил всичко двойно. Тук е моментът да кажа: "Благодаря ти, Гриша!" И докато съм жив, ще съм му благодарен, че ми е помогнал в тежък за мен момент. Но аз съм Наско Сираков и съм си извоювал правото да пия кафе и да обядвам с когото искам. И ако се наложи, в името на "Левски", ще пия кафе и с папата", каза Сираков.

А на въпрос дали ще пие кафе с Делян Пеевски, каза: "Никога не съм се запознавал с Делян Пеевски, но вече ви казах. В името на "Левски" бих пил кафе с всеки."