Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

16-годишният Христо Ташев, който хвърлил спасителния пояс.
16-годишният Христо Ташев, който хвърлил спасителния пояс.

- Чухме викове, че някой се дави, не знаехме колко са във водата, разказва Христо Ташев

- Подранилият сулган обаче погълна 17-годишния Ясен и сирака Николай, на 13 г.

- Общината пуска на плажа велопатрули, 2000 лв. глоба за всеки, който дръзне да скочи

Млади спортисти от Бургас са предотвратили още по-голяма трагедия на плажа на 7 юни, разкриха от клуба по свободна борба “Черноморец”.

Тогава се удавиха две момчета - на 13 и 17 г. Заедно с по-голямото скача още едно. Били в различни компании и не са се познавали. Подранилото мъртво вълнение, което излиза обикновено през август - т.нар. сулган, изглежда, се е оказало фатално.

16-годишният борец Христо Ташев е успял да хвърли спасителен пояс и така да спаси едно от трите момчета. В неделя следобед той бил на плажа с компания от четирима свои съотборници и един от най-добрите си приятели Жулиян, състезател по кикбокс.

“Имаше навалица, чухме викове, че някой се дави. Не знаехме колко са във водата. Някои предложиха веднага да скочим и да ги спасим, но аз ги спрях - не се вади толкова лесно давещ се човек, ще повлече и нас. Сетих се, че в края на моста има спасителен пояс, оставен за спешни случаи. После се разбра, че бил сложен от общината два дни по-рано.

Приятелят ми

Жулиян първи

скочи във водата

да ги търси,

през това време аз отидох за пояса и го последвах. За щастие, едното момче успя да се хване. Другото, на няколко пъти се гмурках, но не успях да го намеря. Може би, ако бяхме реагирали няколко секунди по-рано, и той щеше да е жив”, разказва Христо. Спасеният младеж не бил в тежко състояние, полицаи веднага го отвели за разпит.

Направило му впечатление, че е имало период от 5-10 минути на бездействие, в който хората на плажа са били в паника и не са знаели какво да правят. Христо не се паникьосал, нито приятелите му. Отдава го на това, че са калени физически и психически.

“Христо е талантлив борец,

носител на

медали от

държавни

първенства

Включен е в националния отбор в своята възраст кадети. Не само е много добър спортист, но е и отличен ученик, след като през тази година се премести в търговската гимназия. И другите момчета от нашия клуб са помагали”, каза пред “24 часа” Стефан Георгиев, президент на клуба по свободна борба “Черноморец”.

Спасители и рибари в Бургас са шокирани от смъртта на двете деца, погълнати от мъртво вълнение, което обичайно се появява едва в края на лятото. “Сулган през юни?! Това е истинска аномалия, никога досега не се е случвало”, казва Живко Димитров, дългогодишен морски спасител. Негови колеги също са силно озадачени, а според някой причината можело да се търси във вятъра от Сахара, за който синоптици предупреждават от началото на месеца.

“Най-страшното

мъртво вълнение

беше на 7 юни. Още на следващия ден морето се поуспокои. Жалко за децата, те са най-уязвими, защото нито могат да плуват добре, нито познават законите на природата. Винаги съм предупреждавал колегите да следят най-вече тях”, казва старши спасителят на Северния плаж в Бургас Веселин Илиев, който има над 30 г. стаж зад гърба си.

“Видях една групичка мургави момченца на моста, подадох им сигнал със свирката - да не скачат, че е опасно. Но в много от случаите хората не се съобразяват с нашите препоръки”, казва той.

Малко след 15 ч става ясно, че момче е скочило, но не е излязло от водата. На крак са вдигнати полиция, пожарна, катер на Гранична полиция. Докато търсят момчето, на плиткото под моста изплува тяло. Първоначално всички смятат, че е на издирваното дете, но се оказва, че става дума за втори удавник. Трупът е на 13-годишния Николай Иванов, възпитаник на дома за сираци “Ронкали”. Трийсетина минути по-късно водолази от спасителния отряд към пожарната изваждат тялото на първото изчезнало момче - 17-годишният Ясен от “Меден рудник”.

