Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сашо Диков току-що е донесъл акциите на “Левски” в Министерския съвет. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Сашо Диков току-що е донесъл акциите на “Левски” в Министерския съвет. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Смяната на собствеността в “Левски” не се състоя, макар да се проведе активно мероприятие в няколко действия като по филмов сценарий - за едни комедия, за други драма. Но заради “Левски” в държавата имаше екшън. В ролята на режисьор от Дубай влезе Васил Божков. Малко преди 8 сутринта в сряда от компанията му “Нове Холдинг” обявиха, че досегашният мажоритарен собственик на футболния клуб прехвърля своите 86,6% на премиера на България Бойко Борисов. В 9 сутринта известният журналист Сашо Диков влезе в ролята на специален куриер в Министерския съвет - да предаде акциите на министър-председателя. Ден по-рано, когато компанията на Божков обяви, че акциите вече са пристигнали от Дубай, Божков се обадил на Диков и го попитал дали би занесъл акциите на Бойко Борисов.

“Взех ги от един

човек преди

15-20 мин пред

“Св. Ал. Невски”

Вчера следобед ми се обади г-н Божков от Дубай и ме пита: “Имаш ли нещо против да дадеш акциите на новия собственик - Бойко Методиев Борисов?” Аз се съгласих”, обясни Диков.

След половин час чакане пред Сашо Диков и огромния брой други журналисти излязоха шефът на пресцентъра на Министерския съвет Севделина Арнаудова и спортният министър Красен Кралев. Арнаудова обясни, че Борисов е в среща с две момичета, които искат да отбележат завършването си в двора на училището, и не може някой без предварително уговорена среща да влезе при него. Тя определи също цялата акция като унизителна.

Кралев обясни, че

премиерът няма

как да приеме

акции на който

и да е клуб -

институционално

невъзможно е

Това е несериозно отношение към съдбата на един голям клуб, заяви спортният министър. 

“И то не от страна на правителството. Всички много добре знаете, че премиерът не може да притежава акции, и това показва целта на тази компания”, посочи още той.

“Надявам се акциите да бъдат прехвърлени към привържениците на отбора”, заяви още Кралев.

Следящ развитието на филма от разстояние, Васил Божков изпраща съобщение на специалния “куриер”: “В 9,41 получих есемес: “Сашо, щом Б. Б. не иска, да ги оставим на “Левски” и той да се оправя после, нали е най-големият фен”, разкри Диков.

Сашо Диков пристига на “Герена”, за да донесе акциите на Павел Колев, който да ги прибере в касата на клуба.

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Сашо Диков пристига на “Герена”, за да донесе акциите на Павел Колев, който да ги прибере в касата на клуба. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Малко преди 12 часа той вече бе на “Герена”, за да предаде акциите в клуба на изпълнителния директор Павел Колев.

Тук съм по волята на този есемес от Васил Божков. Друг контакт с него не съм имал. Вчера (б.а. - във вторник) съм имал един-единствен разговор с Васил Божков. Повече не съм говорил с него. Търсих го, но не ми вдигна. И

друг разговор

не съм имал

Гледам и предишния си есемес: “Сашо Диков съм”. Исках да направя интервю с него. До разговора вчера не го бях чувал. Говорихме 3 минути и това е”, разказа Диков, преди да се отправи към офиса на “Левски”. А на излизане каза: “Това, че акциите са предадени на клуба, не променя факта, че собственикът е Бойко Борисов, каквато е волята на досегашния собственик”.

Но макар в касата на “Герена” да бяха прибрани акциите, джиросани на името на Бойко Борисов, смяна на собствеността няма. И продължава да е в сила онова, което бе официализирано на 6 март 2019 г. - Георги Попов, дясна ръка на Божков, е мажоритарен собственик, притежавайки 86,6% от акциите.

От официалното съобщение от компанията на Васил Божков с прикачените документи става ясно, че джирото към премиера е било подписано още на 8 май - деня, в който Божков обяви в интервю пред bTV от Дубай, че е готов да дари акциите на всеки, стига “Левски” да бъде спасен. Това означава, че

Божков не е

имал никакво

намерение да

дава акциите

на Константин

Папазов,

в което вярваше Тити, или на някого другиго.

Но от датата на джиросването се съди друго. След само още един ден - петък, 15 май, акциите на “Левски” се връщат обратно при джиранта Георги Попов. Това смята известният юрист Ивайло Дерменджиев.

Притежателят на джирото - в този случай премиерът Бойко Борисов, има 7-дневен срок да се впише в книгата на акционерите от датата на джирото, което изтича на 15 май.

Това гласи чл. 185, ал. 4 от Търговския закон.

Така, образно казано, утре джиросаният мажоритарен дял от акциите на ПФК “Левски” АД “се връща обратно в Дубай” у досегашния притежател Георги Попов.

“По принцип джиросването на акциите е едностранно волеизявление - като издаването на пълномощно - смята Дерменджиев. - Но според практиката на Върховния съд прехвърлянето на акциите на търговско дружество е каузална сделка, а

каузална сделка

не може да се

осъществи без

сключен

договор”,

обясни адвокат Дерменджиев.

