Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимира Градинарска
Красимира Градинарска

 

"ВЕЧЕ не са ни съседи родителите на децата, отнели живота на съпругата ми. Покриха се кой накъдето види. Живеят си живота в Оряхово и в Манастирище. А нашата мъка няма да стихне никога", обяснява пред "168 часа" Ангел Стефанов, вдовец на убитата магазинерка Красимира Градинарска. 

В началото на февруари цялата държава беше потресена от едно свирепо покушение. 40-годишната жена е душена с голи ръце, давена в ледена кална вода, шията є е пристегната и завързана с връзки на обувки. Убийците са непълнолетни роми. Те заедно със семействата си живеят в съседство с дома на жертвата. Милостивата жена храни с вересии бъдещите си палачи.


След разкриването на кървавото убийство жителите на селото направиха подписка за изселването на фамилиите на извършителите Цветелин Николов и Милен Макавеев.
"Подписката нямаше значение, роднините решиха да се преместят от селото. Твърдят, че живот за тях тук няма", обяснява кметът на Михайлово Валери Крумов. Въпреки че престъплението е разкрито почти веднага след откриването на трупа на жената, до ден днешен насрочена дата за дело няма.

"Чакам да се насрочи дата за започване на делото. Искам справедливост, но знам къде живея. Нямам надежда за обективно възмездие. Не мога и да предпазя децата си от целия кошмар, който изживяват в момента", обяснява Ангел Стефанов. След смъртта той се опитва да бъде силен. Отваря отново магазина, където доскоро продава съпругата му. Назначава продавачка, грижи се сам за двете си деца. "Запознах се какво пише в закона. Предвижда по-малки санкции за Милен и Цветелин, защото са непълнолетни. А тези непълнолетни удушиха и убиха съпругата ми. Какви деца са те? Какви хора са те? Кой пише тези закони? Да дойдат да видят децата ми как плачат за майка си, а после да приемат подобни текстове", разочарован е Ангел Стефанов.

В момента Цветелин и Милен се намират в ареста във Враца. Родителите на Милен живеят на 50 метра от къщата на убитата Красимира. Дни след разкриването на съучастието на Милен в жестокото престъпление те се преместват в Оряхово при родителите на майката. "В момента те си обявиха къщата за продан", обяснява кметът Валери Крумов. Малко по-различна е съдбата на бащата на Цветелин Бойко. Той се премества да живее в родната си къща в съседното село Манастирище. Тъкмо там преди години умира майка му Цветана. Жителите на селото до днес си спомнят отчаяните викове на старата жена в малките часове на нощта.


"Никой не знае от какво точно се спомина баба Цветана. Но синът є я пребиваше като куче през вечер", обяснява жителка на Манастирище. Въпреки че Бойко повече няма да живее в село Михайлово, бившата му съпруга няма подобни намерения.


"Майката на Цветелин до ден днешен живее из селото и не спира да разправя наляво и надясно, че синът є е невинен. Не можете да си представите какво ми е на мен, когато я видя и разбера какво говори", разплаква се Ангел Стефанов. Той е категоричен, че откакто Цветелин и Милен се намират в ареста, в Михайлово се живее по-спокойно. "Всички съселяни могат да го потвърдят. Откакто ги няма в селото, няма една регистрирана кражба", продължава Ангел Стефанов.


"Страх ме е за децата ми. Искам да ги предпазя от всичко, но виждам, че не е в моите ръце. На процеса ще чуят как майка им е убита. В детайли ще знаят в какви мъки е загинала майка им - загубил е надежда вдовецът. - За убийците всичко ще отмине и ще се забрави. А за нас живот няма".

 

Хронология

"168 часа" разполага с пълната информация относно извършените престъпления на Милен Макавеев и Цветелин Николов. Още малолетни, срещу тях са регистрирани десетки жалби за кражби, блудства, пътнотранспортни произшествия.
През 2006 г. е подадена жалба срещу Милен в полицейското управление на град Хайредин за опит за блудство с малолетно момиче от село Михайлово.
През 2007 г. са регистрирани престъпления, извършени и от двамата. Вече действат в комбина и открадват телевизор и кабели от къща в Михайлово. Месеци след това открадват кабели и електропроводи на територията на град Лом.
През януари 2009 г. Цветелин открадва медни котли и бобина.
През юли 2009 г. Цветелин задига 30 килограма електропроводи.
През 2010 година в съседното на Михайлово село Бъзовец Милен подкарва автомобил без книжка. В резултат на това причинява катастрофа със средна телесна повреда.
През декември 2010 г. Милен и Цветелин изтръгват проводници от междустълбие в село Михайлово. Дръзкият обир е обсъждан в комисията за противообществени прояви в Хайредин. Направено е предложение да бъдат изпратени в ТВУ. Разминават се с присъди, заменени с обществено порицание.
2011 г. - двамата непълнолетни убиват по особено жесток начин 40-годишната Красимира Градинарска.

СЛОМЕН: Ангел Стефанов няма надежда, че убийците на съпругата му ще получат справедливи присъди.
СЛОМЕН: Ангел Стефанов няма надежда, че убийците на съпругата му ще получат справедливи присъди.