Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПОЗИЦИЯ: Д-р Йордан Войнов се заканва да е безпощаден към нарушителите на пазара.
ПОЗИЦИЯ: Д-р Йордан Войнов се заканва да е безпощаден към нарушителите на пазара.

 

Казус с подозрение за конфликт на интереси може да възникне покрай шефа на Агенцията по безопасност на храните.
Проверка на "168 часа" показа, че Йордан Войнов е свързан с бизнесмени, чиято дейност би трябвало да контролира ръководената от него агенция.
Тя беше създадена в началото на годината със сливането на Националните служби за ветеринарномедицински контрол, за растителна защита, част от Националната служба по зърното и фуражите. В агенцията по храните влязоха регионалните здравни инспекции и областните дирекции "Земеделие". По закон подчинените на Йордан Войнов

трябва да контролират

качеството и произхода на всички храни на пазара, генномодифицираните организми (ГМО), фуражите, качеството на пресните плодове и зеленчуци. В същото време справка в Имотния регистър показва, че доскоро Войнов е сред съсобствениците на апетитен терен край Приморско. Заедно с него от сделката изскачат имената на бизнесемени от хранително-вкусовата индустрия, която Войнов контролира днес.
Парцелът край морето е с площ от 10 дка. Придобит е през 2005 г. Освен Войнов и съпругата му Цветанка сред купувачите е и бизнесменът Красен Йоркишев. Той е общински съветник от Съюза на свободните демократи (ССД) в Горна Оряховица и собственик на два хлебозавода. Друга негова фирма има бизнес с хранителни продукти, земеделска продукция, семена и фуражи. Производството на хляб и търговията с храни попадат в ресора на агенцията, ръководена от Йордан Войнов.

Свързан с партията

на Стефан Софиянски е и друг от купувачите на терена в Приморско - Денчо Димов. Димов в момента управлява фирма "Биофрут", която строи завод за замразени плодове и зеленчуци в Лясковец. Собственици на предприятието са дъщерите на Димов и Стефан Софиянски Полина и Елена.
Съсобственици с Йордан Войнов в парцела край Приморско са бившият зам.-министър на здравеопазването Любомир Гайдов и съпругата му Живомира, шеф на отдел в Министерството на финансите. Гайдов се раздели с поста си покрай скандала с ваксините, взел главата на бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев.
Три години след сделката част от терена край морето е вкаран в регулация. Разделен е на десет части, предназначени за строеж на ваканционно селище, показват документите от Имотния регистър. Малко след това на 3 юни 2008 г. Войнов и останалите

съсобственици продават терена

на испанска фирма, която има планове да построи върху него 120 вили. Междувременно Войнов успява да изплати ипотеката си за част от къща на централния столичен булевард "Мария Луиза".
"Към датите на покупката и продажбата не съм бил генерален директор на Националната ветеринарно-медицинска служба, респективно Агенцията по безопасност на храните. Не познавам лицето Красен Йоркишиев, а Денчо Димов го знаех по това време като търговец на аксесоари за баня, чиято дейност не се контролира от подведомствените ми структури", обяснява д-р Йордан Войнов.

 

Регионални началници въртят бакалии

ХРАНИТЕЛНИ магазини и ветеринарни клиники имат някои от регионалните шефове на агенцията по храните или техни родини, показва проверка на "168 часа".
Този факт също може да бъде тълкуван като конфликт на интереси, защото бизнесът се контролира от агенцията, обясняват юристи.
Подобен казус изниква и сред друг от купувачите на терена в Приморско - Михаил Бащавелов. Той е регионален шеф на агенцията по храните в Благоевград. Покрай работата си Бащавелов трябва да контролира дейността на съпругата си Валерия. Според фирмения регистър Валерия Бащавелова има ветеринарна клиника и търгува с лекарства за животни. Съпругът є се прочу покрай аферата с 20-годишното ирландско говеждо, внесено в България през митница "Кулата" преди няколко години. По това време Бащавелов е начело на ветеринарномедицинската служба на граничния пункт.

