Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В деня на заминаването си тя го уверява, че скоро ще се върне

В първия месец само той и родителите им знаят, че Ружа е поета от руснаци на атинското летище

Първите проверени от властите градове са Шрамберг, Валтенхофен и Франкфурт

Две седмици след изчезването на криптокралицата Ружа Игнатова само брат й и родителите им знаят, че нещо не е наред. Хилядите служители на компанията, която тя създава, нямат дори бегла представа, че никога повече няма да се срещнат лице в лице с нея. Някъде по това време Константин разговаря с охранителя й, който я придружава до Атина и е последният човек, видял я преди следите й да се изгубят. Бодигардът разказва с подробности, че още на летището я чакала кола с няколко мъже, които говорели на руски. Тя го отпратила и съвсем спокойно се качила в техния автомобил. Носела само чантата си и никакъв допълнителен багаж. Оттам нататък телефонът й бил изключен, а да се осъществи каквато и да било връзка с нея, станало невъзможно.

Всичко това Игнатов споделя само на роднините си. Пази го в тайна, докато не е притиснат сериозно от ФБР. Първоначално е спокоен и мисли, че Ружа ще се върне. Малко преди да замине, тя му е разказала, че вече е разкрила кой ще я предаде на службите, но не му обяснява, че е започнала да подготвя бягството си от страната. Допълва, че се е запознала с "много силен и богат човек в Русия".

След изчезването й Константин вече е начело на компанията, уверявайки инвеститори и партньори, че съвсем скоро сестра му ще си дойде.

Точно тогава разследването е в начален ход и всяка стъпка в OneCoin започва да се следи под лупа от Федералното бюро. По-късно висши служители ще станат обект на множество разпити. Никой от тях няма да знае нищо за Игнатова.

Службите ще обискират всичките й офиси, а документите, открити в тях, ще бъдат щателно проверявани. Ще започне масово претърсване на адреси, за които се твърди, че е пребивавала в тях дори за кратко. Най-много проверки ще бъдат направени в Германия, където криптокралицата се мести заедно със семейството си още като дете. Там тя завършва образованието си и прави първите си стъпки в кариерата.

Първоначално властите избират няколко града. Месеци наред обикалят в Шрамберг, след като разбират, че това е една от любимите дестинации на българката. Следват Валтенхофен и Франкфурт, откъдето е бившият й съпруг. Твърди се, че към днешна дата с него там живее и дъщеря им Давина, която се ражда през 2016 г.

За Константин нещата ескалират, когато заплахите за живота му от измамени инвеститори стават все по-сериозни. Той дори е отвлечен и пребит, заплашен е с пистолет, че ако сестра му не върне парите, него не го чака нищо добро. Обясняват му и че ако отиде да се оплаче в полицията, задължително ще го намерят и ще отрежат част от тялото му.

Така времето започва да лети, но от Ружа няма никаква вест. Сред първите, на които Константин споделя, че тя е изчезнала и няма връзка с нея, е Франк Шнайдер.

Той е сочен за един от най-близките на криптокралицата, към когото често се обръщала за съвети. "168 часа" вече ви разказа, че това е човекът, който й помага да разбере кой е предателят от групата. Той урежда купуването на апартамента под този на Гилбърт Армента и поставянето на бръмбари, за да го подслушват. Първата среща между Шнайдер и Константин се случва приблизително четири седмици след изчезването на сестра му.

"Той искаше веднага да започне да я търси, но аз му казах, че преди да замине, тя ме е уверила, че съвсем скоро трябва да се върне обратно - разказва пред съда Игнатов. - Обясних му, че трябва да й дадем още около един месец и ако в този период не си дойде, тогава наистина трябва да предприемем нещо, за да я намерим."

Така и станало. Мъжете започнали да чакат търпеливо връщането на криптокралицата, измислила схемата за милиарди. Това обаче така и не се случва. Игнатов решава, че е време да действат. Първо той сам наел частен детектив. Дал му цялата информация, с която разполага. Обяснил му за фалшивия паспорт от Бишкек, двата билета до Виена и Атина и групата руснаци, които вземат сестра му от летището. Детективът започва незабавно работа. Накрая стига до извода, че са в задънена улица. Следите на криптокралицата са се изгубили безвъзвратно през месец октомври в гръцката столица.

