Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

 Екшън, крими случки от подземния ъндърграунд, разкрития за мръсните мафиотски игрички и невъзможна любов.
Новият български сериал "Под прикритие" влезе ударно в борбата за рейтинг в родните телевизии.
Мнозина определят филма като спасителната лодка на "телевизията майка" БНТ. "Под прикритие" е първият български екшън сериал. Преди него е само вечната класика "На всеки километър". Първият сезон на сериала е от 12 серии. Във филма освен едни от най-популярните родни актьори като Захари Бахаров, Владо Пенев и Христо Мутафчиев участва и дебютантката в киното Ирена Милянкова.

Едно обикновено момче от краен софийски квартал става полицай под прикритие. Принуждаван като малък от баща си да краде и да мами, Мартин се превръща в перфектния лъжец. Това негово умение, както и ненавистта му към подземния свят го правят най-подходящият човек за опасна мисия - да бъде внедрен в престъпната организация на голям и влиятелен бизнесмен. Докато навлиза в тайните на групировката и живее в непрекъснат страх да не бъде разкрит, Мартин се влюбва в най-неподходящата жена - приятелката на боса на мафията - Съни. Точно когато печели доверието на мафиотите, се оказва, че истинските врагове са в полицията. Мартин остава сам срещу всички, изправен пред трудни решения. В образа на лошото момче, станало добро ченге, се пръвъплъщава 26-годишният Ивайло Захариев.
Доскоро актьорът беше абсолютно непознато лице за широката публика, но това се промени само за един ден. След старта на "Под прикритие" Захариев е определян като новото откритие на българското кино. Някои търсят прилики с Калин Врачански, други коментират екранния му тандем със Захари Бахаров и Ивайло Христов. Едно е сигурно - през следващите няколко месеца всички ще гледат под лупа актьорската игра и личния живот на главния герой от новия екшън сериал на БНТ.
"Всеки човек в определени моменти е под прикритие. Реалността е такава, че се налага понякога да правиш трудни избори въпреки твоите убеждения. Така е както при обикновените хора, така и при престъпните босове. Затова и филмът показва двете страни на една и съща монета. Не всичко е толкова просто. В днешно време не можем да кажем мафиотът си е мафиот, проститутката си е такава, и край. В България, а и не сами тук, доброто и лошото са преплетени", убеден е Ивайло Захариев. Въпреки че много от сцените в сериала са по действителни случки, актьорът бърза да уточни, че това не е документален филм за българската престъпност. Прилика с действителни лица и събития е случайна.
"Има актуални моменти в сериала, групировки, анфетамини, размяна на флашки. Това са реалните неща, за които всеки от нас знае, но останалото е фикция. Не крия, че за да вляза в образ, ми помогнаха лични наблюдения, защото имам приятели наркомани. Те са ми разказвали как стоят нещата, какво се говори в тези среди. В миналото си съм попадал в подобни компании, опитвал съм наркотици като много млади хори, които търсят себе си. В момента помагам на такива хора", признава Ивайло. Малцина знаят, че Ивайло и приятелката му Миряна се занимават със социална дейност в благотворителна фондация - грижат се за наркомани и сираци, които излизат от домовете и на които помага да се адаптират.
"Не го разказвам, за да парадирам. Просто искам да кажа, че наркотиците не прощават, а хората, за които това е бизнес, са безпощадни", казва актьорът.
Малко известен факт е, че в сериала има действителни лица от системата на МВР. Лично Цветан Цветанов дава разрешение във филма да се снимат истински барети, полицаи, хора от ГДБОП, дори катаджии. Екипът признава, че това са едни от най-трудните сцени - "да разчупят пред екрана органите на реда".
"В "Под прикритие" героят ми Мартин е много добро и съвестно ченге. Не знам дали в България всички са такива, но знам, че ги има. Има още много да се желае в системата, положението не е идеално, но голяма част от хората си вършат работата", убеден е Ивайло.
