Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Затова пък цяло лято откъм САЩ ще гърмят фойерверки

“Светът вече няма да е същият” – сигурно съм прочел поне 100 статии на тази тема. Аз пък смятам точно обратното – след епидемията и рецесията светът не само че ще е същият, но ще е още по-същият.

Ето на, у нас рейтингът на ГЕРБ е ударил тавана, а изборите са догодина напролет, така че каква промяна може да се очаква? Никаква. Нищо чудно ГЕРБ да състави самостоятелно правителство.

Неравенството по света и у нас само може да се задълбочи. Десните партии са си десни, но левите са като онези герои от хорър серията “Пришълецът” 1,2,3, в чиито кореми расте някакво ужасно космическо чудовище и в един момент изскача.

В българските

леви будоари на

мода са руските

“анализатори”,

които до един са десни. Не знам защо руските десни са на мода сред българските леви, но е факт. Те пък хардуерно очакват доларът да рухне. Борсите рухнаха наистина, но доларът даже укрепна за сметка на всички останали валути. Което показва, че капиталът не слуша руските анализатори.

Ако искате да се посмеете, вижте в ютюб дълбоките мисли на популярния руски “анализатор” Михаил Хазин. Освен че еврото и доларът умирали и ЕС вече се е разпаднал, всеки момент светът ще се раздели на самостоятелни валутни и икономически зони. Една от тях ще е “Евразийската зона”, а в центъра ѝ ще е Русия (без Китай), естествено. Към нея господарите на света ще придадат Германия, за да помогне на Русия технологически.

Както казват руснаците – бълнуване на бялата кобила. Каквото и да бълнува бялата кобила, бъдещето ѝ зависи от този, който я впряга. Епидемията и кризата възбудиха очакванията на радетелите

за “гарантиран

минимален

доход” от

1000 евро

или долари, така че всеки да живее достойно – утре много от работните места нямало да се върнат, много други пък ще се роботизират, така че някой трябва да даде на изпадналите достоен живот. Че трябва, трябва. Но кой ще го направи?

Не и капитализмът. Капитализмът има един железен инстинкт - винаги орязва социалните разходи, винаги гони печалбата. Няма ли незаразени леви партии, няма ли мощни профсъюзи, тези мечти са утопия.

В САЩ например по-лявата от двете партии би трябвало да са демократите. На нея се уповават бедните и онеправданите. Но кой ѝ дава тон за песен? Група знаменити финансови олигарси. Един пример само. Сред главните ѝ спонсори е Джеф Безос, създател на “Амазон” и най-богатия човек в света. Той притежава и “Вашингтон пост” – освен че е идеологическа катедрала на демократите, този вестник има ноу-хау в свалянето на републикански президенти.

“Амазон” печели щури, нечувани пари, но огромната част от служителите са на минимална надница. Те са толкова бедни, че получават купони за безплатна храна от правителството. На практика данъкоплатецът плаща част от надниците в “Амазон”. Английският журналист Джеймс Блъдуърт нарича условията на труда във фирмата на Безос “затвори с облекчен режим”. “Амазон” избягва да плаща данъци, но се изхитрява да тегли данъчни компенсации. (https://www.youtube.com/

watch?v=Kkz39LzbNeE)

Ако демократите победят наесен, дали “Амазон” и другите като “Амазон” ще поощрят Джо Байдън да раздаде по 1000 долара на калпак? Ако Безос бе такъв мекушав, нямаше да е Безос!

Но кризата си е криза, трябва да се използва от този, който знае и може.

Не трябва да се остави да отиде бадева, както е казал Чърчил, а след него и десният икономист Милтън Фридман, който отиде да помогне на чилийския Пиночет да извади икономиката от калта и му помогна още повече да я затлачи.

Какъв ще е светъ,т като свали короната – това ще се реши на изборите в САЩ през този ноември. Какви са опциите? Републиканците малко се мръщят на глобализацията, а демократите искат да ѝ сложат покрива.

И двете партии мислят как да спрат възхода на Китай, но републиканците предпочитат заплахи, наказателни мита и блокади, докато демократите смятат да го обсадят и опитомят чрез трансокеанските договори.

Демократическата партия отстрани заплахата от ляво - Бърни Сандърс – но увисна с Джо Байдън, който е живял твърде дълго, за да няма грехове. По всичко личи, че битката между Тръмп и Байдън ще е най-кървавата президентска битка след 1860 година, когато печели Ейбрахам Линкълн и с това започва гражданската война. С тази разлика, че сега войната не е за свободата на робите.

Битката вече започна. Миналата седмица на бял свят излязоха записи на разговорите между вицепрезидента Байдън и украинския президент Порошенко през 2015-2016 г., в които става дума за главния прокурор на Украйна Виктор Шокин. Преди време Байдън имаше неблагоразумието да се похвали публично, че той лично изнудил Порошенко да уволни корумпирания Шокин, иначе нямало да отпусне на Украйна 1 милиард долара под формата на банкови гаранции от американското правителство. Версията на хората на Тръмп е съвсем друга – Шокин разследвал корумпираната нефтена компания “Бурисма” и сина на Байдън, който получавал от нея някъде между 50 и 70 хиляди долара месечно, без да има никакъв принос. Естествено, демократите люто отричат. Това бе мотивът, заради който долната камара на парламента импийчна Тръмп.

Порошенко твърди в разговора с Байдън, че нямало данни Шокин да е корумпиран. Ако е така, то корумпираният е самият Байдън. Истински ли са тези записи, или не? Според щаба на Байдън те са “редактирани” и въвеждат в заблуждение. Но пък това значи, че май са истински.

Явно нещо съвсем

друго се крие зад

кокошкарската история

със сина на Байдън и прокурора Шокин. Нещо много по-мащабно, което ще гръмне рано наесен, а дотогава ще църцори капка по капка.

Няма да се размине без експлозии, все пак нали битката е за бъдещето на света? Светът вече няма да е същият, ако срещу бившите шефове на тайните служби на САЩ повдигнат наказателни обвинения. Тези дни започнаха да излизат и засекретени документи, които хвърлят светлина върху опита за преврат срещу Тръмп. Оказва се, че на тайните показания под клетва шефовете на службите са говорили едно, а пред телевизиите – точно обратното. Лъгали са като… като пингвини.

Освен това се разбра, че май Русия не е хаквала никакъв сървър на Демократическата партия, за да компрометира Хилари Клинтън. Според разсекретените показания на шефа на фирмата “Краудстрайк”, съдържанието на сървъра не е източено през интернет, а е свалено на твърд носител от вътрешен човек. Русия ще се окаже невинна, но светът ще е същият.

Освен това излезе наяве, че в заговора срещу Тръмп са били замесени най-приближените до президента Обама, а вероятно и той самият. Лавината от разкрития тръгна, през юни ще заизлизат специални доклади, а през юли може би вече ще има обвинения срещу шефове на спецслужбите. Светът ще е същият, но Америка вече няма да е същата.

След кризата светът...