На плажа още

не са заработили

всички

спасителни

постове

Когато става инцидентът, на Северния плаж патрулират две двойки, а на Централния само една. Мостът, от който скача 17-годишният Ясен и където изплува трупът на Николай, е на границата между двете пясъчни ивици.

Когато тялото на 13-годишното дете се появява на метри от брега, десетки хора стават свидетели на ужасната гледка. “Някои се пробваха да го извадят, но тежеше. Успях да го издърпам на брега, обаче

той вече беше

посинял.

Затворих му

очите”,

сподели пред “24 часа” 16-годишният Виктор. Приятел на Ясен пък разказва пред журналисти, че се гмурнал да го търси, успял да го хване, но когато се опитал да го изтегли, въздухът му започнал да свършва и се уплашил.

Облог от 20 лв. е станал причина за смъртта на 17-годишното момче, твърдят младежи пред бургаски медии. Тийнейджърът скочил от моста, за да покаже, че не го е страх. Тази версия обаче не е потвърдена официално, казаха от полицията.

“Веднага щом разбрахме, че има изчезнало дете, реагирахме, но ние сме далече от моста. Гмурнах се, обаче нямаше никаква видимост, а температурата на водата беше 13 градуса при 19 на повърхността”, раказва Веселин Илиев. И предупреждава, че при скок в морето от високо може да се получи опасен камшичен удар. “Ако човек не знае как да скочи, ако падне по корем във водата, сърцето му може да се пръсне. Да не забравяме, че и разликата в температурата е шок за организма”, обяснява той.

От община Бургас заявиха, че пускат постоянен велопатрул, който да обхожда моста и да следи за нарушители. И припомниха, че глобата за скок от моста е 2000 лв. Обмисля се дори поставянето на спасителен пост там. Стари морски вълци си спомнят, че преди години такъв е имало на края на съоръжението, а спасителите от плажа са давали наряди. Тогава в продължение на няколко сезона нямало фатални инциденти.

Загиналият Ясен е ученик в техническата гимназия в Бургас. В неделя по обед

казал на

родителите си,

че излиза на

разходка в

центъра

с приятели. “Ясен беше много лъчезарно и възпитано дете. При нас дойде след 7-и клас, тази година щеше да завърши 10-и. Никога не е създавал проблеми, напротив - винаги е бил съвестен и отговорен. Безкрайно съжаляваме за загубата”, каза директорката Фотинка Въргова.

13-годишният Николай пък от няколко години е възпитаник на дом за деца в риск “Ронкали”. Двама психолози работят на място в дома с другите деца. Извършва се проверка как Николай е напуснал социалния център, от кого е било придружен и всички обстоятелства около инцидента, казаха от “Закрила на детето”.

Проверка на “24 часа” показа, че съдбата на детето е изключително трагична. Той

бил на 5 г.,

когато баща му

убива майка му

В нощта на 22 юли 2012 г. Николай и 4-годишното му братче вече са заспали, а в двора на къщата им в кв. “Сарафово” майка им Виолета Иванова празнува рожден ден в тесен кръг - с брат си и двама приятели. По това време 30-годишната жена е в тежък развод с Тодор Иванов, който непрекъснато ѝ отправя заплахи за физическа саморазправа. Вечерта на рождения ден Тодор се появява изневиделица в двора с пистолет в ръка. Виолета се обръща с гръб и в този момент мъжът стреля по нея почти от упор.

Бабата поела грижите за двете деца, но не издържала дълго и се принудила да ги даде в дом, разказват запознати. Бащата е осъден на 23 г. затвор.

Старши спасителят Веселин Илиев
Старши спасителят Веселин Илиев