Следващата стъпка, която предприема брат й, отново е разговор с Франк Шнайдер. Обяснява му, че Ружа най-вероятно няма да се върне и че дори не е направила опит да се свърже с някой от роднините си, за да им каже, че е добре и всичко с нея е наред. Изказва съмненията си, че може и нещо лошо да се е случило, но няма как да бъде сигурен в това. Детективът също не се оказал от полза, въпреки че бил снабден с пълна информация за последните й действия. Константин пита в прав текст Шнайдер дали той може да направи нещо по въпроса. Мъжът казва, че ще помисли. Двамата си уговарят среща месец по-късно.

"Франк дойде в офиса в София и доведе със себе си двама господа - обяснява пред магистратите Игнатов. - Каза, че единият от тях отговаря за връзката с Гилбърт Армента, а другият, че е бивш служител на Специалните сили, чиято работа е свързана със звеното за откриване на отвлечени хора."

Отново следват дълги разговори и обсъждане къде може да е сестра му. Обещават да работят по случая, но и тази стъпка не дава резултат.

Приблизително година след изчезването, през есента на 2018 г. Константин получава обаждане от човек, който се представя за "високопоставен член на организацията Hells Angels". Нарежда му да отиде до Цюрих, Швейцария, за да отговори на няколко важни въпроса. Казва му, че ако не го направи, това ще има много лош край за него. Той хваща първия възможен полет. Срещата е уговорена в хотелска стая.

"Отново насочиха пистолет към главата ми - спомня си мъжът в съда. - Обясниха ми, че трябва да съм сигурен, че всяко едно обещание, което им е дадено, ще бъде изпълнено и че парите, които са инвестирали в компанията, са далеч по-ценни от живота ми."

Целият този натиск се оказва непосилен за брата на Ружа. В един момент той губи напълно надеждата, че сестра му ще се върне и всичко ще се оправи. Решава, че за него и семейството му е най-добре да стане защитен свидетел. Благодарение на негови показания десетки са изправени на подсъдимата скамейка. Най-вече такива, които са били плътно до Игнатова в нейния професионален път.

Интересна обаче се оказва съдбата на съоснователя на OneCoin - Себастиан Грийнууд. Към днешна дата остава неясно дали той изобщо ще влезе в затвора, въпреки че обвинителният акт срещу него е внесен още на 6 февруари 2018 г. Там е записано, че мъжът трябва да отговаря за пет престъпления, сред които банкова измама, конспирация за извършване на банкова измама, конспирация за извършване на пране на пари, измами с ценни книжа и други действия с цел измами.

За професионалните му отношения с Ружа се знае още от началото на 2014 г., когато двамата създават BigCoin - предшественик на OneCoin. По-късно Грийнууд е описан в медиите като "публичното лице на компанията", което отговаря за набирането на инвеститори чрез социалните мрежи, както и като медиатор на събитията им. Според ФБР той е успял да манипулира стотици, дори хиляди, които са дали парите си в криптовалутата с очакванията печалбата им да бъде двойна. Разследването срещу него показало, че мъжът бил истински специалист в маркетинга и изиграл ключова роля за разработването на "многостепенната маркетингова структура на инвестиционните програми на OneCoin".

Също така успял да създаде цяла "армия" от промоутъри по целия свят, които да намират потенциални жертви, чиито пари ще бъдат погълнати в пирамидата. Въпреки всички тези доказателства през годините делото срещу мъжа беше отлагано няколко пъти. Интересно е, че преди три месеца, на 28 февруари тази година част от пострадалите инвеститори са оттеглили исковете си срещу него, но това според специалисти по никакъв начин няма да попречи на цялостното разследване срещу компанията.

Грийнууд обаче категорично отказва да свидетелства срещу криптокралицата, въпреки че това може да го спаси от сериозна присъда. Същото не желае да направи и адвокатът Марк Скот, срещу когото ФБР вече има достатъчно събрани доказателства, уличаващи го като един от перачите на парите. Пред съда юристът продължава да твърди, че не е знаел истината за компанията и това, че е работил за най-обикновена пирамида.

Двамата мъже, както и други задържани, които преди години са гравитирали около Игнатова, не са проявили инициатива да дадат вътрешна информация за нея. Единствените хора, които си позволиха да го направят, бяха приятелят й Гилбърт Армента и нейният брат. Към днешна дата Константин вече е защитен свидетел, а в програмата са още неговата съпруга и детето им. Той обаче задължително се явява на всички дела, които се водят в съда срещу служители на OneCoin.