Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бракониерите убиват и тровят българската природа, а отпорът срещу тях е минимален

Опитайте да осъзнаете колко срамно нелепа е цялата тази история. Десетки хора и институции години наред се опитват да направят нещо хубаво за българската природа. Първо се намират пари, след това се събира екип от специалисти, а после започва оправянето на купища сложна документация. И ето че чудото се случва.

Черният лешояд Ултрон е дарен на България от белгийски зоопарк през 2019 г. и благодарение на вече споменатата мащабна организация е научен да живее сред дивата природа на България. Или поне живееше до онзи ден, в който анонимен изверг вдигна пушката към небето и простреля смъртоносно Ултрон. Едно натискане на спусъка, едно изтрещяване на бракониерската пушка и усилията на природозащитниците загинаха в калта.

Някъде там в Кърджалийско беше хвърлена миризлива кал и по имиджа на цялото българско общество. Защото тук от години се извършват масови убийства на застрашени животински и растителни видове.

В съзнанието на българина от памтивека е заседнало убеждението, че той може безнаказано да безчинства в българската гора.

Студено му е през зимата? Няма проблем, ще нарами резачката и ще влезе да реже дървета, които са били посадени още преди да се е пръкнал на този свят. Съдружие от бизнесмени е решило да печели лесни пари за черни дни? И това може да се уреди.

Вадят се някакви съмнителни разрешителни, подхвърля се някоя стотинка на горския и камионите започват да изнасят дървен материал към Гърция. После се вдига шум, започва разследване, но дърветата вече ги няма.

Няма ги и защитените животни в планината и рибните пасажи в големите ни сладководни водоеми. Ако нещо не е уловено в капан или разстреляно между очите, се убива с отровите, които редовно оцветяват реките ни в цветовете на дъгата. Държавата очевидно не успява да се справи с критичната ситуация.

Със сигурност е трудно да спипаш бракониера в храсталака или да хванеш на местопрестъплението тръбата, която изхвърля отровата си в реката. Но и неглижирането на проблема с нестихващите издевателства над българската природа ни носи единствено и национален срам.

Както и опасност за всички нас, които сме волни или неволни съучастници на престъпниците с пушка или завод без пречиствателна станция.

Горите се изсякоха и водната стихия се юрна по обезлесения склон, за да убива хора и домашни животни в дерето. Със сигурност помните големите трагедии, няма смисъл да ги припомняме. Но за сметка на това ще ви припомня за инцидента край бургаския язовир “Мандра” отпреди няколко дни. Служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) пристигнали на водоема и започнали да събират километри бракониерски мрежи. Браво на тези хора, че съвестно си вършат работата. В това време собствениците на мрежите отишли и изпотрошили новите им коли. Но това според самите служители, е малкото зло.

Преди време техен колега е пребит жестоко, защото също е отишъл да си върши работата. Биячите не са осъдени. Хората от агенцията казват, че до този момент няма нито един вкаран в затвора бракониер.

"Биячите на нашия колега ги помилваха с перце. Дано сега тези, които потрошиха колите ни, да не ги заведат на СПА център", обясни един от служителите на ИАРА какви са днешните им успехи срещу бракониерството. Всички, заинтересовани да останат живи дървета и животни, настояват да получат повече правомощия и да не се налага с голи ръце да ловят тежковъоръжени престъпници. Да, те са добре организирани и разполагат с як гръб зад себе си. Много често стрелят по бременни кошути именно тези, които трябва да преследват и наказват бракониерството. Щом те могат, значи може и селянинът с незаконна пушка, който ей така, за кеф, уби лешояда Ултрон.

Повече негови събратя едва ли ще пратят у нас, но няма проблем. Нали и преди сме живели без лешояди, тяхната липса не удря по сметките за ток, не стават за правене на бизнес. Прежалили сме го вече. Както ще трябва да прежалим и иначе безценната ни българска природа.