Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симеон Славчев от "Левски" в спор за топката с Каули Оливейра от "Лудогорец" пред погледите на Вандерсон (вляво) и Иван Горанов (вдясно). СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Симеон Славчев от "Левски" в спор за топката с Каули Оливейра от "Лудогорец" пред погледите на Вандерсон (вляво) и Иван Горанов (вдясно). СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

"Лудогорец" би "Левски" 1:0 при завръщането на футбола и на "Герена". Шампионите взеха трите точки в София и тръгнаха уверено към девета поредна титла. С мач по-малко имат 9 точки повече от втория "Локомотив" (Пловдив), 12 точки повече от "Левски" и също толкова аванс пред ЦСКА, който в неделя играе с "Витоша" (Бистрица).

Каули Оливейра реши дербито на 25-ия кръг от Първа лига на "Герена" със страхотен гол от разстояние в първите секунди на второто полувреме. През първата част Ейолфсон си отбеляза автогол, но това попадение на сметката на "Лудогорец" бе отменено заради спорна засада преди това. 15-ина мин преди края на мача "сините" претендираха за дузпа за игра с ръка на Георги Терзиев, но нито получиха такава, нито съумяха да предотвратят поражението по друг начин.

Така "Левски" записа 13-и пореден мач, в който не успя да спечели срещу "Лудогорец", макар в последния мач, точно преди прекъсването заради пандемията, "сините" да отстраниха шампионите от турнира за купата на България след дузпи. Предишният шампионатен двубой бе спечелен 2:0 от разградчани. При завръщането на футбола след карантината "Лудогорец" взе своето с минималното, но достатъчно 1:0.

Около 5000 зрители дойдоха на стадиона за срещата от първия ден с български футбол след близо тримесечното прекъсване заради пандемията от коронавирус. Запалянковците се стараеха да спазват дисциплина за специалните мерки, съпътстващи разрешението за присъствие на зрители за до 30% от капацитета на стадиона. Феновете седнаха през две места един от друг, а в секторите без седалки се забелязваше стремеж за дистанция от около метър и половина.

Реално присъстващи фенове на "Левски" и фигури на запалянковци, платили по 30 лева за виртуални билети с ясното съзнание, че няма как да присъстват физически на стадиона. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Реално присъстващи фенове на "Левски" и фигури на запалянковци, платили по 30 лева за виртуални билети с ясното съзнание, че няма как да присъстват физически на стадиона. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

На централната трибуна на "Герена" сред реално присъстващите запалянковци бяха разположени и около 450 фигури с ликовете на привърженици, платили по 30 лева за виртуални билети, за да подпомотнат клуба, знаейки, че няма да могат да присъстват на стадиона.

А в ложите се събраха голяма част от президентите на "Левски" в модерната история - като символ на обединението в името на клуба, все по-актуално във времената на криза. От двете страни на новият притежател на мажоритарния пакет акции на "Левски" Наско Сираков застанаха Тодор Батков и Спас Русев. Клуба уважиха и Томас Лафчис, както и Александър Ангелов и Николай Иванов, които управляваха заедно с Иво Тонев. Макар Тонев да е на 60-годишния юбилей на боса на "Локо" (Сф) Иван Василев, той изказа подкрепата си, а в ложата седна синът му. На мача е и изпълняващият длъжността президент на БФС Михаил Касабов.

Собственици на "Левски" заедно на "Герена". Наско Сираков гледа мача, като от едната му страна бе Тодор Батков, а от другата - Спас Русев. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Собственици на "Левски" заедно на "Герена". Наско Сираков гледа мача, като от едната му страна бе Тодор Батков, а от другата - Спас Русев. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Мачът изгледа и националният селекционер Георги Дерменджиев - бивш наставник и на двата съперника. 

Футболистите на "Левски" вдигнаха специален банер "Благодарим ви за подкрепата" към феновете, които в последните месеци на тежка финансова криза се превърнаха в основен спонсор на клуба.

Самият мач започна с едноминутно мълчание в памет на починалия на 96 г. бивш десен бек на "сините" Петър Дончев, работил и в школата на "Левски", където е треньор и на сина на Георги Аспарухов - Андрей.

Стефан Баджи от "Лудогорец" опитва да спре Паулиньо от "Левски". СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Стефан Баджи от "Лудогорец" опитва да спре Паулиньо от "Левски". СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

"Левски" започна по-активно и още от първите минути отправи погледа си към вратата на шампионите.

Иван Горанов получи първата възможност и шутира извън наказателното поле, но високо над вратата на гостите. В 6-ата мин Паулиньо проби по лявото крило, намери Станслав Иванов пред точката на дузпата и замириса на сериозна опасност, но защитник в зелено блокира пътя на топката към вратата на Владислав Стоянов.

