Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Много учени смятат, че е следвал Христа заради императорския орел, с който е погребан - до името му има кръст

Историците са разделени на две - логиката на едните е, че след като баща му Кубрат и синът му Тервел са покръстени, то и основателят на българската държава също е приел новата религия

Бил ли е хан Аспарух християнин?

Проф. Георги Атанасов допуска, че кановете от династията Дуло са били християни, без да натрапват вярата си на населението.

Малко преди да почине, проф. Божидар Димитров пред "168 часа" също отстояваше тази теза. Според него Аспарух е бил християнин, тъй като е намерено знамето, с което е погребан - с императорски орел, от който се съди, че е негово, а пред името му Исперих има кръст.

Това е орелът в гроба в украинското село Вознесенка, в който някои български историци смятат, че е погребан Аспарух. На кръста те разчитат името Испор.
Това е орелът в гроба в украинското село Вознесенка, в който някои български историци смятат, че е погребан Аспарух. На кръста те разчитат името Испор.

Много български историци и археолози приемат, че гробът край село Вознесенка в Украйна и съкровището в него са на основателя на българската държава. Там бе намерен сребърен орел, на който е изкован кръст. В краищата му има букви и може да се прочете името Исперих или Испор, които са сред имената на Аспарух.

Съкровището от Над-Сент Миклош, което учените също свързват с Аспарух заради надписа Есперих, отново потвърждава тази теза. Върху два от тасовете има византийски кръстове, което мнозина тълкуват като намек за християнската причастност на Аспарух.

Друг аргумент, който косвено потвърждава принадлежността на Аспарух към християнството, е, че в писанията на византийските историци нито веднъж не се споменава, че Аспарух или синът му Тервел някога са преследвали последователите на Христа.

Пред "168 часа" Божидар Димитров отстояваше тезата, че след като бащата на Аспарух - Кубрат, и синът му Тервел са били християни, следователно и Аспарух е бил такъв. Мнението му се споделя и от проф. Васил Златарски. В своята "История" той също посочва, че Кубрат с помощта на християнството успява да завладее варварите и езичниците и да създаде старата Велика България.


Това е печатът на хан Кубрат с кръст.
Това е печатът на хан Кубрат с кръст.

Според Димитров освен Кубрат християни са били и семействата на негови приближени, като зет му, областните му наместници и др.

Тезата му бе, че още преди да минат Дунава, голяма част от племето на Кубрат е било покръстено и за тях е била предвидена самостоятелна архиепископия. Затова за тях е била предвидена Оногондурската, като подвластна на Вселенската патриаршия. Всъщност с идването на рода Дуло нейната основна цел е била да се грижи за българите, вярващи в Христос.