“Имало е хипотетична възможност премиерът да приеме акциите, да декларира конфликт на интереси, да ги прехвърли и след това отново да подаде ново заявление за конфликт на интереси, но това е много сложен вариант и не се знае как ще се разтълкува юридически”, допълни Ивайло Дерменджиев.

Според юристи в случая с “Левски”, дори и формално да има направено волеизявление за прехвърляне на акциите от ПФК ”Левски” АД, то същото е недействително и не поражда правен ефект, съответно Бойко Борисов не е собственик на спорните акции. Логиката говори, че изпълнителният директор на ПФК “Левски” АД Павел Колев следва да върне незабавно ценните книги, които в момента са в касата на “Герена”, на техния действителен собственик.

Документът, официализиран от компанията на Васил Божков, от който става ясно, че Христо Йовов е бил в ролята на собственик на ПФК “Левски” АД, но е джиросал получените от Спас Русев акции на Васил Божков. А той от своя страна впоследствие ги прехвърля на своя партньор Георги Попов, който официално бе представен като притежател на 86,6% от “Левски” на 6 март 2019 г.
Документът, официализиран от компанията на Васил Божков, от който става ясно, че Христо Йовов е бил в ролята на собственик на ПФК “Левски” АД, но е джиросал получените от Спас Русев акции на Васил Божков. А той от своя страна впоследствие ги прехвърля на своя партньор Георги Попов, който официално бе представен като притежател на 86,6% от “Левски” на 6 март 2019 г.

Павел Колев: Докато няма вписване в книгата на акционерите, няма смяна на собствеността

“Левски” като клуб със 106-годишна история не заслужава това, което му се случва в момента, но това е нещо, което не зависи от нас.” Това заяви изпълнителният директор на “Левски” Павел Колев, след като получи от Сашо Диков мажоритарния дял от акциите на дружеството, който премиерът Бойко Борисов отказа да вземе.

На въпрос дали е останал изненадан от решението на Васил Божков да прехвърли акциите на Бойко Борисов вместо на Тити Папазов, както самият Папазов обяви, Колев отговори: “Изненада ме дотолкова, доколкото се надявах, че след разговорите, които проведох с него, ще се раздели с акциите по начин, който да позволи на клуба да се бори за съществуването си. Защото в момента ние сме с вързани ръце и каквото и да правим, ефективни действия не можем да предприемем.”

На въпрос все пак каква стъпка мисли да предприеме, Колев отвърна: “Дипломация”. И допълни: “Имам идея, но няма да ви я разкрия, защото не знам дали ще може да се осъществи.”

Помолен да коментира думите на Огнян Герджиков, който е писал Търговския закон, че в момента собственик на клуба е Бойко Борисов, Колев заяви: “Не мога да го коментирам. Не съм запознат какво е казал господин Герджиков, когото познавам от няколко години и който е доста компетентен в тази материя. Това, което знам от гледна точка на дружеството, е, че докато няма вписване в книгата на акционерите, смяна на собствеността няма.”

Временните удостоверения са прибрани в касата на клуба, но от самия клуб не могат да разполагат с тях.

Колев каза, че е търсил връзка с Васил Божков след събитията, започнали още от сутринта след обявяването на решението, минали през Министерския съвет и продължили на “Герена”, но такъв контакт не е осъществен.

Изпълнителният директор обяви, че той и всички ръководни фактори в “Левски” няма да подадат оставки в момента - както се очакваше да сторят като морален акт след края на извънредното положение и при смяна на собствеността, а ще продължават да работят за спасението на клуба. Детайл от пейзажа е, че го правят и без да получават заплати.

И аз, и цялата администрация на клуба, както и спортно-техническото ръководство продължаваме да си изпълняваме задълженията, основно с мотива да не блокираме работата на “Левски”.

Тити: Господин Божков вероятно ще ги предложи на следващ

Докато драмата с разнасянето на акциите на “Левски” из София се вихреше в сряда, смятаният за главен герой при приемането на акциите преди това Константин Папазов не се оказа дори с поддържаща роля, а съвсем бе премахнат от сценария. Въпреки това Тити обяви, че има план за следващи действия, част от които отново е той.

“Ако господин Божков и господин Попов са добронамерени, а аз се надявам да са такива, трябва да предприемат следващ ход. Вероятно господин Божков ще ги предложи на следващ, защото тази опция е отказана. “Синята” общност може да спаси “Левски”. Вече имам идея и стратегия как това да се случи”, заяви Папазов.

Фенове: Акциите на “Левски” да бъдат придобити от клуба

От сдружението “Синя България”, притежаващо 10% от акциите на “Левски”, обявиха, че единственият възможен ход в настоящата ситуация е самият клуб да придобие мажоритарния дял. Този ход като спасителна опция изтъкна и шефът на националния клуб на привържениците Степан Хиндлиян.