В 15-ата мин обаче "Лудогорец" организира отлична атака и бе близо до откриващ гол. Вандерсон овладя отлично отляво и намери изтеглилия се леко назад Клаудио Кешерю, който стреля веднага, но Милан Миятович реагира и извади влизащата в долния му ляв ъгъл топка.

В 24-ата мин топката влезе в мрежата зад Миятович, но реферите бяха маркирали засада преди това. Чибота организира бърза атака за шампионите и подаде към Анисе, а в опита си да изчисти топката Ейолфсон я вкара в своята врата. Страничният съдия обаче бе вдигнал флага за спорна засада за Чибота.

В 35-ата мин Каргас изведе Иван Горанов отляво в наказателното поле на гостите, капитанът на "сините" шутира в близкия ъгъл, но Владислав Стоянов се намеси и изби в корнер.

В ответната атака Вандерсон преодоля Симеон Славчев и отправи изстрел. След рикошет топката стигна до Анисе, който намери Кешерю в отлична позиция. Румънецът стреля, но покрай лявата греда.

В 39-ата мин Стайн Спиерингс бе много близо до гол за "Левски". Получи пас от Станислав Иванов пред наказателното поле, излъга защитник на гостите и отправи техничен удар, но топката мина на сантиметри от дясната греда.

В добавеното време на първата част "Левски" получи пряк свободен удар вляво от наказателното поле. Спиерингс завъртя отлично топката към далечната греда, но преди да влети под напречната, вратарят Владислав Стоянов съумя да избута топката навън в корнер, който така и не бе изпълнен, защото съдията Николай Йорданов сложи край на полувремето.

Още в 25-ата секунда на второто полувреме "Лудогорец" поведе с гол красавец на Каули Оливейра. 24-годишният бразилец пое топката по лявото крило, усети възможност и шутира извън наказателното поле, пращайки топката в далечния ъгъл и в мрежата зад Миятович - 0:1.

В 65-ата мин "Левски" получи шанс за бърза контратака. Станислав Иванов пое от собствената половина, вдясно от него тичаше Найджъл Робърта, а а срещу тях имаше само двама защитници пред вратаря Стоянов. След паса към Робърта той предпочете да стреля от дистанция, вместо да опита да нахлуе към наказателното поле или да търси ново връщане на топката към Станислав Иванов в наказателното поле. И Владислав Стоянов с облекчение изгледа как топката излиза в аут.

В 71-ата мин "Лудогорец" получи отличен шанс за втори гол. Мавис Чибота проби през центъра на "синята" отбрана и се оказа фронтално срещу вратата. Стреля мощно, но за радост на Милан Миятович, точно над главата му. Вратарят инстинктивно вдигна ръце и успя да избие в корнер.

В 74-ата мин "Левски" пак бе близо до гол, но не го постигна. Найджъл Робърта получи пред наказателното поле и реши да шутира без забавяне - топката профуча покрай вратата.

Малко след това Спиерингс получи в наказателното поле и опита да центрира към съотборник. Нидерландският халф поиска дузпа за игра с ръка на Георги Терзиев, но реферите прецениха, че основание за отсъждане на 11-метров удар няма.

В края на срещата феновете на "Левски" започнаха да скандират името на новия собственик на клуба, техният избраник и легендарен голмайстор на "сините" Наско Сираков.

От подновяването на мачовете отборите имат право да извършват по пет смени. Петър Хубчев се възползва от три в края, докато колегата му Павел Върба направи четири.

В следващия кръг - последен от редовната фаза на шампионата, "Левски" гостува на "Арда" на 14 юни, а "Лудогорец" приема "Ботев" (Пловдив) в същия ден, след като на 10 юни изиграе и отложения си мач именно срещу бъдещия съперник на "сините" "Арда".

"ЛЕВСКИ" - "ЛУДОГОРЕЦ" 0:1

0:1 Каули 46

"ЛЕВСКИ": Милан Миятович, Ивайло Найденов, Янис Каргас, Холмар Ейолфсон, Иван Горанов, Мартин Райнов, Симеон Славчев (68 - Филипе Нашименто), Станислав Иванов (81 - Мартин Петков), Стайн Спиерингс, Паулиньо, Найджъл Робърта (85 - Станислав Костов)

"ЛУДОГОРЕЦ": Владислав Стоянов, Сисиньо, Драгош Григоре, Георги Терзиев, Антон Недялков, Анисе Абел, Стефан Баджи, Каули (87 - Джордан Икоко), Мавис Чабота (74 - Жоржиньо), Вандерсон (80 - Марселиньо), Клаудио Кешерю (46 - Якуб Свиерчок)

Съдия: Николай Йорданов

Жълти картони: Славчев, Паулиньо ("Левски"), Григоре, Недялков, Стоянов, Вандерсон, Свиерчок, Икоко ("Лудогорец")