Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Извънредното заседание на НС преди края на извънредното положение продължи над 8 часа.
Извънредното заседание на НС преди края на извънредното положение продължи над 8 часа.

Държавата отново започва да изплаща партийните субсидии

От 20 май заработват съдилища и ще текат пак нотариалните производства

Депутатите отново ще получават заплати. До края на извънредното положение средствата се превеждаха като дарение по сметката на Министерството на здравеопазването. Тази разпоредба обаче не е сред текстовете, чиито срокове бяха удължени и след изтичане на извънредното положение с промените в Закона за здравето, които парламентът прие на второ четене във вторник. С тях се променя закона за извънредното положение, като много от сроковете в него се удължават с 2 месеца.

Месечните си възнаграждения отново започват да получават и министрите и политическите им кабинети, както и ръководителите на държавни и изпълнителни агенции.

Партиите пък отново ще получават субсидиите си, които бяха замразени за времето на извънредното положение. А първия си транш от бюджета за тази година ще вземат до 30 юни.

Един от най-спорните текстове в закона за извънредното положение  ще отпадне. Полицията вече няма да има правомощия да следи дали се спазва карантина чрез трафичните данни от мобилните телефони. В първоначално внесените между двете четения на закона текстове шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова предвиждаше действието на този текст да продължи, но след това тя е оттеглила предложението си.

Друга спорна мярка обаче ще продължи да действа. Военните все още остават на разположение при нужда в следващите 2 месеца, за да помагат в справянето с епидемията, ако отново се стигне до затягане на мерките.

С края на извънредното положение отново заработват и съдилищата. Депутатите обаче записаха 7-дневен гратисен период за всички срокове, които започват да текат след 13 май и така ги отложиха за 20 май. Това важи и за процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, както и давностните срокове, с изтичането на които се погасяват или придобиват права от частноправните субекти.

Започват да текат и нотариалните производства. Те бяха сведени само до неотложните, като се налага спазване на здравно-хигиенните изисквания. Нотариалната камара в последните 2 месеца трябваше да оигурява дежурни нотариуси при съотношение най-малко един нотариус на 50 000 жители за съответния район.

От 20 май ще трябва да се плащат и всички битови сметки в срок. За последните 2 месеца потребителите имаха възможност да забавят плащането със сметки до 20 дни. Електроразпределителните дружества пък вече ще могат могат да започнат плановите си ремонти, които бяха спреди до момента.

След извънредното положение се връща и 5-дневният срок, в който пенсионно-осигурителното дружество дава на банката-попечител писмени нареждания за инвестирането на постъпилите парични средства.

На заседанието присъстваха правсъдният министър Данаил Кирилов и министърката на туризма Николина Ангелкова.
На заседанието присъстваха правсъдният министър Данаил Кирилов и министърката на туризма Николина Ангелкова.

Министерския съвет ще обявява извънредната епидемична обстановка по предложение на здравния министър, бе записано окончателно в закона. Той от своя страна ще се консултира с главния държавен здравен изпектор по 8 критерия като заболял медицински персонал, необичайно протичане на заразата и голяма опасност за общественото здраве. Covid-19 също намери място в законодателството и вече стои редом до десетки други опасни зарази като холера и чума, заради които се налага задължителна изолация и лечение.

Депутатите разхлабиха предпазните мерки в парламента, за да гласуват по-бързо и лесно промените в новите закони, с които държавата ще се справя с последиците от епидемията. Така те се върнаха към обичайния си начин на дебати и гласуване. Всички депутати бяха в зала, а не само членовете на правната комисия и законите се гласуваха веднага, а не както при извънредното положение - в края на заседанието на две групи през интервал от 30 мин.

 Основните промени обаче не преминаха без спор в пленарната зала. Левицата се обяви против записването на коронавируса в Закона за здравето и определи осемте критерия като „мъгляви“ и даващи възможност на здравния министър за своеволия. От ДПС също бяха против критериите, които обаче са изцяло взети от документ на СЗО от този месец, заяви шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която е техен вносител.

Докладът на правната комисия от трибуната представи председателката на комисията Анна Александрова.
Докладът на правната комисия от трибуната представи председателката на комисията Анна Александрова.

