Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

6 трилиона са претенциите към Китай, но той държи динамита за долара Си Дзинпин и Тръмп влязоха в битка, но вътрешни лобита ги бойкотират и отслабват позициите им.

В САЩ идват съдбовни избори, а в Далечния изток започват протести - сеитбата е закъсняла, хората искат намаляване на данъците и наемите

Жадният за мъст свят ще пасува, докато вървят титаничните битки за властта във Вашингтон 

Светът е на крачка от Голямата депресия 2 и е жаден за мъст - някой трябва да плати дебелата сметка за кризата, която изтри милиони работни места и фалира цели отрасли, а турбуленциите тепърва ще отекват и ще пренареждат световния елит и финанси.

Както е известно,

безплатен

обяд няма,

но няма и желаещи да плащат. Ситуацията се усложнява още повече от факта, че в САЩ и Китай текат битки на различни лобита, всяко с различни интереси.

От това кое ще надделее, ще зависи и как ще продължи офанзивата срещу Китай и дали въобще ще има такава. Не е изключен дори вариант за нов мирен договор, ако правилните тинк-танкове във Вашингтон успеят да вземат властта и намерят подход към Поднебесната империя.

В САЩ предстоят най-важните избори от десетилетия. За първи път така наречените глобалисти бяха изместени от Белия дом чрез Доналд Тръмп, който отстоява интересите на националистически настроения бизнес. Финансистите около него първи инициираха стимули, за да върнат в САЩ американските компании, работещи в Китай.

Уверението е, че автоматизацията и технологиите, които ще им предложат в Америка, ще направят продукцията им още по-евтина, отколкото сега излиза в Китай.

Тръмп в момента използва кризата, за да засили напрежението и американските компании да нямат ход назад към Поднебесната империя, но те са в разкрачен стоеж.

Точно сега САЩ влизат в безпрецедентна криза, съизмерима като мащаби с Голямата депресия. Тогава безработните бяха 6 млн.,

сега надхвърлят

26 млн.

Паралелно с това болните растат, тъй като Тръмп направи тежък гаф, като забави карантината и сега броят на жертвите надминава дори тези от войната във Виетнам.

Всичко това е на път да занули успехите на администрацията му в икономиката и действа като спирачка на американския бизнес да пренесе производствата си обратно в САЩ.

Паралелно с този опит на лобито около Тръмп да обезкърви Китай и да го подчини, противниците им умело флиртуват с Поднебесната империя и яростно го атакуват. Затова той направи единствено възможното - опита да покаже, че не е виновен, тъй като има някой още по-виновен и това е Китай.

Именно с този рефрен Тръмп стана президент и сега просто трябва да доразвие сюжета. На брифинг в Белия дом неотдавна той заяви, че вирусът произлиза от китайска лаборатория. Удобно пропускайки да съобщи, че тя до скоро работеше в тясно

сътрудничество с тази в Северна Каролина

Както и че американски учени са наясно с всички щамове там и че не някой друг, а именно Тръмп прекрати съвместната им работа. Самата лаборатория е създадена с помощта на Франция и отговаря на най-високия стандарт.

Прескачайки тази част Тръмп заяви, че е видял доказателства и това му "вдъхва висока степен на увереност", че вирусът е разработен в Уханския институт по вирусология.

На въпрос какви са доказателствата и дали ги е видял с очите си, той каза: "Да, видях ги". Но обясни, че не може да разкрие какви са те.

Тръмп бе толкова убедителен, че успя да обедини около себе си коалиция от няколко държави - Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия. За тяхно съжаление стратегията им да поискат огромни обезщетения от Китай бе попарена от официалната позиция на

Националното разузнаване на САЩ

Институцията заяви, че приема консенсуса в научните среди, че вирусът не е изкуствено създаден или генетично модифициран. Към разузнаването се присъедини и вирусолог номер едно на САЩ проф. Антонио Фаучи.

Случайно или не, точно тогава на помощ на Тръмп сякаш се притече световноизвестният нобелов лауреат и откривател на СПИН проф. Люк Монтание (повече за него на стр. 42-43). Той бе категоричен, че природата не прави толкова сложни конструкции.

Сега цялата стратегия на САЩ се крепи на идеята някой да открие доказателство, че Китай наистина е виновен.

Макар че е ясно, че Тръмп блъфира, както всеки път, този път той организира около себе си солидно лоби. Различни частни компании наеха най-големите адвокатски кантори по цял свят, за да предявят претенции към Китай за над 6 трилиона долара. Сумата представлява близо половината от брутния вътрешен продукт на страната и може да доведе

Поднебесната империя

до фактически фалит

В атаката се включи и приятелят на Тръмп, републиканецът Линдзи Греъм. Той заяви, че САЩ повече не трябва да плащат дълга си към Китай от 1,1 трилиона долара. Става дума за американски държавни облигации, купени от Пекин и по тях САЩ им дължат лихви и главници. А ако не могат, трябва да платят със собственост. Отделно по-заможните китайци в САЩ и китайски корпорации държат още между 2 и 3 трилиона от тези облигации.

