Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурор Ангел Кънев (на преден план) извежда Красимир Живков от министерството.
Прокурор Ангел Кънев (на преден план) извежда Красимир Живков от министерството.

Бизнесмените са задържани със зам.-министъра на екологията Красимир Живков

Той контролирал вноса и износа на промишлените боклуци

Заводът на Бобокови се възползвал от схемата, за да спести разходи и данъци

Двамата братя Пламен и Атанас Бобокови изненадващо се оказаха част от схема с опасни отпадъци. След мащабна акция в 4 града на Специализираната прокуратура се разбра само, че в ареста със сигурност е зам.-министърът на околната среда Красимир Живков. Наследникът на легендарната фамилия и бивш кмет на Правец обяви пред сградата на ековедомството, че е на свобода, но после се оказа, че е сгрешил.

Разбра се, че заедно с него са били прибрани “други петима”, без да се огласяват имената им. През целия ден на въпрос дали собствениците на “Приста Ойл” и “Монбат” Бобокови са в тази група, от обвинението даваха уклончив отговор. Затова пък се появяваха снимки от офисите им в София и Русе, пред които бяха паркирани полицейски автомобили. Мобилните телефони на Пламен и Атанас Бобокови остана изключени през целия ден. 

Пламен и Атанас Бобокови на събитие, организирано от “Приста ойл”
Пламен и Атанас Бобокови на събитие, организирано от “Приста ойл”

Какво се знае дотук?

Те са задържани по обвинение за участие в престъпни схеми по внос на опасни отпадъци и у нас. Били са внасяни стари акумулатори, които уж преработвали в завод “Монбат” в Монтана, но всъщност те са продавани на цигани. Те отделяли оловото и го предавали като скрап. Киселината от акумулаторите не е ясно засега къде е изхвърляна. По тази схема освен престъпления срещу околната среда са били засечени и данъчни измами в големи размери.

Полицейското задържане на Бобокови е по искане на Специализираната прокуратура.

Заедно със зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови били задържани бивш директор на РИОСВ в Плевен и още двама души. Разследването на Специализираната прокуратура за вноса на отпадъци е започнало през януари.

“Организираната престъпна група е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица. Претърсени са над 40 адреса в цялата страна - София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и села в област Кюстендил”, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Имот на Бобокови в Русе беше запечатан от прокуратурата в четвъртък.
Имот на Бобокови в Русе беше запечатан от прокуратурата в четвъртък.

Според показания на свидетели и документи Красимир Живков е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпадъци от Италия. Скандалът започна през декември м.г., когато карабинерите заловиха влак с боклуци, пътувал за България. След това от МВР и прокуратурата разкриха десетки депа за отпадъци, които е трябвало да бъдат изгорени в тецовете.

Зам.-министър

Красимир

Живков

е натискал свои

подчинени да

съгласуват

нотификации

на определени дружества, въпреки че не отговаряли на законовите изисквания. Който от служителите откажел да се подчини, го принуждавали да напусне.

Разследващите претърсиха домовете, офиси и завода за акумулатори “Монбат” в Монтана, който е на Атанас и Пламен Бобокови. Там се правят и рециклират батерии, а от производството се отделя огромно количество отпадъци.

“Всяко дружество, което генерира опасни отпадъци, трябва да ги изнесе в рамките на 1 г. или да ги предаде на друго дружество за последваща преработка или оползотворяване. За да се изнесе отпадъкът, трябва нотификация от МОСВ”, обясни Сийка Милева каква е връзката на задържаните бизнесмени с разследването за отпадъците, но без да споменава имената им. 

Това е един от проверяваните офиси на бизнесмените.
Това е един от проверяваните офиси на бизнесмените.

Зам.-министър Красимир Живков е отказвал на фирми издаването на нотификации за износ и на практика е

принуждавал

производителите

да предават

отпадъците си

на определени и

контролирани от

него дружества, които имат разрешение за преработката им в България.

От тази схема се възползвал и заводът на братя Бобокови, става ясно от изявлението на говорителя на главния прокурор.

“Монбат” има изградена рециклираща фабрика в Монтата за преработка на акумулатори. При производството се получават отпадъци. В началото изнасяли отпадъците си за преработка в Германия. Услугата обаче била скъпа, а цената се увеличавала и от транспортните разходи.

За да се спести голяма част от тези разходи, дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците си. Всъщност ги изпращало на контролирани от Бобокови фиктивни фирми.

“Така се спестявала голяма част от разходите, генерира се печалба и се избягват данъчни задължения в големи размери”, поясни Сийка Милева.

Освен прокурори и следователи при акцията в четвъртък участваха полицаи, агенти на ДАНС и жандармерия. Рано сутринта колите на разследващите паркираха пред офиса на братя Бобокови на бул. “Черни връх”, пред домовете им в столицата и в Русе и в завода в Монтана. Иззети са много документи. Разпитвани са и служителите им.

От ДАНС и МВР

са посетили и

собствениците на

кухите фирми,

на които е продаван промишленият отпадък от производството на акумулаторите.

Показания са дали настоящи и бивши служители на МОСВ, които са били принуждавани да съгласуват или не нотификации за внос на отпадъци.

По същото време прокурори посетиха и именията на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков в Ботевград и Правец, където е бил кмет два мандата. Живков пристигна на работното си място в министерството в 10 ч с кола на спецпрокуратурата, придружен от водещия разследването прокурор Ангел Кънев.

Обвинителите

останаха няколко

часа в

министерството След това Живков беше изведен от сградата и го откараха отново с кола на прокуратурата.

“Не съм задържан, оказвам пълно съдействие. Прокуратурата отново е в МОСВ. След водата темата е отпадъци - рециклиране, изгаряне. От два месеца дирекцията ни отговаря и за отпадъците”, каза Живков, преди да бъде отведен. Малко по-късно стана ясно, че има заповед за задържането му по Закона за МВР.

По същия начин през януари бе доведен в сградата на МОСВ и вече бившият министър Нено Димов. Той бе обвинен заради водната криза в Перник и източването на яз. “Студена”. Димов стоя над 2 месеца в ареста и го освободиха под домашен арест преди месец.