Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бялата роза на Стъкларя - знак, че Марангозова е изчистила греховете със смъртта си

Често я оставят до трупове след показни разстрели, но и като предупреждение

Смъртна присъда, издадена от мафията, или предупреждение, че някой не е изплатил дълга си и ще страда. Това символизира бялата роза, която често е откривана до трупове на разстреляни длъжници на руски престъпни организации.

За групировките в Москва това е "цветето на смъртта" и е тяхна запазена марка при редица публични екзекуции. Растението може да е знак и за изчистени грехове, както и ново начало за някой, който вече се е освободил от земните си тежести.

Същата роза в бял цвят бе открита и до трупа на финансистката Станка Марангозова малко след като тя бе разстреляна пред дома си на 10 октомври миналата година. Преди дни стана ясно, че човекът, натиснал спусъка, е Петър Костов-Стъкларя, който има стари криминални регистрации за наркотици. Прякорът му идвал заради бизнеса на баща му, който притежавал стъкларско ателие. Според архивите на 21 декември 2012 г. мъжът е задържан заедно с още двама негови приятели за подготвяно отвличане на сина на пернишкия бизнесмен Христо Симчов Теофилов, от когото щели да искат 100 хил. лв.

Съдиите от САС тогава бяха категорични, че са събрани достатъчно доказателства, които сочат именно Петър като организатор на

подготвяното похищение

В собствения му дом, както и в гараж, взет под наем, били намерени белезници, черни маски, GPS, синя лампа и матрак, върху който трябвало да спи жертвата. Тогава стана ясно и че Костов е опитал да въвлече в схемата полицая от столичното 5-о РУП - Данаил Петров. Малко по-късно именно той написал докладна, в която разказал за намеренията на Стъкларя.

Поръчката за убийството на Марангозова всъщност приема подполковникът от НСО Борис Иванов, който се смята и за ръководител на престъпната група, стояща зад екзекуцията на финансистката. Той е с нaд 10-гoдишeн cтaж и е oхрaнявaл дeceтки мacoви прoяви на пaртийни лидeри, прeзидeнти, прeмиeри, миниcтри и чуждecтрaнни дeлeгaции. Отговарял е за т.нар. външен пeримeтър. Имaл cпeциaлни умeния зa рaбoтa c взривни уcтрoйcтвa и тeхникa зa пoдcлушвaнe и прocлeдявaнe.

Групата му е разбита благодарение на

пълните самопризнания

на другия участник в покушението - Венцислав. Той също е стар познайник на полицията и няколко пъти е лежал зад решетките за различни престъпления. Този път обаче решил да разкаже подробно как било организирано убийството на Станка. Обяснил, че офицерът лично ги привикал на разговор и им казал, че смъртта й иска бизнесменът Иво Масларов, който платил 50 хил. лв.

Той от своя страна се познавал много добре с финансистката. През 2009 г. сключил договор с нея за управление на 150 хил. евро, от които очаквал висока доходност, когато те бъдат инвестирани в акции и ценни книжа. После изнудвал жертвата си за пари, които тя му давала, но го осъдила да й ги върне.

Дни след като престъплението беше разкрито, Интерпол обяви Масларов за издирване с червена бюлетина. Стана ясно, че той е напуснал страната през март тази година. Малко по-късно в медиите започна да циркулира информация, че е син на бившия социален министър Емилия Масларова. Оказа се обаче, че е дете на нейния съпруг от първия брак.

"Аз имам син, който се казва Константин - обясни по-късно пред БНТ Масларова. - Никога не съм живяла с него (Иво Масларов - бел.ред.), никога не сме поддържали отношения. Това е син на моя съпруг от първия му брак. Той не е с мен и в момента. Нямаме добри отношения, даже с баща си нямаше добри отношения. Дори не беше на погребението му. Не съм го виждала от 4 години."

Оказва се, че бизнесменът и съдружникът му Веселин Денков са разследвани от Специализираната прокуратура за изнудване на Марангозова още миналата година. Самата тя

подала жалба,

след която били събрани доказателства. Финансистката била убита само ден преди да започне делото срещу двамата мъже в Специализирания наказателен съд.

Близки до Станка свидетелстват за това, че тя няколко пъти е пребивана заради милионите, които така и не успявала да спечели за хората, на които ги обещавала. През 2011 г. жената дори била арестувана в родния си град Враца заради финансови операции. Делото тогава било за измама, лихварство и пране на пари. С нея бил задържан и съдружникът й Георги Георгиев. По-късно процесът бил прехвърлен в Софийската градска прокуратура, защото престъпленията били извършвани в столицата.