Според актьора бумът в последната година на нови български филми и сериали не е случаен.
"Получи се едно надграждане. В момента имаме добри актьори и добри режисьори. Но има и воля да се намерят пари. Вече не е на преден план продуцентът да е на печалба, да вложи малкото пари и какво стане. Хората в тази индустрия разбраха, че не може да лъжеш зрителя. Да му дадеш нещо евтино и да чакаш успех. Всичко хубаво е скъпо", разсъждава Ивайло Захариев.
Снимките на сериала продължават по 12 часа на ден. От два часа на обяд до два през нощта. Сцените са в няколко столични заведения, Галерията за чуждестранно изкуство, дори националната опера. Веднага след края на първия епизод започнаха сравненията с определяния като най-успешен български сериал "Стъклен дом". Продуцентът и на двата сериала Митовски отбелязва, че умее да се конкурира сам със себе си, но подчертава, че "Стъклен дом" е драма, а "Под прикритие" - криминален филм. Форумите в интернет вече са пълни със сравнения между Ивайло и Калин Врачански. Борбата кой е секссимвол започна.
"Калин не ми е конкуренция. Ние сме различни като типажи. Мисля, че ще има фенки и за двамата. Ще си ги поделим. Това в кръга на шегата. Имам си приятелка и по-добре още отсега момичетата да знаят, че тя е лоша и няма да ме даде. Признавам си, че малко ме плаши цялата слава, не съм готов за клюки в жълтите вестници, папарашки снимки. Не знам как ще реагирам. Може пък с времето да ми хареса да съм известен", чуди се Ивайло.
Според актьора разликата между "Под прикритие" и останалите български сериали е динамиката в сцените, случките, не диалозите в една стая.
"Под прикритие" представя един криминален свят, като в същото време няма само бой и престрелки. Филмът разказва какви хора стоят зад обирите, убийствата. Макар и да вършат престъпления, тези от така наречения ъндърграунд си имат свой кодекс, морал, който стриктно пазят. И дори той да не е по законите на държавата, те си го гонят. Това е интересното: как човек се стреми да спазва закона отвън закона", разказва детайли от сериала Ивайло.
"Моето детство за разлика от това на Мартин е различно. Имал съм здраво семейство, щастливо детство. Но границата между това да следваш правилата и да минеш от другата страна е много тънка. Всеки стои пред подобен избор. Лошия път ти го показват улицата, приятелите. Когато си по-млад, бързата печалба те блазни. Ако знаеш, че трябва да работиш здраво цял живот, без да знаеш какво ще постигнеш, а от другата страна са едни бързи пари, не е много трудно да се изкушиш. Независимо от какво семейство идваш", убеден е актьорът. Според него интересът на българския зрител към историите от ъндърграунда е естествена. Времето на прехода е белязано именно от тези истории.
"Така наречените подземни босове са нещо като митични образи. Те успяваха във времената, когато никой нямаше пари за хляб. Всеки си е задавал въпросът как стана така, какво се обърка. Много пъти не съм харесвал страната си, но си давам сметка, че да емигрираш, е най-лесното. Това е бягство, но временно. Защото ако успееш в България, може да успееш навсякъде", оптимист е Ивайло.

600 000 зрители са гледали първия епизод 

ПО предварителни данни стартът на сериала "Под прикритие" е бил проследен от над 600 000 зрители и бележи 21%-ов дял на аудиторията.
Със силното си начало криминалната драма на БНТ изпреварва по рейтинг всички телевизии, въпреки че фил­мите по двата частни нацио­нални канала вече са били започнали. Предварителните данни за общата аудитория (на възраст над 4 г.) показват 8,4% рейтинг за обществената телевизия, 8,2 за Нова ТВ и 7,8% за bTV. Зрителите над 45 години също са предпочели "Под прикритие" пред останалите филми. "Под прикритие" бележи рейтинг от 13,5% при 8,7% за bTV и 5,8% за Нова ТВ в тази възрастова категория. Все пак за сравнение първият епизод на "Стъклен дом" е гледан от 1 281 300 зрители.