Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е времето на “Преходът свърши! Дайте да се преброим”

У нас не могат да се правят класации на богатите като на “Форбс”

Написаният на ръка списък с имената на 43-ма богати българи и парите им, открит в дома на Атанас Бобоков и пуснат от прокуратурата, отприщи конспирациите. Защо е направен списъкът - разговаряме с Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

- Какво означава според вас списъкът с имена и суми, открит в дома на Атанас Бобоков?

- Според мен той е написан като някакво усилие да се направи по чужди списъци собствена оценка. Очевидно оценката не е много систематична, защото липсват доста имена. И очевидно е стар, защото присъстват Емил Кюлев и Дарина Павлова. Емил Кюлев бе застрелян през есента на 2005 г. Очевидно някъде по това време е направен списъкът.

Тогава имаше много списъци и опити за оценки на богатството - и чужди, и български. Полското списание “Впрост” размъти темата, български вестници правеха класации, излязоха една-две книги. Списъкът ми прилича на някакво лично преценяване.
Големият проблем е, че в България няма твърди обективни данни за преценка на богатствата. Ако го сравним с големите световни класации на “Форчън” и “Форбс”, те обикновено използват пазарната капитализация на компаниите и правят изчисление според това какво количество акции притежава съответният човек в списъка. За България това е неприложимо. Могат да се правят оценки на база мнения кой какво притежава, но винаги с много уговорки, защото грешката може да е в пъти. В списъка има хора, които тогава бяха публично известни, но и такива, които не бяха много известни, а после се разбра, че са със значителни активи.

- Колко по-голям може да е бил към онзи момент реално списъкът, ако приемем, че в него са хора с богатство над 20 милиона долара?

- Два-три пъти по-голям вероятно. Но може да се окаже, че надценяваме някого и подценяваме друг. Доколкото виждам, в този списък например няма представители на цели сектори.

- Каква може да е причината някой да пише такъв списък на ръка?

- Аз виждам много хора да си правят списъци. Може само да си гадаем, дали това е било някакво сравнение на братя Бобокови с други, или опит

да видят кой
колко е
влиятелен в
България
По това време се появи изразът “Преходът свърши, дайте да се преброим”.

- Възможно ли е да е някакъв опит за общност на патриотичния капитал, имаше и такава хипотеза?

- Не, защото някои в този ръкопис са наречени бандити, очевидно към тях има негативно отношение.
От начина, по който е писан списъкът, изглежда сякаш е усилие, което правиш за половин час и след това ти омръзва. Такива недовършени списъци има много. Но доколко отговаря на реалността към момента когато е писан? Реалността с богатите в България е много сложен въпрос.

- Вероятно оттогава насам е станала още по-сложен въпрос?

- За толкова години много хора се опитаха да легализират бизнеса си. 2002-2003 година, когато се появяват първите списъци, бе точно след приватизацията.

- А защо според вас се показва този списък?
- За да привлече внимание. И както виждате, привлича.

Интервю на Юри Велев