Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Думата солитон описва как ще се държи в бъдеще коронавирусът

Наскоро един от бившите премиери на Русия ми изпрати забавен клип на телефона: анимационна котка в състояние на лек шок се вози в колата и се смее като луда. Беше го озаглавил: „Първата разходка след карантината“. Смеейки се много, разбрах, че посланието му не е само шега. Бързото излизане от ограничителните мерки, което се явява на хоризонта, ще донесе на гражданите не само радост и весел смях. Напускането на карантината ще бъде дълго, болезнено и най-вероятно не окончателно. Възможно е през следващите години животът ни да бъде подложен на депресивен ритъм: премахване на ограничителни мерки - увеличаване на броя на новите случаи на коронавирус - въвеждане на нов набор от ограничения.

Въведен в Москва в края на март, режимът на всеобщата самоизолация агонизира и пред очите ни се превръща във фикция. Нормалните явления (или по-скоро аномалии под формата на задръствания, познати ни наскоро), все още не са се върнали. Но омайните картини, наблюдавани в самото начало на самоизолацията като напълно празен градински пръстен, също са нещо от миналото. Официалните ограничителни мерки скоро ще започнат да отстъпват в миналото в руската столица. На нивото на официалните изявления и полуофициалните разговори това се мотивира от готовността на здравната система да приеме голям брой пациенти с коронавирус, необходимостта икономиката да „диша“ и невъзможността хората да бъдат държани затворени. Но освен тези три причини, има и четвърта - тя не е скрита, но не е и особено забележима.

Все повече и повече експерти стигат до разочароващото заключение: вирусолозите аматьори, към които поради остра необходимост много граждзани се обърнаха, продължават да говорят за коронавирус, използвайки термините „връх“, „плато“ и „упадък“. Но в експертните кръгове напоследък прозвуча още една наукоподобна дума - солитон, при това без кавички. Според определението от речника, солитонът е „структурно стабилна единична вълна, разпространяваща се в нелинейна среда. Солитоните се държат като частици: когато взаимодействат помежду си или с някои други смущения, те не се сриват, а продължават да се движат, запазвайки структурата си непроменена." Тъй като хората с либерално образование за изкуство като мен разбират малко от това определение, ще дам по-очевиден пример. Един от видовете солитон е цунамито - гигантска вълна, която измества всичко по пътя си.

Но какво общо има всичко това с коронавируса? Според изследователи от университета в Минесота, цитиран от New York Times, именно терминът "солитон" най-добре описва как най-вероятно коронавирусът ще продължи да се държи. Според тези прогнози: „Трябва да сме готови поне за още 18-24 месеца на значителна активност на COVID-19 с епидемични огнища, които периодично ще се появяват в различни географски райони.“ Естествено, всякакви прогнози в настоящата ситуация са опити за осветяване на тъмната височина на нощното небе с по-лека. Но нека в интерес на чистотата на експеримента да мислим по логикаJD „човек трябва да се надява на най-доброто и в същото време да се подготви за най-лошото“. Какви изводи прилага тази логика например за Русия и нейната столица?

Според мен те са няколко. Карантината ще бъде отменена и с много голяма вероятност ще бъде въведена отново. И след това отново отменена, и отново въведена. Това е дългосрочната прогноза.

А как изглежда краткосрочнат?. Тъй като окончателната победа над коронавируса в близко бъдеще не е изключена, не бива да очакваме лавинообразно възстановяване на потребителската и икономическата активност след постепенното отменяне на сегашната част от ограниченията. Например в Китай, където подобна отмяна отдавна е факт, много големи търговски центрове, според очевидци, все още са наполовина празни. Разбира се, руснаците не са китайци. Имаме собствена гордост и собствени правила, значението на които често се свежда до липсата на каквито и да било правила.

Сигурен съм, че такава ситуация е възможна. Сигурен съм, че дори ще даде тласък на много важни технологични открития и пробиви (поздрави към Никита Михалков и Бил Гейтс). Но адаптирането към новите реалности ще бъде много болезнено във всеки смисъл. Следователно няма да изпадаме в прекомерна еуфория заради предстоящото отмяна на въведените ограничения. Само „пощальонът винаги звъни два пъти“. Коронавирусът може да "звъни" три пъти, четири пъти и изобщо толкова пъти, колкото искате.