Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дезинфекцията на общите помещения на всеки кръгъл час става задължителна, хотелът трябва да има достатъчно термометри и маски за всички гости

Храненето на гостите на хотели във вида, който е познат под името "шведска маса", ще трябва да бъде забравен това лято. Това произтича от указанията за работа на местата за настаняване и заведенията за хранене, публикувани преди малко на сайта на туристическото министерство. Те са съгласувани със здравното. 

Изхранването на гостите на хотелите се осъществява само в откритите части на заведенията, бюфет може да има само ако храната е поставена зад прозрачна преграда и се подава на килента от служител, оборудван с маска и ръкавици. Пряк контакт на гостите с храната не се разрешава, пише в указанията. 

Разполагането на масите в откритите части на заведенията трябва да стане така, че да се осигури минимум 1,5 метра разстояние между тях и на една маса да сядат само до 4 човека или от едно семейство, пише също в указанията. 

Всички машини за кафе и за безалкохолни, които са на разположение на гостите, трябва да се дезинфекцират след всяка употреба. В заведенията за хранене на дезинфекция поне веднъж на всеки час подлежат и всички повърхности, които се докосват от човешки ръце. 

На дезинфекция на всеки кръгъл час подлежат и всички общи помещения в хотелите, а самата рецепция трябва да се дезинфекцира след всеки гост. Освен това рецепцията трябва да разполага с достатъчен брой термометри за служителите и гостите си, а наличието на маски за лице трябва да е такова, че да надвишава с 10% капацитета на хотела.

Има също така специални указания за настаняване и наблюдение на болни гости. Всеки хотел например трябва да има специална изолирана стая, в която да се настанява гост, за когото има съмнение, че е заразен. В тази част от указанията обаче е отбелязано, че ще се допълва в зависимост от конкретните указания и мерки на ЕК, Световната здравна организация и нашето Министерство на здравеопазването.

Личните санитарни материали, които се оставят в стаите, трябва да са допълнени с маска за лице и чифт ръкавици за еднократна употреба за всеки гост. Специални правила и процедури са разписани за прането и обеззразяването на спалното бельо. Това ще може да се извършва само от специални лица, регистрирани съгласно националното законодателство. 

Хотелите освен това трябва да осигуряват нагледни материали за спазване на хигиенни норми във връзка с коронавируса и да не допускат струпване на много хора нито в лоби бара, нито във фоайетата и другите общи части на сградата. 

Служителите на хотелите трябва да работят само с лични предпазни средства. Камериерките например трябва да ходят с маски или щитове и с ръкавици, а служителите на рецепцията освен това да имат и защитна мантия. Едно от указанията гласи, че всеки хотел трябва да има специално длъжностно лице, което да е добре обучено и да следи за спазването на хигиенните норми. То трябва да води специален дневник, в който да се отбелязва непрекъснато какви хигиенни мерки са предприети и от кого, с какви препарати за дезинфекция се пръска и т.н. 

Доставчиците на стоки в хотелите не могат да влизат в тях без лични предпазни средства и без да им е била измерена температурата, пише също в указанията. 

За климатиците общите указания са да се избягва употребата им. Помещенията, в които са пребивавали повече хора, трябва да се проветряват след това, а ако се налага охлаждане, трябва да се ползват вентилатори.