Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кризата с COVID-19 показа колко неподготвени са звездите на пистата и на терена да се приспособят към променящия се свят

„И това ще мине!“ е изразът, който в тези критични времена се превърна в нещо като заклинание срещу злите сили. Човечеството повече от всякога се нуждаеше от вяра, че ще дойде ден, в който коронавирусът ще бъде сразен с инжекция или малко цветно хапче, а всички ние ще се върнем към стария си начин на живот.

Засега вълшебството се отлага. Световната здравна организация предупреди да се готвим за нова и още по-смъртоносна вълна на COVID-19. Планът е през следващите летни месеци да отидем на море, да отдъхнем за секунда и след това отново да влезем в режим на изолация.

„И това ще мине“, ще повторите и ще сте длъжни да си повярвате, защото психиката не би издържала на мрачния сценарий за доживотно съжителство с болест, която не може да бъде победена. Ако невидимият враг се засели за постоянно в белите дробове на човечеството, кардиналните промени ще бъдат неизбежни. По-крайните песимисти отсега ни убеждават да се готвим за съвсем друг стил на съществуване и комуникация.

Със сигурност по-голямата част от обитателите на планетата някак си ще се нагодят и ще преминат през промените, колкото и стряскащи да са те. Но не всички системи в организма на Земята са готови да се приспособят лесно.

Спортът вече боледува, а лечението ще е дълго и с неясна прогноза.

Което звучи страшно на фона на големите очаквания именно изживяванията на стадиона или в залата да са най-важният социален отдушник по време на всяка глобална криза. За съжаление вирусът има лошия навик да се прехвърля безпроблемно, когато двама души застанат твърде близо един до друг. Но как да спортуваме, без да се сблъскаме на терена, без да се сборим на тепиха или без да стиснем десница в знак на взаимно уважение? И друго – как е възможно да летиш към рекорда, когато по трибуните единствено гълъбите подкрепят твоето постижение?

Не, това категорично не може да бъде наречено спорт и няма как да просъществува под тази си форма! 

Какъв е изходът тогава? 

Как преминаха спортните звезди през кризата с коронавируса и какви загуби регистрираха в различните спортове - четете в "Космос"