Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

25-годишен младеж е прострелян смъртоносно по време на джогинг от бивш полицай и наследника му, но бил ли е виновен за нещо?

“Ако не сте възмутени, трябва да бъдете. Справедливост”, написа Джъстин Тимбърлейк в инстаграм

Бях убит от въоръжени баща и син, които ме преследваха и застреляха, докато бягах в квартал на Джорджия. Нито един от убийците ми не е обвинен. Казвам се Ахмад Арбъри."

Това обръщение върху снимка на чернокож младеж сподели в инстаграм баскетболната суперзвезда Леброн Джеймс и добави като коментар: "Съжалявам за момчето, изпращам моите молитви и благословии, възнесени до небесата по-горе на вашето семейство!!"

Джеймс е една от многото световни звезди, които разпространяват снимката на Ахмад Арбъри през последните седмици в социалните мрежи, призовавайки за справедливост.

Джъстин Тимбърлейк също сподели своята гневна реакция в инстаграм, като написа: "Ако не сте възмутени, трябва да бъдете. Справедливост за #AhmaudArbery." А Наоми Кембъл коментира под кадъра на момчето: "Моля, не забравяйте името на този младеж Ахмад Арбъри".

На 23 февруари 25-годишен чернокож мъж излиза да потича за здраве в квартал "Брунсуик" по време на ежедневния си джогинг. Изведнъж по шосето го настига пикап, от който слизат двама бели мъже и издебват бегача с огнестрелни оръжия.

Последва конфронтация и три изстрела по него, след които момчето се срива на земята. Това вижда очевидец, които кара малко след пикапа и заснема станалото във видео. Жертвата е Ахмад Арбъри, бивш футболист в местната гимназия, който активно поддържал спортната си форма. Ахмад издъхва от раните си на място същия ден.

Оказва се, че извършителите са баща и син - Грегъри и Травис Макмайкъл.

Бюрото за разследване в Джорджия разглежда няколко видеоклипа и снимки, свързани със смъртта и стрелбата срещу Арбъри. Бащата и синът Макмайкъл са арестувани и обвинени в убийство. Грегъри е бивш полицай в окръг Глин и бивш следовател в офиса на местния окръжен прокурор. Пенсионирал се е точно преди година.

Властите оповестиха, че използват видео от камера за наблюдение, разположена в дом в "Брунсуик", за да се опитат да навържат събитията през онзи фатален февруарски ден.

На нов публикуван видеоклип се вижда как мъж, който прилича на Арбъри, облечен в бяла риза и къси панталони, влиза в строяща се къща. Шест минути по-късно напуска сградата и започва да бяга по улицата. Изглежда, че не държи нищо в ръцете си.

Съсед се появява на камерата от другата страна на улицата приблизително по същото време, когато е извършено обаждането до спешния телефон на 911.

"Той тича в момента - казва обаждащият се. - Този мъж няколко пъти е улавян от камерата да идва през нощта."

Тони Томас от Канал 2 разговаря с бащата на момчето Маркъс Арбъри-старши, и чичо му Гари Арбъри за новото видео на митинг в памет на техния близък. Стотици хора се събраха в центъра на "Брунсуик" в деня, в който жертвата е щяла да празнува своя рожден ден.

"Каквото и да се опитат да направят, за да оправдаят това, което са извършили, те не могат да го сторят", каза Гари Арбъри.

Ако е извършил престъпление, защо не са съобщили на властите? А са го нападнали, сякаш ловуват диво животно!", коментира бащата на жертвата.

Семеен адвокат каза, че видеото, изглежда, наистина показва Арбъри, както и че той не прави нищо лошо. На записа се вижда, че е излязъл за джогинг и просто е спрял да разгледа строителната площадка.

"От прегледа на видеонаблюдението става ясно, че човек, за когото се смята, че е Ахмад Арбъри, влиза в строителен имот.

Той остава вътре по-малко от 3 минути, преди да продължи по пътя си. Този видеоклип е в съответствие с доказателствата, които вече са ни известни.

Ахмад Арбъри беше излязъл на джогинг. Той спря пред имот в строеж, но не извърши никаква незаконна дейност и остана само за малко там. Ахмад не взе нищо от строителната площадка. Не е причинил имуществени щети. Никой не го е инструктирал да напусне, а излезе по свое желание и реши да продължи разходката си.

Действията на Ахмад в този празен дом, който се строи, по никакъв начин не са били престъпление според закона на Джорджия.

Това видео потвърждава, че убийството на г-н Арбъри е безпричинно. Няма оправдание за действията на мъжете, които го преследват и убиват.

Отново заявяваме, че Ахмад Арбъри не е участвал в никакво престъпление, нямаше незаконни предмети у себе си, не е въоръжен, но е бил застрелян три пъти с пушка от близко разстояние."

Полицейският доклад подробно описва и показанията на бащата защо той и синът му преследват мъжа: "Макмайкъл заяви, че е бил в предния си двор и е видял заподозрения да нахлува. След това влязъл в къщата си, обадил се на Травис и му казал, че въпросното лице тича по улицата, и предложил да го настигнат.

Той споделя, че влязъл в спалнята си и взел "Магнум 357", а синът му - пушка, защото не знаели дали неканеният гост е въоръжен."

Джордж Барнхил, един от прокурорите, които за първи път разгледаха случая, защити действията на Макмайкъл.

В писмо до полицейското управление на окръг Глин Барнхил казва, че двамата са имали "солидна вероятна причина" да преследват Арбъри, "заподозрян за взлом", и да го спрат.

Делото в крайна сметка беше предадено на окръжния прокурор Томас Дърдън в окръг Либърти, след като Барнхил и друг прокурор се оттеглиха поради потенциален конфликт на интереси.