"Да анулираме този дълг - призова Греъм. - Не ние, а те трябва да ни плащат."

Всички в САЩ обаче знаят, че Китай има един много опасен коз. Това е държавата, която през последните десетилетия е изкупила най-много щатски книжа и държи 5% от целия

дълг от 23

трилиона

на Америка. Причината досега бе, че Китай финансираше САЩ, за да може те да отворят пазара си за китайски стоки и Пекин да е на плюс с търговски излишък от тази търговия.

Тази стратегия бе конструирана още в миналото от гениалния Хенри Кисинджър, който пръв видя, че Китай може да се превърне в помощна производствена площадка за мръсни производства на САЩ.

Американските елити опитваха да отгледат свое комсомолски лоби в управлението на Китай, но една изненадваща група успя да си пробие път до върховната власт в Пекин и разбърка всички карти. Си Дзинпин се оказа лидер, който за първи път от десетилетия не играе по свирката на никой и преследва като компас една цел - страната му да стане равностоен глобален играч на Америка, ЕС и Русия. Тинк-танковете около Белия дом изпаднаха в паника и не им остана нищо друго освен да издигнат човек като Тръмп. Националист срещу националист.

Неслучайно милиардерът изгради цялата си кандидат-президентска кампания с антикитайска риторика, а първото нещо, което бе направи, бе да обяви търговска

война на Китай

Сега тя върви към своята кулминация. Всъщност вирусът изигра ролята на спусъка, който може да взриви крехкия баланс.

Ситуацията сега е такава, че ако САЩ откажат да плащат огромните си дългове към Китай, Си Дзинпин може да залее международните пазари със своите облигации и да срине не само бондовете на Америка, но и доларът.

Резултатът е, че ще го обезцени, но по-лошото е, че след това едва ли някой ще си позволи лукса да си купи досега сигурния американски дълг, гарантиран със собственост. От тази гледна точка финансирането на САЩ ще е под един голям въпрос.

От друга страна, Китай също е

в ступор,

защото 60% от валутните му резерви са деноминирани в долари.

Битката е такава, че в нея трудно ще има печеливш - в момента сякаш Тръмп и Си Дзинпин са се приготвили за стрелба, но никой не смее да натисне пръв спусъка, защото цунамито след това ще е такова, че не е ясно кой ще оцелее и кой ще загуби повече.

Милиардерът показа, че не се шегува. Само през последните 2 години заради търговската война икономическият стокооборот между САЩ и Китай спадна с над 20% или почти 160 млрд. долара. Сега предстои нов спад с още 15 на сто.

Но дали Тръмп ще проведе стратегията си докрай, не е ясно. В тази битка той влиза много по-слаб. На него му предстоят избори и е атакуван от друго мощно лоби, в което са така-наречените милиардери-глобалисти. Сред тях са Джордж Сорос, Бил Гейтс, Майкъл Блумбърг и др.

Своя игра с Китай има и собственикът на "Тесла" Елън Мъск, който обяви, че е на път да изкара всичките си производства в Китай. Милиардерът недоволства, че в САЩ още не дават заводът му да заработи, а този в Поднебесната империя вече бълвал автомобили на пълни обороти. При това при най-високи нива на безопасност.

Тъй като останалите държави бързо разбраха, че това са битки на различни лобита в САЩ и Китай на този етап сякаш предпочитат да изчакат и да преговарят с победителите.

Европа първоначално се присъедини към САЩ с искания за обезщетение от Пекин, но след това като че ли даде на заден. В разговор с депутати шефовете на

германското разузнаване

БНД и военното министерство изразиха скептицизъм, че Китай е създал лабораторно вируса.

Според военния министър на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер това е нещо като димка - "пресметнат опит за отвличане на вниманието" от провалите на администрацията във Вашингтон.

Крамп и директорите на БНД смятат, че Тръмп трябва да "отклони вниманието от собствените си грешки и да насочи гнева на американците срещу Китай".

Помолени да обяснят на закрито заседание пред немските депутати дали е сериозно обвинението на САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия, че мълчанието на Китай е довело да разпространение на заразата, шефовете на БНД казват, че

не знаят за такъв доклад

От германското разузнаване помолили партньорите си от "Пет очи" да дадат и доказателства в подкрепа на тезата, че вирусът е създаден в китайска лаборатория, но такива все още нямало.

Забавянето означава само едно - всички очакват голямото разместване на пластовете, което ще настъпи в САЩ през есента и много скоро в Китай, където протестите ескалират.

А от това чие лоби ще надделее в тези две страни, всички останали ще конструират новите си стратегии.