Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Великият хокеист постигна изключителни успехи в спорта, но изгуби живота си само на 33

Строг треньор отказва да го вземе с отбора в Канада
и така на практика подпечатва смъртната му присъда

Всички познават майка му като изключително темпераментна жена. Успява някак си да се измъкне от жестокостите на гражданската война в Испания и след това с много други деца сираци е пратена да оцелява в СССР. Детството й е трудно, но болката и страданията каляват характера на огнената Кармен Ориве-Абад и тя предава тази непокорност на сина си Валерий, който ще се превърне в един от най-добрите хокеисти за всички времена. Съдбата му праща много щастливи мигове и успехи, а после решава със замах да си прибере вересиите. Валерий Харламов загива нелепо в разцвета на силите си, без да може да се порадва на живота, на деца, внуци и всички други радости, които всички ние приемаме за даденост. Но да не превъртаме лентата толкова бързо напред.

Преди да се роди бъдещата звезда на съветския хокей, с неговата майка се случват куп житейски събития, повечето от които вече са хубави. Тя пораства на съветска земя, отива да работи в завода и там среща снажния шлосер Борис Харламов. Двамата се виждат за пръв път на заводска забава и още същата вечер се влюбват един в друг.

Година по-късно на бял свят се появява и малкият Валерий Харламов. Момчето хваща хокейния стик много малко, след като преодолява бебешките проблеми със земното притегляне.

Баща му Борис е страстен фен на пързалянето с кънки и преследването на неуловимата шайба, така че няма как неговият първороден наследник да не обикне хокея веднага щом започва да осъзнава света около себе си. Някъде в този момент майка му получава разрешение да се върне по родните си места в Испания и взима със себе си сина си. Там хлапакът се влюбва и във футбола, което тотално разбърква емоциите в младежката глава. Валерий тренира едновременно футбол и хокей, като бързо си проличава, че и двата спорта му се дават. Някъде там, на ледената пързалка, момчето пипва настинка, която прераства в ангина и се стига до болница. Лекарите съобщават на родителите, че болестта е поразила и сърцето на сина им.

"Момчето ви ще живее нормално стига да се пази и да не се подлага на големи физически натоварвания" – казва лекарят на притеснените съпрузи. Съвсем очаквано първата им работа е да спрат своя наследник от спортните занимания.

Валерий е склонен да се раздели с футбола, но не и с хокея. Въпреки всички предупреждения и родителски заплахи той продължава да ходи на ледената пързалка. Когато се прибере с някаква следа по тялото след поредното произшествие на леда, непокорният син се сблъсква със страшния майчин гняв. Вероятно темпераментната Кармен е трябвало да се сърди на самата себе си. Та нали тя самата е научила сина си да не се предава пред трудностите, колкото и болка да донесе всяка следваща битка.

Канадски мениджъри предлагат невиждани за времето си пари, за да привлекат съветския хокеист, но до сделка не се стига.
Канадски мениджъри предлагат невиждани за времето си пари, за да привлекат съветския хокеист, но до сделка не се стига.

Малкият Валерий изненадващо получава подкрепата на баща си и продължава да тренира в юношеската формация на ЦСКА (Москва). Там момчето не само започва да доразвива таланта си, но и напълно забравя за проблемите със сърцето. Малко след 14-ия си рожден ден е заведен от родителите си на преглед и лекарите са принудени да признаят, че са сбъркали с преценката си и техният пациент е излекуван и готов да се занимава с професионален спорт. Само че има една малка, но изключително неприятна подробност. Валерий Харламов е твърде нисък,за да бъде взет в първия отбор на московския гранд. Поради тази причина го командироват в никому неизвестния отбор от Втора лига – "Звезда" (Чебаркул). Младият талант не се отчайва и дори успява да се възползва от ситуацията,тъй като почти веднага се сдобива с титулярно място и може да покаже на околните какви способности притежава.

Да, не е висок, но за сметка на това се отличава с физическа сила, изключителна гъвкавост и интелект, без който също не може в големия спорт. Говори се, че именно заради новото си попълнение довчерашният слабак "Звезда" започва да трупа победи и привлича интереса на стотици фенове, които пълнят залата именно заради новото момче. След един изключително силен сезон Валерий Харламов едва ли не сам вкарва отбора си в Първа лига и този път е оценен по достойнство от треньора легенда на ЦСКА (Москва) Анатолий Тарасов. Старшията взима младока и го "пришива" към вече утвърдения дует Владимир Петров – Борис Михайлов.

