Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томислав Дончев
Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Донев се надява извънредното положение да падне след 13 май, защото това е в обществен интерес. „То ни помогна не само, за да смекчим първият удар, но и за да се поготвим. За този месец и половинка ние извървяхме дълъг път“, казва той в ефира на Би Ти Ви, визирайки започването на изработка на защитни облекла в страната ни и подготовката на българските медици.

„Приближаваме се към живота, какъвто беше преди пандемията“, казва Дончев. След извънредното положение министърът на здравеопазването ще може чрез акт да ограничи пътуването на хора, ако някъде се откре огнище, макар че КПП-тата около София ще паднат на 6 май. 

Дончев не обещава, че ще се отворят яслите и детските градини. Той уточни, че правителството ще види как върви тази тенденця в световен мащаб. Кина, молове и театри се очаква да отворят, когато се види постоянен спад на заболелите. „Никой в момента по света не може да ви каже какъв е сценария, по който ще се развие заболяването“, казва Дончев. Той уточнява, че има няколко такива. Едните са, че ще има втори пик след есента, други са, че ще изчезне до края на годината, а трети - че се свикнем със заболяването както с грипа. 

Вицепремиерът е категоричен, че парламентарните им видеозаседания са много продуктивни, а комисиите също може да заседават онлайн без проблем. Той не смята, че бизнесът е скептичен към мярката 60/40, заради интереса на компаниите и подадените молби да се възползват от нея. Дончев уточнява, че тя може да бъде усъвършенствана. „На база на моя опит, няма ситуация, в която всички са доволни“, казва той. Уточнява, че мярката не е заем, а тя е бевъзмездна.

Самият той вече 2 месеца е без заплата, но се справя със спестяванията си. „Аз съм политическа фигура, съвсем нормално е да съм солидарен“, казва той.