Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Препоръчва се изолация на децата две седмици преди и след имунизация

Официално вече са възстановени задължителните имунизации за децата. Много родители обаче се колебаят дали да бързат с поставянето им. Дори тези, които по принцип са категорично "за" ваксините, се страхуват, че по време на епидемия съществуват много повече рискове от странични реакции. Педиатри обаче са категорични, че отлагането на имунизации крие много повече опасности.

Факт е, че дори комбинация от обикновена настинка и ваксина

може да

провокира проблеми

Затова основно правило при ваксиниране е детето да е напълно здраво и да няма контакти със заразно болен. Това, което прави сегашната ситуация трудна, е, че според някои специалисти -COVID-19 може да протече без симптоми, а инкубационният му период да е повече от две седмици.

Педиатри подчертават обаче, че пропускането или забавянето на ваксини крие множество рискове особено в ранна възраст, когато трябва да се покрият няколко за кратък период. Лекарите обясняват, че всяко отлагане обърква календара за ваксиниране и удължава периода, в който детето може да е уязвимо за други опасни болести. Например имунизация против морбили се поставя на 13 месеца, като преди това бебетата са потенциално изложени на риск. Ако се забавят предишните ваксини, тази също се отлага във времето по схема и така детето става рискова група за по-дълго. А през последните години

в Европа се отчита бум

на морбили

През първите две години от живота си бебетата получават ваксини против туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, рубеола, паротит. Ако всички те се отложат за по-късен етап, рискът е много висок.

Педиатри подчертават, че имунизирането обаче трябва да се извършва по много строги правила. Някои общопрактикуващи лекари настояха децата да бъдат тествани първо за коронавирус и чак след това да се поставят задължителните ваксини, но за момента това остава само предложение.

Важно е обаче детето да е било изолирано поне две седмици преди ваксинирането, както и да бъде ограничавано от контакти две седмици след инжекцията. Задължително е лекарят да направи обстоен преглед, за да е сигурен, че то е напълно здраво. Комбинация дори на лека хрема с имунизиране може да провокира тежки проблеми.

Педиатри подчертават, че тези правила се спазват винаги при поставяне на ваксини, не само при наличие на епидемия. В другите задължителни изисквания влиза също детето да е достигнало средните килограми за възрастта си и да се развива нормално.

Родените преждевременно бебета не бива да се ваксинират,

докато не наваксат в развитието и качването на килограми, категорични са лекари.

Освен това специалистите подчертават, че ако пациентът страда от алергии, може да се постави ваксина само след специална подготовка, назначена от алерголог. Препоръчва се също консултация с невролог преди имунизации за всички деца, които имат каквито и да са прояви на отклонения в нервно-психическото развитие.

От огромно значение е също как се съхранява и транспортира самата ваксина – задължително в хладилник, но и да бъде оставена за няколко минути на стайна температура преди да се инжектира, защото в противен случай може да се стигне до алергичен шок. Не бива да се поставя и инжекция, ако е нарушена целостта на опаковката й.

Педиатри препоръчват между две ваксинации да има отстояние минимум 20 дни, за да има време за изграждане на качествен имунитет.

Важно е също две седмици след инжекцията детето да се пази от контакти, но и да не се затваря съвсем вкъщи. Да бъде извеждано – дори само на балкон, за да е на слънце. Добре е и диетата му да е здравословна, да се избягват храни с високо съдържание на захар, оцветители и консерванти.

Като всеки лекарствен препарат

и ваксините

имат странични реакции

Но повечето от тях не са по-тежки от възможните при някои медикаменти, които се продават дори без рецепта и се приемат масово.

След имунизиране в повечето случаи се наблюдават по-леки - умерено повишаване на температура или оток и зачервяване в областта на убождането, раздразнителност няколко дни след инжекцията, липса на апетит. В по-редки случаи може да се стигне до температурни гърчове, които според лекари отшумяват и не оставят трайни увреждания при децата.

Възможна е също изява на кожна реакция

– атопичен дерматит, особено при деца, които са генетично предразположени към алергични прояви.

Противниците на ваксините ги обвиняват за много тежки проблеми, но няма безспорни научни доказателства за тях. Връзката на ваксинацията с автоимунни реакции не е еднозначно научно потвърдена, а

пряката връзка между ваксините и аутизма

е отхвърлена

категорично.

Задължителните ваксини са отбелязани в имунизационния календар, поставят се безплатно от личния лекар. На сайта на Министерството на здравеопазването е уточнено, че задължителни са ваксините за хепатит B, туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип В, пневмококови инфекции, морбили, паротит и рубеола.

Както и че освен задължителните съществуват и препоръчителни, които не се поемат от Здравната каса, а се заплащат от пациентите. Препоръчителните имунизации включват противогрипните ваксини, тези срещу хепатит А, менингококови, пневмококови и хемофилус B инфекции, коремен тиф, бяс, жълта треска, ротавирусна инфекция, човешки папилома вирус. От 2020 г. като препоръчителна в календара влезе и ваксината срещу варицела.

Световната здравна организация алармира, че

1,5 милиона деца умират всяка година

заради непоставени ваксини. Като причина за липса на рутинни имунизации специалистите изтъкват преди всичко липса на информация или недоверие към ефективността и безопасността на ваксините. От СЗО обясняват, че всяко едно на пет бебета в световен мащаб не се имунизира. А това повишава риска от епидемии и смъртни случаи вследствие на болести, срещу които съществуват ефективни ваксини.