Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Търсете ги под камъните на Искърското дефиле и не се страхувайте - не са опасни за живота

Поне веднъж в живота си сте попадали на филмова сцена, в която главният герой се е залутал някъде там сред пясъците на безкрайната пустиня и на всичкото отгоре е атакуван от черни като нощта и отровни като смъртта скорпиони. Опасните гадинки сякаш цял живот са чакали, стаени в недрата на пясъчната дюна, и като по команда изскачат на повърхността, за да забият жило в своята жертва. Простено им е на холивудските сценаристи. Та кой би се лишил от толкова ефектна картинка, за да бъде привлечено вниманието на публиката.

Дори и най-закоравелите мъже и жени по тази планета изтръпват от мисълта, че могат да бъдат полазени от страшните гадинки, които атакуват с огромните си щипки и снабдената с отровно жило опашка. Гледаме в захлас битката на живот и смърт и си казваме: „Добре че по нашите земи ги няма“. Това, мили читатели, не отговаря на истината!

Колкото и странно да звучи, скорпионите са често срещана гледка по нашите географски ширини.

Няма да ги видите в софийската панелка, но е много възможно да извадите късмет, ако тръгнете по Искърското дефиле. Със сигурност подобна среща ще предизвика най-малкото учудване у невъоръжения с познания нашенец. Свикнали сме да ги гледаме по филмите и да се успокояваме, че са ужасно далеч от нас.

„Няма нищо такова. Скорпионите ни са на една ръка разстояние.

У нас живеят поне 5-6 вида. Обитават по ниските и по-топли места. Особено разпространени са по Искърското дефиле. Ако си отделите един или два дни и тръгнете по следите им, няма начин да не ги откриете под някой обърнат камък. Интересното е, че хората продължават да се учудват, когато за първи път се сблъскат с тези интересни членестоноги. Не са силно отровни, най-много като ужилване от пчела. При съседите (Гърция, Реп. С. Македония) има и по-опасни скорпиони, а в тропиците и в пустините са море“, разказва за „Космос“ доц. д-р Петър Берон, който е познат у нас като един от най-големите познавачи на този вид паякообразни.

Кои са най-опасните скорпиони в света и какво е усещането да те ухапе такъв екземпляр -  четете в "Космос".