И след извънредното положение остават непроменени глобите за болните, които не спазват карантина – от 300 до 1000 лв. Контактните лица, които нарушават наредбите на здравния министър пък ще трябва да платят глоба 5000 лв.

По 35 евро на чужд турист, който идва на почивка у нас с български чартърен превозвач, ще получават туроператорите от държавата през следващите 2 г. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене текстове в Закона за здравето, с които променят и закона за извънредното положение.

Първоначалното предложение на ВМРО бе да има субсидия от 6000 евро на полет в подкрепа на българските чартърни компании, които превозват чужди туристи до страната ни. Зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев го подкрепи принципно, но предложи сумата да е 35 евро и да се отпуска на всяка седалка, заета от лице, което ползва туристическа услуга в България. При това да се предоставя само за полети над 100 души.

Това е най-сериозния инструмент за подкрепа на туризма. Турция от години субсидира чартърните полети, а от този сезон и Гърция ще го прави, обясни Цонев. Според него с мярката с 1 куршум се уцелват два заека: дава се подкрепа и за и туризма, и за 5-те български чартърни превозвачи. Освен това с пристигането на повече туристи у нас ще бъде подкрепен ресторантьорския сектор.

С 12 месеца беше удължен срокът, в който туроператорите трябва да възстановят вече заплатени от туристи суми за почивки, които са провалени заради коронавируса. БСП поиска създаването на държавен гаранционен фонд, който да даде сигурност на потребителите, че те все пак ще получат парите си, дори ако някой туроператор фалира. Това обаче не бе подкрепено от управляващите. Не бе подкрепено и предложението на Валери Симеонов да има ваучери за почивка в българските курорти.

С два месеца се удължава забраната да се налагат запори върху заплати, пенсии и банкови сметки на граждани. Няма да се налага запор и върху банковите сметки на общините.

Ввносител на много от промените между двете четения бе шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.
Ввносител на много от промените между двете четения бе шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.

До 2 месеца след отмяна на извънредното положение срещу физически лица се спират всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавни и частни съдебни изпълнители, след което се насрочват наново, като не се дължат такси и разноски. Насрочването става по искане на физическото лице, и ако е направено преди изтичането на срока такси не се дължат.

Още два месеца няма да има и наказателни лихви за длъжниците на т.нар. фирми за бързи кредити или хора, чиито дългове са прехвърлени на колектори. Облекчението обаче няма да важи за банкови кредити или такива от техните дъщерни фирми. За тях е в сила възможността за договаряне и разсрочване на задълженията до края на годината според приетия от БНБ мораториум.

Да се запази защитата за гражданите и от банките, поиска зам.-шефът на червената група Крум Зарков. Той обясни, че това е най-социалната мярка в закона и затова трябва да продължи да действа в пълния си обем.

Три мерки са разписани за защита на гражданите, обясни обаче правосъдният министър Данаил Кирилов. И посочи удължаването на срока да няма запори по техните заплати и банкови сметки, както и забраната за публични продани и въвод във владение на физически лица.

Колкото до банките - важна е намесата на БНБ по отношение на указанията на ЕЦБ и прилагането на европейските изисквания за защита правата на потребителите в кредитните правоотношения. Тези мерки се изпълняват и сега, хората предоговарят кредитните си отношения. Разсрочването е изцяло в полза на длъжниците, като няма ограничения по време и е въпрос на индивидуално договаряне, като се приемат и по-дължи срокове, обясни Кирилов. Важно е обстоятелството, че указанията се прилагат спрямо страни, които са изрядни до момента на старта на кризата. А запазването на стария текст ще вкара длъжниците в по-неблагоприятно положение, допълни министърът. Според него длъжниците по договори за кредит са успешно защитени и подходът е балансиран. И за банките било по-добре, вместо да квалифицират отделни договори като просрочени и несъбираеми, да го правят като предоговорени.

Общините също са в категорията на защитените субекти. Останахме длъжници на две съсловия - ЧСИ и адвокатите, но ще намерим компенсационни мерки и спрямо тях, допълни Кирилов.

С промените в закона се дава възможност за още два месеца общините да освобождават от наем бизнеси, които са пострадали в коронакризата.

