Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Юри Миков
Юри Миков

 

"СИГУРНО има нарушение на закона. Това е факт. От друга страна, е забранено по магистралата да се кара със 180 км/ч, но много хора го правят. Всеки прави нещо и сам си носи отговорност", вдига ръце Юри Миков, шеф на Държавно ловно стопанство "Витиня".  След проверка на РИОСВ стана ясно, че управляваното от Миков
стопанство е предало за отглеждане на президента Георги Първанов вълчицата Зорница.
На подобно мнение са и екоексперти, помолени от "168 часа" да коментират резултатите от проверката на екоинспекцията. Според тях, за да бъде законно предаването на диво животно за отглеждане от частни лица, това трябва да е позволено в Закона за лова.
"В случая законът е абсолютно ясен. Такова нещо може да се случва единствено между ловни стопанства. Друга вратичка няма - категоричен е експерт по дивите животни.
Въпреки признанията си, че е нарушил закона, горският шеф Юри Миков

не се чувства виновен

"Нямах друг избор. Другият вариант беше да убия вълчицата, защото нямаше какво да я правя", убеден е Миков.
Според него хората постоянно намират малки диви животни. Въпреки че е забранено, ги прибират вкъщи.
"Гледат ги по няколко седмици и като размислят, ги носят при нас. През това време те вече са социализирани и не могат да бъдат пуснати обратно в природата. Ние също не можем да ги гледаме, защото е опасно. Преди време е имало случай, когато пораснал елен уби човек. Затова ги предлагаме на зоопарка, но те отказват, защото си имат такива животни. Тогава се принуждаваме да търсим на кого да ги подарим. Другият вариант е да ги убием, но на мен сърце не ми дава да го направя", допълва горският шеф. Такъв бил и случаят с президентската вълчица Зорница. Животното било намерено като малко и предадено в ловното стопанство. Докато Миков се

чудел какво да прави

с него, го вижда човек, който работи при Георги Първанов.
"Заговорихме се за вълчето и им го дадох. Те бяха първите, които го поискаха. Ако беше се появил друг кандидат, щях да го дам на него и въобще нямаше да разберете. Признавам си, тогава не се съобразих, че животното трябва
да се регистрира
Мислех си, че това се отнася само за екзотичните видове - категоричен е Юри Миков и допълва: - Безспорно ние сме европейска държава и законите трябва да се спазват. От друга страна, ако всеки ги спазваше, нямаше да сме на това дередже."

 

Колеги от ДС

Георги Първанов и горският шеф Юри Миков освен с вълчицата са свързани и по линия на ДС. Подобно на държавния глава, вербуван от службите под псевдонима Гоце, името на Миков изплува като агент Румен. Според документите от комисията по досиетата Юри Миков е работил като секретен сътрудник към УБО. Вербуван е през 1986 г., а две години по-късно е свален от отчет.

 

Размина се с глобата

Георги Първанов се размина с глобата, която заплашва всеки, който в 14-дневен срок не регистрира отглежданото от него диво животно. Това стана ясно след проверка на експертa от РИОСВ-София Лазар Петрунов.
Причината е, че вълчицата Зорница е собственост на държавата и се отглежда в парково пространство, също държавна собственост. Заради това не се налага специална регистрация в екоинспекцията.
От РИОСВ установяват, че Зорница е предоставена за отглеждане в резиденция "Бояна" на 11 септември 2009 г. с протокол на Държавно ловно стопанство "Витиня".
Според документа Зорница е дадена временно за безопасно отглеждане в парка на вила "Калина" и полагане на необходимите грижи, включително и на ветеринарномедицински контрол.

 

2 килограма месо на ден за звяра

Дневна дажба от поне 2 кг месо са необходими за доброто здраве на отглежданата от държавния глава вълчица Зорница, обясняват ветеринари.
Според тях в случай че животното бъде конфискувано, вероятно ще бъде настанено в столичния зоопарк. Там в момента се отглеждат пет нейни себеподобни. Хранят ги с кучешки гранули и магарешко и конско месо. Порционът им е между 1,5 до 5 кг на животно. Според експертите добре гледаният вълк може да живее далече от природата 10-15 години.

Георги Първанов и Зорница
Георги Първанов и Зорница