Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Соцлидерката Корнелия Нинова вече е в различни степени на войни с две от трите си най-големи структури.
Соцлидерката Корнелия Нинова вече е в различни степени на войни с две от трите си най-големи структури.

Нинова предпочита бързи избори и конгрес през юли, за да се качи на Бузлуджа като първия избран от низините председател, вътрешната опозиция мечтае за връщане на правилата и тя да бъде сменена от конгреса

Колкото повече наближава отпадането на извънредното положение, толкова по-отчетливо става и отпадането на карантината за лидерската битка в БСП. Затихнала за кратко, след като коронавирусът удари и столетницата - отложи провеждането на първия в историята на партията пряк избор на председател на 26 април и планирания за 9 и 10 май конгрес.

Близо два месеца в БСП, която обичайно е раздирана от скандали, всичко беше тихо. Вътрешнопартийните томахавки поне привидно бяха заровени и червените лобита поставиха акцент върху желанието да се опази здравето на хората и да им се помогне за справяне с кризата.

Така беше доскоро. Че битката набира нова сила обаче, се разбра от пламналата война между Корнелия Нинова и Георги Гергов. Преди седмица бизнесменът и лидер на червените в Пловдивско изненадващо напомни, че мандатът на Нинова изтича на 7 май, и поиска Националният съвет спешно да реши какво да се прави в тази ситуация. Нищо че по устав лидерката може да бъде такава до учредяването на новия 50-и конгрес, независимо кога ще се проведе той. Т.е. формално нарушение на правилата няма.

Георги Гергов
Георги Гергов

И макар Гергов да е неин основен критик не от вчера, този път Нинова реагира неочаквано остро и поведе поредната си кървава за партията война -

поиска

изключването

на бизнесмена

от БСП

Веднага я подкрепиха с позиции някои от организациите по места, водени от депутати на Нинова. Те, ако я знаят каква е, ще поискат председателката да си ходи от партията, отвърна невъзмутим Гергов.

Какъвто и да е той, от каквито и мотиви да се води в действията и изказванията си, бизнесменът политик има солидно влияние над втората по големина червена структура - Пловдив.

Така

соцлидерката

вече е в различни

степени на война

с две от трите

си най-големи

структури

Във Варна не само изхвърли от общинската листа местния лидер Борислав Гуцанов, но се опита да го свали и от шефския пост. Структурата обаче си го преизбра непосредствено преди обявяването на карантината. А как ли ще реагират червените в Пловдив?

Ситуацията с Гергов вече е довела и до разрив в парламентарната група, след като 4-ма пловдивски депутати се подписаха в декларация срещу бизнесмена, разказват техни колеги. На последното заседание е имало сериозно напрежение срещу лидерката - била критикувана, че депутати се настройват едни срещу други, а групата се използва за решаване на вътрешнопартийни спорове (по Валери Жаблянов).

Какъв пълководец е Нинова, предстои да видим. Но другари напомнят, че

резултатите

от войната ѝ с

президента на

ПЕС Сергей

Станишев не бяха

в нейна полза

И така - вътрешната интрига тепърва ще се развива и набира скорост.

Кирил Добрев
Кирил Добрев

Красимир Янков
Красимир Янков

Три са посочените за лидерския пост имена до момента – Нинова, заместникът ѝ в партията Кирил Добрев и Красимир Янков. Три са и сценариите пред БСП след падането на извънредното положение.

Първите два се определят от двете дати, които Изпълнителното бюро е обсъдило за провеждането на прекия избор – 21 юни и 20 септември.

Първият е вариантът, предпочитан от самата Корнелия Нинова, която била притеснена от спадащия рейтинг на БСП, разкриха от “Позитано”.

Бързи избори и конгрес през юли, така че на 1 август да се качи на Бузлуджа като първия избран от низините лидер.

За да се проведат обаче изборите на 21 юни, соцпартията трябва да възобнови дейността си веднага след 13 май (поне по закон засега това е последният ден на карантината). Това означава провеждане в спешни срокове на близо 150 общински и областни конференции, на които да се направят номинации за лидер и да се излъчат делегати за конгреса.

Определянето на такъв график в близките дни и седмици крие реална заплаха за здравето на хората - 60% от червените структури са в рисковата възраст. А макар извънредното положение да е свалено, опасността от вируса изобщо не е отминала и не е ясно дали ще отпадне забраната за събиране на много хора на закрито. А на конференциите се събират между 100 и 150 души.

По-реалистичен изглежда вариант две - избори наесен. Така партията ще има цяло лято, за да проведе спокойно конференциите си, като даде време на хората си да се успокоят. И Нинова трябва да бъде спокойна - на историческата поляна на Бузлуджа като лидер ще се качи пак тя.

Отсрочването на избора във времето само удължава партийната агония. А големият страх на Нинова е, че

вотът няма да

бъде признат за

легитимен, ако

до урните не

отидат 50% от

членовете

на партията,

както е изискването по устав. Към момента те са над 80 хиляди по данни на червената ЦИК, която обаче все още проверява и “чисти” списъците. Така в прекия избор трябва да участват около 40 хиляди другари. И ако досега на “Позитано” 20 имаше леки опасения, че това може и да не се случи, то в ситуация на коронавирус тази хипотеза става все по-реална.

Така стигаме и до третия сценарий, силно желан от вътрешната опозиция – да няма въобще вътрешен избор, а лидерът да се избира пак от конгреса. Досега той беше на дневен ред само при вариант на провал и нелегитимност на избора. В последните два месеца обаче отново се надигнаха гласове с тази теза, защото партията е изнервена и иска час по-скоро да се сложи точка на лидерския въпрос.

Прекият вот обаче е записан в устава и той трябва да бъде променен, за да се върне старото положение. А за това е нужно пак заседание на конгреса.

Каквото и да е решението, то ще се вземе от Националния съвет. Не е ясно кога ще заседава той, ако не падне забраната за събиране на закрито и не се отворят киносалоните (червеният пленум се провежда в киносалона на “Позитано”). Когато и да е обаче заседанието, очакванията са то да се превърне в предизборно преброяване на силите. Защото пленумът не може да отмени прекия избор, но може да насрочи дата на конгреса преди него.