Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на кв. Лозенец в София (Константин Павлов от Демократична България) получи заплашително писмо от руския посланик по повод желанието на гражданите на квартала да се премести съветския паметник от територията му и на негово място да се създаде парк на името на Анна Политковкая. Посланикът Макаров изпрати дълго заплашително писмо, в което казва -- "Заиграването с историята и опитите да бъде заличена паметта на съветските воини е много опасно.“ Това писмо е в унисон със заплахите, които получиха районните кметове и в Прага както и на други места. Путин дори изпрати убийци в Чехия, за да ликвидират законно избраните политици, които искат да преместят съветски паметници в музеи или други локации.

В квартал Лозенец в София , както и в много други места по територията на България има съветски паметници на съветските войници. С такива е осеяна и цяла Източна Европа. Те са част от съвременната модерна градска среда, придавайки й облик, който не се харесва на много хора, които искат да не им бъде напомняно за съветската окупация на държавите им от сталинския режим на Кремъл, който е не по-малко кървав от нацисткия. На много не им харесва тоталитарната съветска стилистика. Много страни от бившия Източния блок, искат да се освободят от тоталитарните символи на Съветския съюз, натрапени им от марионетните правителства на Москва. Втората световна война отдавна свърши, Съветският съюз се разпадна, разместиха се геополитическите пластове и ориентации, народите на Европа се освободиха от съветското бреме и избраха демокрацията и плурализма пред тоталитаризма и се обърнаха към бъдещето. Единствено Русия, узурпирана от авторитарния режим на Путин, иска да живее в миналото – една бедна и окаяна страна, видяла подобие на демокрация само за няколко години преди да се възцари новият й несменяем цар-господар – Путин. Страна, която търси утеха единствено в миналото, защото освен с ядрени ракети и мафиотско управление, задушило гражданското общество, с други постижения не може да се похвали. Та тази страна има наглостта да заплашва български политици и граждани и България за това, че те искат да изменят градската си среда на тяхната си българска територия, на която Русия няма никаква юрисдикция! Няма нищо по-жалко от диктатури, които знаят, че не могат да си върнат сферите на влияние и единственото, което могат да направят е да заплашват и да пращат отровители, като едни жалки изкопаеми от миналото. Надявам се жителите на Лозенец да имат скоро парк с името на Политковская и се надявам и други да ги последват, за да излезе България от пост-съветското си градско пространство и да започне да почита и тези руски граждани, които са се борили за демокрация и които са били убити от кървавия сталински и путински режим! А този списък е безкрайно дълъг!
За съжаление авторитарното правителство на Москва не може да схване колко смешно изглежда, когато кара съветските му паметници в България да се пазят с оръжие от полицаи. Никоя памет не може да се пази насила, нито да се уважава насила. Когато принуждаваш някой да те помни с добро, не го правиш с насочен в главата пистолет. И със сигурност цялата тази демонстрация не е заради загиналите съветски войници, с които режимът на путин няма нищо общо! Тази нагла демонстрация цели единствено доминация. Но нежеланите паметници не могат да бъдат уважавани. Не знам дали Макаров може да процесира това...

*От фейсбук!