Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руски експерти: Тестостеронът потиска имунните реакции срещу болестта Снимка: Pixabay

Русия най-вероятно е преминала вече пика на коронавирусната епидемия, цитира в. "Газета" мнение на вирусолога Анатолий Алтщейн, говорил пред онлайн изданието "НСН". Руският премиер Михаил Мишустин заяви вчера, че ситуацията се стабилизира в страната и най-вече в Москва.

Официално демонстрираната в Русия тенденция към намаляване на новите случаи може да отразява реалността, но може и да е резултат от по-рядко тестване на населението, коментира пред в. "Комсомолская правда" професор Артьом Гил от Московския медицински университет "Иван Сеченов".

Китайски медици обясниха високата смъртност от коронавируса сред мъжете. Изследване показва, че организмът на тежко болните мъже изработва по-малко защитни белтъци. А според руски експерти високото ниво на "мъжкия" хормон тестостерон понякога потиска имунните реакции, пише "Известия", цитиран от БТА.

Руското онлайн издание "Медиазона" публикува тези дни данни от проучване, показало, че в Русия умират много повече от медиците, воюващи с Ковид-19, отколкото в други страни. Много ми се иска властите подробно и откровено да разкажат как стоят всъщност нещата, заявява наблюдател на в. "Московский комсомолец".

За разлика от много страни, включително европейски, Русия не излиза от пандемията, "импровизирайки, в безредие", а следва предварително определен курс. Това е оценка на професор Андрей Манойло от Московския държавен университет, говорил вчера на кръгла маса в руската столица, пише електронното издание "Взгляд".

Политолози, участвали в срещата, отбелязали "някои грешки", допуснати при излизане от карантината в САЩ и страните от ЕС, но се изказали положително за руския план, "съобразен с икономическите показатели и обстановката в провинцията".

Печатът анализира и последиците от коронавирусната криза за руската икономика. "Свободная преса" коментира разработвания в Русия национален план за икономическо възстановяване под заглавие: "Планът за спасяване на Кремъл: Щом икономиката рухне, (президентът Владимир) Путин ще се прикрие с оставка на (премиера) Мишустин".

Правителството ще подпомогне банките и корпорациите, а гражданите ще трябва да се спасяват, работейки в личните си градинки. Или, докато властите плащат пенсии, да се издържат за сметка на роднини пенсионери, прогнозира санктпетербургският икономист Андрей Заостровцев.

Официалните лица в Русия все не могат да стигнат до единно мнение нито за броя на безработните, нито за растежа на безработицата в страната, констатира електронното издание "Труд".

Вицепремиерът Татяна Голикова съобщила вчера за 1,66 милиона безработни - с 29 на сто повече, отколкото преди карантината в Русия, но назовала същата бройка и седмица преди това. Министерството на труда прогнозирало, че броят на хората без работа може да достигне 2,5 милиона, а шефът на Сметната палата Алексей Кудрин допуснал, че без доходи ще останат 8 милиона души.

"Рекордна безработица чака Русия", предупреждава в. "Независимая газета". Държавни служители очакват до края на годината 2,5 милиона души на трудовите борси, но през последните години безработните бяха 4-5 пъти повече от преброените официално. Ако съотношението се запази, търсещите работа може да надхвърлят 10 милиона - много повече, отколкото бяха през кризисната 1998 г., пояснява всекидневникът.

На фона на коронавируса руската автопромишленост навлезе в може би най-сериозната криза от новата си история, пише в. "Комерсант". Според аналитици автомобилният пазар може да стигне миналогодишното си ниво най-рано през 2023 г. Държавната подкрепа за бранша е сравнително малка и неравномерно разпределена. Някои чуждестранни концерни навярно ще бъдат принудени да изтеглят производствата си от Русия, прогнозира изданието.

Участниците в руския туристически пазар си издействаха смекчаване на държавните препоръки за дейността на курортите през коронавирусната криза, отбелязва "Комерсант" в друга статия.

Ресорната федерална служба Роспотребнадзор се отказа от изискването за двуседмични смени в санаториумите и отново разреши шведските маси. Летовниците обаче ще трябва да се тестват за Ковид-19 два дни преди пристигането и това означава нови трудности - лабораториите все още не работят постоянно, а хората ги е страх да ходят по поликлиники, обяснява вестникът.

Покрай пандемията може да остарее за един миг концепцията за работни зали "оупънспейс", преобладаваща в развитието на офисите вече десетилетия. Днес е просто опасно да се държат много хора в едно помещение, се казва в анализ на в. "Росийская газета".

По време на пандемията нарасна 4,5 пъти броят на кражбите в Русия и двойно - броят на измамите с използване на банкови карти, мобилни връзки и интернет, посочва в интервю за официоза Александър Гребьонкин, заместник-секретар на руския Съвет за сигурност.

Властите ще променят подхода в борбата с наркотиците и екстремизма, по нов начин ще работи и цялата система за обществена сигурност. Подготвят се нови документи с доктринален характер в тези сфера. Ще бъде засилен и миграционният контрол, уверява високопоставеният служител.

Коронавирусът стана удобен предлог за въвеждане на по-строг контрол над гражданите на Русия, заявява в."Новая газета".

Дигитализацията е обща тенденция, характерна за пандемичната епоха. Митингите се прехвърлиха онлайн, въвеждат се "здравни паспорти", а "статистиката за болните се създава изкуствено", твърди опозиционното издание.