Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът Иван Николов
Кметът Иван Николов

 

ФИРМА на разследван по обвинение за източване на 2 млн. ДДС печели обществени поръчки в Дряново за стотици хиляди лева.  Това разкриват възмутени общински съветници от различни партии в града пред "168 часа".
Ситуацията в Дряново е нажежена до краен предел. Между кмета и общинския съвет има огромен конфликт, който няма как да бъде разрешен"- категорични са по-голяма част от съветниците.
Те обвиняват в жалби кмета д-р Иван Николов, който е от ГЕРБ, че манипулира търговете в полза на конкретни частни фирми. В резултат общинско дружество "Кольо Фичето" е пред фалит. За това са подадени куп сигнали до различни институции и прокуратурата. По някои от тях са образувани следствени дела срещу неизвестни длъжностни лица. В края на март на три от разследванията срокът е удължен с по два месеца. Кметът Николов отказа да приеме екип на "168 часа" за коментар по темата.
"Като кмет Иван Николов е задължен да контролира общинските дружества, но не го прави и те потъват. Сезирал съм компетентните органи за редица нарушения" - обяснява председателят на общинския съвет Ангел Димитров.
Зад неговото становище застава и лидерът на местната структура на "Атака" Апостол Матев: "Кметът д-р ИванНиколов е ощетил общината чрез манипулация на обществени поръчки. Съжалявам, че го подкрепихме за избора му. Той изолира общинския съвет и управлява индивидуално града както намери за добре."
В подкрепа на твърденията си той показва одитен доклад на общинското дружество "Кольо Фичето". Според документа от него са източени над 200 хиляди лева по различни договори за строеж и ремонт, сключени от фирмата. Изпълнител по тях е частното дружество "Мекс трейд къмпани", собственост на 25-годишния Иво Пенчев. Той отдавна е известен на полицията. Едва 19-годишен Иво Пенчев е

отвличан за откуп

Ченгетата го спасяват без близките му да платят и стотинка за живота му. Няколко месеца по-рано неговият баща Ивелин също е похитен. Измъква се от плен срещу откуп от 10 хил. лева, припомнят ченгета. В момента баща и син Пенчеви и още 6-7 души са разследвани по обвинение за източване на над 2 млн. лв. от ДДС като организирана престъпна група. Имуществото и фирмите на всички са запорирани по искане на комисията "Кушлев", показва справка от съда. Според МВР дедесарите прилагат схемата си в периода 2008-2010 г. По същото време фирмата на Иво Пенчев "Мекс трейд къмпани" започва да печели поръчки в Дряново. Договорите са сключени с общинската фирма "Кольо Фичето".
Според доклада на одитори не е ясно по какви критерии фирмата на Пенчев печели апетитните договори. По това време "Мекс трейд къмпани" е току-що регистрирана, няма работници, но за сметка на това има огромни задължения. Въпреки тези смущаващи факти "Мекс трейд къмпани" прибира над 200 хил. лв. по договорите си с общинската фирма, без да свърши нищо от обещаната работа. Така според одитния доклад парите са източени вместо с тях да бъде ремонтиран водопроводът между три села. "Кольо Фичето" е на загуба и от други два договора за над 26 хил. лв. Срещу парите "Мекс трейд къмпани" е трябвало да направи ремонт и да достави материали за бетонов възел. Фирмата на Иво Пенчев отново прибира парите, без да свърши нищо, според одита. В същия момент заради липсата на имущество на "Мекс трейд къмпани" общинската фирма няма как да си върне дадените пари. В резултат самата тя е

заплашена от фалит

"Кметът умишлено реже общинското дружество от всичко - категоричен е новият є шеф Стоян Петров. - За да ни елиминира, разбива обществените поръчки на части. Така се избягват конкурсите и има възможност да бъдат поканени само избрани фирми. Въпреки нашия опит до момента ние не сме получили нито една покана. В резултат общинската фирма няма работа и се наложи да уволня голяма част от работниците в нея."
Ръководената от него общинска фирма губи и договора за сметосъбирането в града за сметка на частна фирма от Шумен.
"Кметът ми взе всички дейности, от които дружеството може да печели. Най-важните ми отговорности сега са да обслужвам радиоточката и да правя погребения. Не ми остава нищо друго, освен сутрин да пея по радиоточката, а след обяд да плача на гробището", казва иронично шефът на общинското дружество.
Той допълва, че не вижда изход от омагьосания кръг, в който го е вкарал градоначалникът на Дряново. За капак на всичко кметът отказвал да изплати на "Кольо Фичето" над 30 хил. лв., въпреки изричното решение на общинския съвет. Те били за

вече свършена от фирмата работа

"Заради липсата на пари не мога да дам заплати на работниците. Затова вече имам пет акта от инспекцията по труда. Те също трябва да бъдат платени от бюджета на дружеството. Както е ясно, пари няма и затова данъчните ни заплашват със съдия-изпълнител", оплаква се шефът на "Кольо Фичето".

 

Още нарушения

ДРАСТИЧНИ нарушения са открити от проверяващи и при друга обществена поръчка на община Дряново. Това показва доклад на комисията за контрол на обществените поръчки в града.
Става дума за договор, сключен с фирма ЕТ "Ники-75". Стойността му е над 400 000 лв., срещу които фирмата трябва да доставя хранителни продукти в дом за хора с психични разстройства в с. Радовци. За да спечели конкурса, ЕТ "Ники-75" обещава, че ще доставя стоки на суперниски цени. Така един хляб трябва да струва 28 стотинки, а килограм картофи - 32. На практика това остава само на хартия. Според документи, на които се натъкват проверяващите, хлябът е доставян на цена от 75 ст., а картофите два пъти по-скъпо от заложеното в договора. Огромни разлики при доставките са открити и при други продукти, между които кашкавал, сирене, салам. Докато тече проверката на конкурса, в дома е на път да избухне епидемия от туберкулоза, алармират служители в общината. По думите им информацията е старателно прикривана, за да се избегне скандал. Първият случай на известната като болест на недохранването туберкулоза е регистриран преди няколко месеца, когато в дома издъхва психично болна жена, твърдят източниците на на "168 часа". Те добавят, че тогава не са направени изследвания на останалите пациенти и персонала. Преди седмица служител на дома се почувствал зле. Джипито му го изпраща в Габрово да му направят проба за туберкулоза. Тя се оказва положителна. Служители на дома, пожелали имената им да не бъдат цитирани, разкриват, че веднага след това в социалното заведение по спешност е извикан екип от габровската болница. Изследвани са над 100 пациенти и работници. Над 30 се оказват с положителни проби. Останалите са в ужас, защото се притесняват, че в града може да плъзне епидемия.
"Няма място за притеснение, защото няма открит човек с туберкулоза. Положителната реакция не е основание да се смята, че човек е болен. Това показва, че той е в контакт с вирусоносител, но в никакъв случай не означава, че е болен", коментира директорът на дома Марко Иванов. 

 

Ангел Димитров
Ангел Димитров
ПРЕД ФАЛИТ: От общинската фирма “Кольо Фичето” са източени стотици хиляди лева.
ПРЕД ФАЛИТ: От общинската фирма “Кольо Фичето” са източени стотици хиляди лева.
ЛИДЕР: Шефът на “Атака” в Дряново Апостол Матев е непримирим към злоупотребите в кметството.
ЛИДЕР: Шефът на “Атака” в Дряново Апостол Матев е непримирим към злоупотребите в кметството.
ПОРЦИОН: Психично болните едва ли разбират на каква цена е хлябът им.
ПОРЦИОН: Психично болните едва ли разбират на каква цена е хлябът им.