Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Енергията, равна на хиляди атомни бомби, изтребва мамути и мастодонти

Космическа катастрофа преди около 12 800 години, траяла не повече от астрономически час, е предизвикала последния ледников период на Земята. От Космоса е паднала огромна комета, а според някои учени дори става дума за кометен дъжд. За това разказват специалисти начело с Андрю Мур от института по технологии „Рочестър“ в Ню Йорк.

Ударени са хиляди места на планетата, а всяка експлозия

освободила енергия, равна на няколко мегатона ядрен взрив.

В резултат са избухнали мощни пожари. Те, както и последвалата ледникова епоха довели до измирането на животински видове в Северното полукълбо като мамутите, мастодонтите, саблезъбите тигри и някои видове камили и коне, разкриват учените пред сп. „Нейчър“.

Наскоро бяха открити доказателства в подкрепа на хипотезата за взрив на комети над Земята при археологически разкопки на едно от най-древните селища в Сирия. То е построено на изкуствена могила и се намира на 120 км източно от Алепо. Създаването му датира точно в периода, за който става дума – преди близо 12 800 години.

Краят на плейстоцена, както се нарича в науката този отрязък от време, се характеризира с рязка промяна в климата. Преди това в продължение на няколко хилядолетия се е затоплял, а тогава само за около стотина години настъпва ледникова епоха. Тя трае сравнително кратко – около 1000 – 1300 години, и е известна като късен дриас. След него идва доста по-топлият холоцен, който продължава и до днес.

Защо светкавичният климатичен обрат преди него се свързва с космически сблъсъци?

Отговорите на учените четете в брой 5 от 2020 г. в хартиеното сп. "Космос".