Така създалото се трио се превръща в едно от най-великите нападения в хокея за всички времена.

"Всеки от нас притежава определени качества, но силата ни е в умението да се разбираме не от една, а от половин дума. Усещам какво възнамеряват да направят другите двама, още преди да са си го помислили", с усмивка разказва Харламов, когато вече се е сдобил със статут на голяма звезда не само в клубния си, но и в националния отбор на СССР.

С екипа на Сборная той печели световната титла, когато е само на 20 години, а през 1972 г. окичва на гърдите си и златния олимпийски медал. На игрите в японския зимен курорт Сапоро Валерий забива 9 шайби и е обявен за най-добрия играч на турнира. Същата година славата му расте още повече след историческия сблъсък на съветския тим със сборен отбор на канадските звезди, играещи в НХЛ.

На ледената пързалка той спечели всичко, което можеше да бъде спечелено.
На ледената пързалка той спечели всичко, което можеше да бъде спечелено.

Мачовете се очакват с огромен интерес, а всички специалисти предричат пълна доминация на "кленовите листа".

Руснаците обаче показват зъби и взимат три от седемте поредни мача, а един завършва наравно. В тези истински битки на леда Валерий Харламов прави чудеса от храброст и просто принуждава канадските фенове да му се поклонят. По време на гостуванията на СССР в Канада местни мениджъри обещават милиони долари на голямата съветска звезда, ако реши да остане на канадска земя. Такъв развой на събитията се оказва невъзможен и някогашното момче с болно сърце се връща у дома, за да продължи да властва с екипа на ЦСКА (Москва).

На върха на славата си Харламов катастрофира тежко и се налага лекарите в спешното бая да се потрудят, за да спрат вътрешните кръвоизливи. Единият му крак е счупен лошо и специалистите в бели престилки отсичат, че вече порасналото момче този път наистина ще трябва да си остане у дома. Хокейната звезда няма намерение да се съобрази с предупрежденията и през следващите месеци се подлага на нечовешки усилия съвместно с рехабилитатор, за да опровергае за пореден път медиците. И този път Валерий излиза победител. Когато се завръща на леда, феновете и на двата отбора скачат на крака, за да го аплодират.

Следват нови и нови успехи на вътрешна и международна сцена. Феновете по целия свят вече познават хокеиста, който никога не се предава. Но годините си минават и колкото да не им се иска, елитните спортисти в един момент трябва да помислят за своето отказване.

Валерий вече е на 33 години и също възнамерява да се откаже поне от националния отбор. Планира да пътува със Сборная за Канада, където да изиграе последните си бляскави мачове срещу старите си познайници.

Харламов (вляво) е част от легендарното нападение на Сборная през 70-те години на миналия век.
Харламов (вляво) е част от легендарното нападение на Сборная през 70-те години на миналия век.

В часовете преди отборът да се качи на самолета, треньорът на СССР Виктор Тихонов вика при себе си голямата звезда на тима и му съобщава, че няма да го качи на борда. "Валерий изскочи от стаята на треньора и промърмори нещо от рода, че не е във форма и затова няма да дойде. Личеше си, че е разбит психически", спомня си след това съотборник на Харламов. Голямата трагедия обаче тепърва предстои. 33-годишният хокеист решава да помисли на спокойствие и заедно със съпругата си заминава за вилата в покрайнините на Москва. Няколко дни по-късно двойката заедно с брата на жената тръгват към столицата. Зад кормилото сяда Валерий, но по причини, които никога няма да станат известни, след няколко километра отстъпва шофьорското място на своята съпруга. Тя лети с волгата по чисто новия асфалт, който обаче дава измамна сигурност. Колата поднася и се удря със страшна сила в идващия насреща камион. И тримата пътници в лекия автомобил загиват на място.

"Опитах да извъртя кормилото, за да избегна удара, но беше твърде късно. След удара се втурнах да помагам на хората в колата и тогава разпознах Валерий Харламов. По лицето му нямаше и драскотина, но беше мъртъв. Щом се разбра кой е един от пътниците, на място дойде голям началник от милицията. Огледа положението и ми каза да съм спокоен, защото нямам вина за инцидента", ще разкаже след това шофьорът на камиона, в който се удря волгата. Целият Съветски съюз скърби за голямата си хокейна звезда, стотици се стичат на погребението му, а на няколко хиляди километра играчите на Сборная побеждават Канада в името на своя незабравим съотборник.