Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бели роби, черни господари

Сблъсъците в САЩ върнаха в дневния ред на Европа болезнения дебат за робството. Но съвременните разбирания на Западния свят за робството лежат главно на една основа - принудителното откарване на 20 милиона африканци в Америка между XVI и XIX век.

Тия дни в Бристол демонстранти откъртиха и влачиха по улиците статуята на Едуард Колстън - един от най-големите благодетели на града, затова, че е бил търговец на роби. Богатството, което Колстън завещава на Бристол след смъртта си през 1721 г., и с което са построени болници, училища и обществени сгради, е натрупано чрез търговия с роби. Факт! Но в дългата и пребогата история на това отвратително деяние - търговията с хора - има една малко позната глава. И тя е за африканците, които са ловили европейци и са ги продавали като роби.

Не правя никаква декларация с това, просто казвам, че историята има и друг, по-слабо коментиран ъгъл.

През 1625 г. край бреговете на същия този Бристол идват ловци на роби от Северна Африка и отвеждат в робство стотици местни хора, заедно с църковните камбани, които са добър материал за оръдия. Британските военни кораби пристигат със закъснение и не успяват да помогнат на пленените. Това се случва 10 години преди да се роди Едуард Колстън, чиято статуя бе влачена по улиците онзи ден.

Африкански ловци на хора сеят ужас по европейските крайбрежия столетия наред, стигайки чак до Исландия. Цели части от юга на Испания и Балеарските острови опустяват. Има исторически сведения за 12 хил. ловци на бели роби, които нападат като скакалци Италия през 1543 г. През следващата година 7000 пленници са качени на галерите в залива на Неапол и отведени към робските пазари в Магреба.

Макар че няма много изследвания по темата за черните господари, книгата "Бяло злато" на Джил Милтън съдържа интересни подробности за този феномен. През годините повече от един милион бели роби са продадени в Сале, Алжир и Триполи. Когато през 1830 г. французите колонизират Алжир откриват 122-ма бели роби. Последните оцелели.

Така че историята е по-шарена, отколкото биха могли да предположат няколко екзалтирани младежи, въргалящи статуя по улиците на Бристол.