Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Големият въпрос е кой ще бъде припознат
от ГЕРБ за основен опонент - БСП или Слави Трифонов

БСП изпадна в проблемна ситуация по време на кризата с коронавируса, потъна от дневния ред, нямаше я. Коронавирусът хвана БСП в неудобна позиция от гледна точка на вътрешнопартийните борби там и предстоящия избор на нов председател.

Искането на социалистите да се направи национална подписка за оставка на правителството е всъщност

връщането на
БСП в мача

В мандата 2017 - 2021 г. противопоставянето между ГЕРБ и БСП е основното, но не така изглеждаха нещата през последните два месеца и просто БСП иска да се върне на този терен. Той е удобен за нея.

Защото когато БСП се позиционира като алтернатива на управлението, това печели някакви точки.

Понеже говорим за изборната битка през 2021 г. (приемаме, разбира се, че от днешна гледна точка, предсрочни избори няма да има, а по-скоро отиваме към редовен вот), основната битка ми се струва, че ще бъде кой ще бъде основният опонент на ГЕРБ.

Имаме един полюс ясен и сега - ГЕРБ. От другата страна за алтернатива на това управление се борят вече множество субекти, като двата основни от тях са БСП и евентуалната нова партия на Слави Трифонов, която още чака съдебна регистрация. Що се отнася до участието на евентуални проекти на Цветан Цветанов и Мая Манолова, тези заявки вече са дадени. В “Тренд” имаме данни в месеците назад само за г-н Трифонов, тепърва ще видим какъв е потенциалът на Мая Манолова.

Много е рано отсега да се коментира кой с каква тежест е - доста вода ще изтече, докато се формират тези партии, кои лица ще бъдат там, как ще се позиционират. Така срещу ГЕРБ има няколко кандидати за алтернатива на статуквото - те може да се превърнат в общ фронт срещу ГЕРБ, което е опасно.

В последните няколко седмици г-н Васил Божков успя да създаде няколко “новини” и да форматира дневния ред в обществото с някои свои инициативи. Въпросът е оттук нататък до каква степен те имат някаква легитимност. Защото, първо, той може да се счита за фигура с нарушена репутация, имидж, свързан с историята му, заради обвиненията срещу него, които станаха вече 18. И второ, още няма преки доказателства, които да предизвикат ответна реакция на институции. За момента това ми изглежда по-скоро като сценарий тип “Цветан Василев”, макар и по-проглушителен. Но ще наблюдаваме дали ще има продължение на тези неща, или по-скоро ще се мине в такъв тип политическа инициатива с политически позиции, защото това, което видях последно, е някаква анкета за политически проект на г-н Божков.

Управляващите биха били много доволни от една такава инициатива по една проста причина - че
тогава г-н
Божков влиза в
тяхното поле, а
те на това поле
са по-добри

Що се отнася до евентуално влизане на Цветан Цветанов отново в политиката, не знам дали желанието му е да навреди на ГЕРБ, но като краен резултат може да има този ефект. Миналата година г-н Цветанов понесе сериозна имиджова щета покрай историята с апартаментите.

Сега не може да очакваме някаква свръхеуфория около неговата инициатива, но за сметка на това г-н Цветанов беше един много сериозен фактор в организационно отношение в ГЕРБ. Въпросът е доколко този организационен момент ще бъде достатъчен за влизане в парламента или за някакво друго по-сериозно присъствие в политиката - трудно е да се прецени сега. Няма как да се остане само на организационния фактор - трябва да се покаже нещо все пак иновативно, да се покажат лица, които малко или много да печелят доверие извън лицето на г-н Цветанов. Това биха били задължителни условия за една по-положителна перспектива на тази формация, но към момента не се вижда нищо, тъй като той дори официално не е обявил проекта си. Но от всички негови думи става ясно, че по-скоро г-н Цветанов ще играе на следващите парламентарни избори.

Дали ще има картина, почти идентична на сегашната в парламента? Едва ли. Няма съмнение, че ГЕРБ, БСП и ДПС ще имат сериозно представителство и в следващото Народно събрание. ГЕРБ е на власт вече почти 11 г. с някакви прекъсвания, а когато една партия е на власт, нейната обществена подкрепа се изхабява. От другата страна извън тези, които подкрепят това управление, стоят немалко хора - със заявките, които дават и г-н Трифонов, и г-жа Манолова, и г-н Цветанов, и “Демократична България”, те се борят именно за гласовете на тези хора. Основният въпрос е: кой ще успее да излезе най-голям в тази битка като опонент на ГЕРБ.

Изключително важно е и ГЕРБ кого ще припознае като свой опонент - дали БСП, дали г-н Трифонов, защото това само по себе си също ще форматира електоралните нагласи. Тоест голямата битка в момента от всички тези, които изброих досега, включително и в БСП, е кой ще бъде този, който ще си говори с Борисов за бъдещето на България в първите няколко месеца от 2021 г.

Битката в БСП е изключително жестока - видимо има двама души, които са основните играчи на терена на “Позитано” - Нинова и Добрев. Г-н Добрев е успял да обедини цялата вътрешнопартийна опозиция на Нинова зад себе си, което е много сериозен ресурс.
Г-жа Нинова и г-н Добрев бяха съюзници три години и г-н Добрев държи част от хората, които по принцип подкрепяха това ръководство. Битката ще бъде изключително тежка и по всичко личи, че тя няма да се реши на 26 септември на преки избори.

За да бъде легитимен този избор - да се избере председател на пряк избор, то трябва да гласуват повече от половината членове на БСП - към този момент преброяването е изкарало 83 хиляди члена. Което означава, че над 42 000 члена трябва да излязат да гласуват.

Това ми се струва непосилно като мобилизация да излязат толкова много хора да гласуват. Струва ми се почти сигурно, че отиваме на сценарий “конгрес”, който да избере председател на БСП, където шансовете се изравняват.

Със сигурност сред редовия избирател г-жа Нинова има повече подкрепа.

Вероятно на тези преки избори Нинова ще има предимство пред Добрев, но ако това е малко предимство, тогава на конгрес може да се избере другия кандидат. Изключително е заплетена ситуацията и не съм сигурен дали някой може да предскаже какъв ще е крайният резултат. Имайте предвид, че големи организации като тази в Пловдив например сочат, че на конгреса Добрев ще има много сериозна подкрепа от тях.
(Пред “Плюс - минус” по Нова тв)