Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

COVID-19 удари жестоко наркотрафика по света

Хероинът намалява заради липса на “работници”, които да събират реколтата от опиумния мак в Афганистан

В Перу използват наркоподводници, за да избегнат ограниченията

Вирусът спрял пътя към Западна Европа на 360-те кг дрога заловени в "Студентски град"

По-високи цени, недостиг и намалено потребление. COVID-19 успя да удари със страшна сила и световния пазар на наркотици. Заловените у нас преди дни над 360 килограма кокаин за 100 милиона лева в "Студентски град" са наистина много предвид докладите, отчитащи спад в трафика на всички видове дрога. Стоката, хваната от властите в страната, трябвало да продължи своя път към Западна Европа и Русия. България била просто част от маршрута. По план не трябвало да се задържи дълго тук, но извънредното положение променя всичко.

Строгите мерки наложили голямото количество кокаин да не напуска границите ни, тъй като изнасянето му щяло да бъде рисково. Затова дрогата е държана в наетия от Николай Петров апартамент, за който мъжът плащал приблизително 500 лв. на месец. Не живеел в него, а го използвал само за депо.

Кокаинът трябвало да продължи по суша, но пандемията объркала замисъла. Мерките, въведени заради нея, създадоха сериозни ограничения най-вече в контрабандата с въздушния и пътническия транспорт. Така кризата остави отпечатък и върху българския наркопазар. Това доведе и до увеличаване на цените на канабиса, хероина, кокаина и синтетичните наркотици.

Ситуацията при нас обаче не е прецедент. Страни като Италия и такива в Централна Азия също са отбелязали сериозен спад в разпространението на дрога.

Нигер пък счупи рекорд, обявявайки, че наркотрафикът е бил напълно прекратен по време на ограниченията. Според различни доклади общият спад се дължал на факта, че криминални групи, организиращи трафика на наркотици, са съсредоточили вниманието си върху други незаконни дейности, които ще могат да развиват по време на COVID-19. Сред тях - създаването на фалшиви лекарства и киберпрестъпност.

Малко по-незасегнат от ограниченията заради вируса остава трафикът на наркотици по море. Експерти твърдят че това е най-лесният път, по който може да бъде прекарвана дрога в особено големи количества. Кокаинът, транспортиран чрез контейнери в кораби, засега продължава да е на приблизително същите нива, на които е бил и през 2019 г. Разликата обаче е в броя на пратките, които са залавяни. Ударите през тази година са се увеличили значително в сравнение с миналата.

За никого не е тайна откъде идва спадът на доставките на кокаин в световен мащаб. Един от най-големите производители Колумбия също е възпрепятстван заради пандемията. В ключови райони за производство тотално е ограничена възможността за пътуване по вече познати и начертани маршрути. В различни публикации се твърди, че там имало недостиг дори и в наличието на бензин. Коката, която все пак успявали да изнесат от страната, била държана като резервна. Според властите нейното наличие не намалявало особено много, тъй като тя била произведена още преди месеци. Трафикантите я държали в положение stand by, в случай че работата им някой ден бъде възпрепятствана.

Другият голям производител на кокаин - Перу, също отчете спад в трафика на дрога. Според разследващи това ще бъде за много кратък период от време, тъй като криминалните групи там използват наркоподводници при извънредни ситуации.

В световен мащаб е намаляло и разпространението на хероин. Причините - липсата на "работници", които да събират реколтата от опиумния мак в Афганистан и Ирак. Двете страни са на челните места по производство, тъй като растението вирее най-добре при тях заради подходящия климат.

Засегнати от недостига на хероин са Австрия, Хърватия, Франция, Португалия, Испания и България. В тях е отчетен спад на вноса. Малко след обявяване на извънредното положение у нас през март властите успяха да хванат 72 кг хероин за над 10 млн. лв. Дрогата беше скрита в камион с българска регистрация на тирпаркинг в Хасково. Тя била прeднaзнaчeна зa Зaпaднa Eврoпa, а по време на акцията са задържани чeтиримa души заедно с лидера Станимир Тодоров-Сейхан.

Според проучвания недостигът на точно този наркотик в миналото е увеличил споделянето на игли, което пък към днешна дата може да доведе до разпространение на хепатит и СПИН, както и на COVID-19.

Засегнати от пандемията се оказаха и наркопазарите на Южна Корея, Япония и Австралия. При тях е усетена най-вече липсата на синтетична дрога. Причината - наркотиците пристигали по въздушен път, който доскоро беше напълно ограничен. Франция също не остана по-назад. По време на извънредното положение контрабандата на наркотици в страната е намаляла с 30-40% за сметка на цените, които са се покачили двойно.

Изглежда, най-незасегната от пандемията остава Боливия. Вирусът по-скоро попречи на самите власти да контролират отглеждането на растението кока, от чиито листа се получава стимулантът.