Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Когато един премиер се страхува или не може да се подпише, идва време за избори. Съгласни ли сте новият собственик на акциите на ПФК "Левски" да бъде определен чрез електронно гласуване?" Това написа на профила си във фейсбук Васил Божков и пусна анкета с отговори с "да" и "не".

В това се състоеше изпълнението на обещанието от вчера, което гласеше: "Утре, в 8:00 ч., ще направя предложение към всички, които се вълнуват от бъдещето на акциите на ПФК "Левски"."

Актуалните събития с акциите на "Левски" стартираха преди седмица. На 13 май се проведе активно мероприятие в няколко действия като по филмов сценарий - за едни комедия, за други драма. Но заради “Левски” в държавата имаше екшън. В ролята на режисьор от Дубай влезе Васил Божков. Малко преди 8 сутринта миналата сряда от компанията му “Нове Холдинг” обявиха, че досегашният мажоритарен собственик на футболния клуб прехвърля своите 86,6% на премиера на България Бойко Борисов. В 9 сутринта известният журналист Сашо Диков влезе в ролята на специален куриер в Министерския съвет - да предаде акциите на министър-председателя. Ден по-рано, когато компанията на Божков обяви, че акциите вече са пристигнали от Дубай, Божков се обадил на Диков и го попитал дали би занесъл акциите на Бойко Борисов.

“Взех ги от един човек преди 15-20 мин пред “Св. Ал. Невски”. Вчера следобед ми се обади г-н Божков от Дубай и ме пита: “Имаш ли нещо против да дадеш акциите на новия собственик - Бойко Методиев Борисов?” Аз се съгласих”, обясни Диков.

След половин час чакане пред Сашо Диков и огромния брой други журналисти излязоха шефът на пресцентъра на Министерския съвет Севделина Арнаудова и спортният министър Красен Кралев. Арнаудова обясни, че Борисов е в среща с две момичета, които искат да отбележат завършването си в двора на училището, и не може някой без предварително уговорена среща да влезе при него. Тя определи също цялата акция като унизителна.

Кралев обясни, че премиерът няма как да приеме акции на който и да е клуб - институционално невъзможно е. "Това е несериозно отношение към съдбата на един голям клуб", заяви спортният министър.

“И то не от страна на правителството. Всички много добре знаете, че премиерът не може да притежава акции, и това показва целта на тази компания”, посочи още той.

“Надявам се акциите да бъдат прехвърлени към привържениците на отбора”, заяви още Кралев.

Следящ развитието на филма от разстояние, Васил Божков изпраща съобщение на специалния “куриер”: “В 9,41 получих есемес: “Сашо, щом Б. Б. не иска, да ги оставим на “Левски” и той да се оправя после, нали е най-големият фен”, разкри Диков.

Малко преди 12 часа той вече бе на “Герена”, за да предаде акциите в клуба на изпълнителния директор Павел Колев.

"Тук съм по волята на този есемес от Васил Божков. Друг контакт с него не съм имал. Във вторник съм имал един-единствен разговор с Васил Божков. Повече не съм говорил с него. Търсих го, но не ми вдигна. И друг разговор не съм имал.

Гледам и предишния си есемес: “Сашо Диков съм”. Исках да направя интервю с него. До разговора вчера не го бях чувал. Говорихме 3 минути и това е”, разказа Диков, преди да се отправи към офиса на “Левски”. А на излизане каза: “Това, че акциите са предадени на клуба, не променя факта, че собственикът е Бойко Борисов, каквато е волята на досегашния собственик”.

Но макар в касата на “Герена” да бяха прибрани акциите, джиросани на името на Бойко Борисов, смяна на собствеността нямаше. И продължаваше да е в сила онова, което бе официализирано на 6 март 2019 г. - Георги Попов, дясна ръка на Божков, е мажоритарен собственик, притежавайки 86,6% от акциите.

От официалното съобщение от компанията на Васил Божков с прикачените документи става ясно, че джирото към премиера е било подписано още на 8 май - деня, в който Божков обяви в интервю пред bTV от Дубай, че е готов да дари акциите на всеки, стига “Левски” да бъде спасен. Това означава, че Божков не е имал никакво намерение да дава акциите на Константин Папазов, в което вярваше Тити, или на някого другиго.

Но от датата на джиросването се съдеше друго. От петък, 15 май, акциите на “Левски” се връщаха обратно при джиранта Георги Попов. Това заяви пред "24 часа" известният юрист Ивайло Дерменджиев.

Притежателят на джирото - в този случай премиерът Бойко Борисов, имаше 7-дневен срок да се впише в книгата на акционерите от датата на джирото, което изтича на 15 май.Това гласи чл. 185, ал. 4 от Търговския закон.

А реално от една седмица акциите, джиросани на премиера, са заключени в касата на "Герена".

В неделя живата легенда на "Левски" Наско Сираков обяви в прав текст, че е готов да вземе акциите на клуба.

"В четвъртък говорих с Васил Божков, а в петък - с Георги Попов. И им потвърдих, че съм готов да взема акциите. Това, което се случи в сряда, бе подигравка. С мен, с Гунди, с Гонзо, с всичките, които са били в този велик клуб. Акциите на "Левски" не може да са оръжие, а не някакъв инструмент за интриги", заяви Наско Сираков пред bTV. 

Сираков започна новата седмица на “Герена” - след като в неделя обяви публично готовността си да получи акциите на клуба, в понеделник той проведе разговори в офисите на “Левски” с изпълнителния директор Павел Колев. Там беше и във вторник. Получи пълна подкрепа от феновете. Председателят на националния клуб на привържениците Степан Хиндлиян обяви в интервю за "24 часа", че Сираков може да е гарант за разбиването на модела "бащица" в "Левски". Даде и идея за най-силния евентуален ход на Вълка, ако има и джиро на негово име - да остави Общото събрание да го посочи.  

Но сигнал от Дубай, че освен пълна подкрепа Наско скоро може да получи и акциите, все още няма. Засега единственият различен сигнал е свързан с оповестеното "електронно гласуване" от организираните от Васил Божков избори във фейсбук. 

И така стартира 24-часова анкета в социалната мрежа, гарнирана от първите минути със стотици коментари - сериозните и от левскари - приканващи Божков да даде акциите на Сираков, а повечето коментари, както често се случва във фейсбук - остроумия и майтапи на гърба на други. В този случай и на гърба на футболния "Левски".