Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убитият Бинг Лиу и заподозреният стрелец Хао Гу
Убитият Бинг Лиу и заподозреният стрелец Хао Гу

Китаецът д-р Бинг Лиу бил на прага да направи много важни изводи за инфекцията

Работел дистанционно и шефката му от лабораторията в Питсбърг се чудела защо не отговаря на обажданията й

Kитайският учен д-р Бинг Лиу, изследващ COVID-19 в САЩ, който бил на прага на важни разкрития за заразата, е бил застрелян. Причината все още не е ясна. В социалните мрежи се появиха взаимно противоречащи си теории, че това е свързано с обвиненията между Пекин и Вашингтон за изкуствен произход на коронавируса.

“Бинг Лиу беше близо до

разкриването на истината за COVID-19 - че произхожда

от САЩ”,

написа потребител в туитър. Други стигат до обратното заключение, предполагайки, че трябва да се разследва дали ученият – етнически китаец, не е "убит по заповед на китайското комунистическо правителство”.

“Много необичаен случай. Вероятно има тайни, скрити в тъмнината”, се чете в един пост.

Бинг Лиу (роден през 1982 г. в Китай и починал на 2 май 2020 г.) е сингапурски изследовател, живял и работил в САЩ.

37-годишният специалист е асистент в Катедра "Изчислителна и системна биология" на Медицинския университет в Питсбърг. Екипът му участва в проект за използване на математически методи за лечение на болни от новия коронавирус. В началото на април учебното заведение съобщи и че е разработена потенциална ваксина срещу COVID-19, тествана успешно при мишки.

Смъртта на д-р Бинг Лиу, отразена от американски и китайски медии, роди спекулации, че убийството е свързано с работата му. Полицията в Питсбърг обаче отхвърля тези теории и твърди, че е застрелян в инцидент

“убийство-

самоубийство”

Изследователят умира от множество огнестрелни рани по главата, шията, торса и крайниците, след като е застрелян в къщата си в покрайнините на Питсбърг. Времето е било топло и той е оставил вратите от страна на вътрешния двор към жилището си отворени. Установено е, че стрелецът е 46-годишният софтуерен инженер Хао Гу. Тялото на заподозрения нападател е открито на 100 метра от жилището на изследователя на коронавируса. Полицията заяви, че убийството е резултат от спор между двамата мъже за интимен партньор и че след разстрела на Бинг Лиу приятелят му се е върнал към колата си и се е самоубил.

“Мъжете са се познавали и убийството е "резултат от продължителен

спор за интимен партньор”,

информира детективът сержант Брайън Колхеп. Той заяви, че мъжете се познават, не разкри подробности, но бе категоричен, че няма друг заподозрян.

“Не открихме доказателства,

че това трагично събитие

има нещо общо с работата на Университета в Питсбърг и настоящата здравна криза, засягаща САЩ и света", каза Колхеп. Той допълни, че тъй като убиецът и жертвата не са граждани на САЩ, случаят е предаден от местното полицейско управление на федералните власти.

Бинг Лиу получава степен бакалавър и печели докторска степен в областта на компютърните науки в Националния университет в Сингапур, учи докторантура в университета "Карнеги Мелън" и става научен сътрудник в Медицинския университет в Питсбърг преди шест години. Оттогава работи в лабораторията при д-р Ивет Бахар, ръководител на отдела за изчислителна и системна биология в Медицинския университет на Питсбърг. „Той беше много талантлив, изключително интелигентен и трудолюбив.

Участва в няколко научни проекта,

публикува в авторитетни списания. "Беше много нежен, много услужлив, мил човек, много щедър и всички го харесвахме" – казва тя пред post-gazette.com. Д-р Бахар заяви, че е говорила през уикенда със съпругата на г-н Лиу, след като друг колега й казал за престъплението. Двойката нямала деца и специалистът е единствено дете. Двамата му родители живели в Китай. Д-р Лиу не й е споделял да е имал проблеми или притеснения за безопасността си.

Семейството живеело уединено,

казват съседи пред местно издание.

Според онлайн автобиографията на д-р Бинг Лиу изследователската му дейност е фокусирана върху приложението на изчислителни методи в биологията. "Разработвам изчислително моделиране, симулация и техники за анализ, за да изучавам динамиката на биологичните системи.

Неразделна част от моите изследвания е сътрудничеството ми с редица биолози и клиницисти, за да изучавам различни важни биологични процеси, свързани с човешкия имунитет и рак. Също така

използвам високоефективни изчислителни техники,

официална верификация и машинно изучаване за анализ на многомащабни системи”, пише приживе ученият.

Г-жа Бахар каза, че нейната лаборатория използва модели за компютърна симулация, за да имитира биологични процеси и предскаже как протичат на молекулярно и клетъчно ниво и как да се използва това знание при проектирането на терапии, пише post-gazette.com.

В изявление на Медицинския университет се казва, че д-р Лиу е съавтор в 30 научни публикации, четири от които през 2020 г. Г-жа Бехар заяви, че напоследък се е

занимавал с проучване на новия коронавирус

“Той тъкмо получи интересни резултати" - каза тя. "Споделяше с нас, опитвайки се да разбере механизма на заразяване, така че ще се надяваме да продължим това, което правеше." Екипът на д-р Бехар работел дистанционно по време на пандемията и тя се учудила, когато не получила отговор на имейлите си до д-р Лиу.

"Бинг беше на прага да направи много важни констатации за разбиране на клетъчните механизми, които са в основата на инфекцията на SARS-CoV-2, и на клетъчната основа на последващите усложнения", се казва в изявлението на университета. "Ще направим усилие да завършим това, което той започна." Университетът също така публикува изявление, в което изразява най-дълбоко съчувствие към семейството, приятелите и колегите на Лиу в този труден момент."

Шефката на Бинг Лиу Ивет Бехар се чудела защо не отговаря на обажданията й.
Шефката на Бинг Лиу Ивет Бехар се чудела защо не отговаря на обажданията й.