Заради избухналия скандал

е отстранен заедно с Мирослав Найденов, тогава главен секретар на Националната ветеринарномедицинска служба. Малко след това Бащавелов е кандидат за кмет, издигнат от "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев. След смяната на властта е назначен от министър Мирослав Найденов за шеф на регионалната агенция по храните в Благоевград.
"Фирмата ЕТ "Валерия Бащавелова" не изпълнява мерки по държавната имунопрофилактична програма и няма договори за изпълнение с агенцията по храните. Клиниката се управлява от трето лице, което не е в конфликт на интереси", обясняват от пресцентъра на агенцията. Според тях контрол на дейността на фирмата се упражнява от други служители извън областната дирекция в Благоевград. Съмнения за конфликт на интереси изникват и при шефа на регионалната агенция в Кюстендил Стоян Саев. Според фирмения регистър той е едноличен собственик на "Сиско-10" с предмет на дейност търговия с хранителни стоки. От договора за управление, подписан през септември м. г., става ясно, че Саев

възлага сам на себе си

да управлява дружеството. Дори има право на 20 дни платен годишен отпуск. Доскоро Саев е държал дялове и в още две фирми под контрола на агенцията по храните. Едната от тях - "Босто", е за производство и търговия с консерви, а другата "Сто боса" - за търговия на едро с плодове, зеленчуци и хранителни стоки.
"Според закона държавните служители нямат право да управляват търговски дружества. Разпоредили сме проверка и дисциплинарно производство във връзка с управлението на Стоян Саев на фирма "Сиско-10", обясниха от пресцентъра на агенцията.
Бизнес с хранителни стоки имат и роднините на Антон Генов, шеф на регионалната агенция по храните в София-град. Проверка във фирмените регистри показва, че майката и бащата на известния футболен рефер държат бакалия и кафе-аперитив в габровско село. Генов-старши участва и в управлението на Сдружение на млекопроизводителите в област Габрово. Магазин за хранителни стоки има и съпругата на Антон Генов - Иванка.
"Антон Генов не контролира обекти на територията на област Габрово, където се намират магазините на родителите му", твърдят от агенцията пред "168 часа". Дейност,

попадаща под контрола

на агенцията по храните, развива и семейството на шефа є в Кърджали Георги Грозев. Семейството на брат му Стефан е собственик на две фирми, които се занимават с продажба на хранителни стоки и производство на безалкохолни напитки.
"Само в абсурдна държава като България може да се търси конфликт на интереси между моя бизнес и поста на брат ми - коментира Стефан Грозев. - Семейството ми има магазини повече от 20 години, а брат ми е началник съвсем отскоро. Преди дни ме проверяваха от агенцията по храните, дори ми съставиха констативен протокол." Стефан Грозев не вижда конфликт между своя бизнес и поста на брат си. "Конфликт на интереси ще има, ако например брат ми ми даде евтини конфискувани стоки да ги продавам в моите обекти", разсъждава Стефан Грозев.
Във връзка с управляваните от брата на д-р Грозев обекти, агенцията по храните е разпоредила "същият да не упражнява контрол на горецитираните обекти". Според пресцентъра на агенцията контролът се упражнява от други служители извън

областната дирекция

Самият Георги Грозев се води собственик на една трета от дяловете във фирма "Аквафиш инвест-99". Преди години дружеството приватизира чрез РМД държавното рибно стопанство в Кърджали със същото име.
Собственик на зоомагазин с ветеринарна лаборатория е шефът на регионалната агенция в Ловеч Ивайло Йотов. Обектът се държи чрез фирмата му "ЕТ Ивайло Йотов", регистрирана през 2010 г. Последната актуализация на дружеството е направена
само седмица преди Йотов да бъде назначен за шеф. "Подал съм документи за закриването на едноличната ми фирма още на 1 март, а зоомагазинът съм продал", твърди Ивайло Йотов пред "168 часа". Допълва, че документите за това вече е изпратил в централата на Агенцията по храните. Въпреки това от пресцентъра на агенцията уточняват, че зоомагазинът на Йотов ще бъде проверяван от служители извън областната дирекция в Ловеч.

НЕВИНЕН: Реферът-шеф на агенцията за София-град Антон Генов нямало да проверява роднините си.
НЕВИНЕН: Реферът-шеф на агенцията за София-град Антон Генов нямало да проверява роднините си.
НА ПРИЦЕЛ: Командировани служители ще инспектират съпругата на Михаил Бащавелов.
НА ПРИЦЕЛ: Командировани служители ще инспектират съпругата на Михаил Бащавелов.