До 30 септември социални помощи ще се дават, без да е задължително децата да посещават училище или детска градина. Вече няма да се иска и бележка за направени имунизации, за да се вземе помощта за отглеждане на дете до 1 г. Срокът на тези месечни семейни помощи, който изтича в периода от 1 февруари до 31 май, се удължава служебно до 30 юни.

Служебно до 31 декември се удължават и сроковете за изплащане на еднократните помощи за бременност, раждане, осиновяване, първокласници и др., които изтичат след 1 март т.г. Същата дата ще важи и за сроковете на валидност на издадените заповеди за настаняване в специализирани институции и социални услуги. До 31 август не могат да се закриват социални домове, пак до тази дата не се плаща и такса за ползването им, решиха още в правната комисия на НС.

С два месеца се удължава и решението болниците и здравното министерство да не спазват Закона за обществените поръчки при покупка на дезинфектанти, медицински изделия, лекарства и предпазни средства. Дотогава ще продължи да важи забраната за износ на лекарства. До 13 юли се удължават и протоколите за лекарства от НЗОК, ако срокът им е изтекъл по време на извънредното положение. Изтеклите решения за ТЕЛК също ще са валидни още 2 месеца.

Със закона се разписва още, че учебната година ще завърши онлайн.

С 2 месеца се удължава и възможността работодателят да възложи работа от дома или да прати служителите си в принудителен отпуск.

До 31 октомври в селското стопанство ще могат да се наемат безработни за сезонни работници с временни договори, които са по-дълги от един ден. Те може да са за до 14 дни в месеца.

НЗОК може да сключи анекси с лекарите и зъболекарите за заплащане на труда при неблагоприятни условия, предвижда още законът.

Много от мерките, които предлагате, са хартиена политика, която няма нищо общо с реалния живот и не отговарят на истинските проблеми на българския народ, критикува обаче управляващите соцлидерката Корнелия Нинова. И обяви, че над 1 млн. хора остават извън държавната грижа в пандемията.

Неплатеният отпуск до 60 работни дни ще се зачита за трудов и осигурителен стаж, решиха още окончателно депутатите. До края на годината по предложение на кмета на дадена община ръководителят на социалните услуги може без съгласието на служителя да му възлага друга социална работа, приеха още депутатите на второ четене. Други социални мерки, с които да се помогне на пазара на труда, засягат и селското стопанство.

Безработни ще могат да сключат сезонни трудови договори в селското стопанство за не повече от 14 дни за месец, приеха още депутатите, като целта е фермерите лесно да успеят да приберат реколтата си, която бързо да достигне до българските магазини, се посочва в мотивите на управляващите, които са вносители на окончателните промени. Безработните на социални помощи пък ще може да се наемат в сектор „Растениевъдство“ до 31 октомври с цел прибиране на тазгодишната реколта.

Бяха приети и мерки в подкрепа на туризма това лято.

Поне с 50% по-евтини ще са чадърите и шезлонзите на плажа през 2020 г. спрямо цените за 2019 г.  Концесионерите обаче трябва да уведомят министъра на туризма за цените на плажните си принадлежности до 25 май. Съответно министър Ангелкова ще върне отговор на концесионера до колко ще му бъде намален намема на плажа, като това пряко зависи от цените на които той предлага наема на чадърите и шезлозите. Идеята е тези, които ги предлагат безплатно това лято, да не плащат наем на плажа.

Концесионерите, които не намалят плажните си принадлежсноти с поне 50%, ще трябва да платят глоба – имуществена санкция 50 хил. лв., а при повторно нарушение двойно – 100 хил. лв.

Със закона се дава възможност и наемателите на плажове да обособят специални зони с цел превенция на летовниците. За да се облекчат разходите на концесионерите пък, спасителите може да са само по един на пост, приеха още депутатите.

Удължава се срокът за категоризацията на ресторанти и хижи до края на годината. Също до 31 декември се удължава и срокът за сертифициране на СПА центровете.

Окончателно депутатите приеха социална мярка, според която до 6 месеца държават ще изплаща по 290 лв. на работници и самоосигуряващи се от най-засегнатите сектори. Предстои правителството да реши кои са тези сектори, а парите ще се превеждат директно по слетките на засегнатите от кризата.

Дебатите в пленарната зала продължиха повече от 8 часа и бяха разпалени до последно. Следващото редовно заседание на парламента ще е на 14 май - четвъртък от 9 часа.