“С оглед на поредното “подхвърляне” на акциите на ПФК “Левски” АД УС на тръст “Синя България” смята, че единственият верен ход е въпросните акции да бъдат безвъзмездно придобити от футболния клуб. Така всички участници в този унизителен за левскарството процес ще докажат, че не желаят клубът да бъде разменна монета в политически и икономически спорове”, обявиха от тръста.

“При подобен сценарий “Синя България” ще предложи следните стъпки:

Да организира и представи формат, чрез който всички решения, касаещи бъдещето на клуба, да бъдат взимани след широка подкрепа от левскарската общност;

Да свика в най-кратки срокове Общо събрание на акционерите, на което да бъдат приети горепосочените решения, както и да бъде избран нов надзорен съвет”, продължиха от сдружението.

“Това ще даде възможност на левскарската общност да се активизира и сама да определи бъдещето на любимия си футболен клуб”, обосноваха се от тръста.

“Има изход от ситуацията. Той е под някаква форма акциите да бъдат придобити от клуба и да се отиде на Общо събрание, където акционерите да решават за нов надзорен съвет и нов управителен съвет, които започват да работят по търсенето на спонсори и рекламодатели. После идва и нашата роля, важната роля на феновете. Това е единственият път в момента.. В противен случай “Левски” ще бъде подмятан”, заяви и Степан Хиндлиян, което даде да се разбере, че и националният фенклуб е на същото мнение.

“Случилото се е гавра с хората. С тези, които пускат платежни нареждания по 19,14 лв. с думите “Толкова мога”. Денят удари в сърцето всички, които обичат “Левски”, каза още Хиндлиян.

Той тълкувал размятането на акциите из София като сигнал, че Васил Божков не е добронамерен към клуба и “той не му е важен”.

“Ако Васил Божков беше добронамерен, то акциите щяха да отидат при Павел Колев или при Тити Папазов. Джирото е с дата 8 май, 5 дни по-рано. А през тези дни какво правихме? Тити беше шеф”, каза още шефът на националния фенклуб.

“Трябва да се поинтересувате защо акциите на “Левски” са придобити от Васил Божков и дали това е било негово моментно импулсивно решение с идеята да помогне, както ни беше представено на всички. След случилото се с акциите сега в главите на хората се оформи друго мнение”, каза още Хиндлиян.

Той отчете, че постигнатата голяма победа чрез тръст “Синя България” фенове да имат контрол върху 10% от акциите, в настоящия момент дава вратичка “Левски” да излезе на чист път. Това е и средство за контрол върху мажоритарните собственици”, каза Хиндлиян пред bTV, акцентирайки, че след продажбата на акциите от Томас Лафчис на Майкъл Чорни, от там насетне следва серия от подарявания: “Чорни на Батков, Батков на Иво Тонев, Тонев на Спас Русев, той на някои футболисти и така нататък. За да се стигне до представлението, в което Васил Божков ги прехвърля на министър-председателя на страната”.

Йовов и Боримиров били собственици на "Левски"

Бившият футболист на “Левски” Христо Йовов е бил собственик на футболния клуб в продължение на близо месец в началото на миналата година. Това стана ясно от документите, разпратени от компанията на Васил Божков “Нове Холдинг” до медиите, и показващи движението на акциите на “Левски”.

Бившият собственик на “сините” Спас Русев е прехвърлил собствеността на Йовов на 28 януари 2019, а Бижутера от своя страна ги е джиросал на Васил Божков на 20 февруари.

Преди Божков да поеме властта в клуба чрез партньора си Георги Попов, се заговори, че Христо Йовов може да стане собственик на “Левски”. Преди дни, в интервюто си с декларирана готовност за даване на акциите на клуба, Васил Божков обяви, че сред вариантите е и да върне акциите “там, откъдето ги е взел”, което гарнирано с обещанията друг път да говори дали някой го е накарал да поеме клуба, може да намира отражение и в актуалните събития.

Всъщност от документите, официализирани от компанията на Божков, става ясно, че Йовов и друг емблематичен футболист на “сините” - Даниел Боримиров, са имали общо със собствеността. А през последните 5 г. според документацията ПФК “Левски” АД е имaл дeвeтимa рaзлични coбcтвeници.

Прeз 2015 г. Тoдoр Бaткoв прeхвърля aкциитe нa клубa нa Aлeкcaндър Aнгeлoв и Никoлaй Ивaнoв, кoитo пък прeз 2016 г. ги прeдocтaвят нa Cпac Руceв. През 2017 г. Руceв прeхвърля чacт oт цeннитe книжa нa Cтoян Кръcтeв, а прeз януaри 2019 г. ocтaнaлaтa чacт oт тях oтивaт у Йoвoв и Бoримирoв. В крaя нa фeвруaри нa 2019 г. Кръcтeв, Йoвoв и Бoримирoв ocтaвят aкциитe в ръцeтe нa Вacил Бoжкoв, кoйтo пък ги прeхвърля нa Гeoрги Пoпoв.