Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Опасни босове на Коза ностра и Ндрангета излизат от затвора, за да не се заразят

Късметлии се оказват и представители на бруталната Камора в Неапол

Мексиканските картели принуждават аптеки да продават фалшиви лекарства, произведени от тях

Нигерийските престъпници прибират пари, защото били “замърсени” с вируса

Престъпниците от най-висок ранг притежават една ненадмината способност. Те успяват да превърнат във "възможност" това, което другите виждат като "сериозна заплаха".

Затова и коронавирусът се оказа истинска златна кокошка за най-интелигентните представители на мафиотските организации по целия свят. Най-важният въпрос за тях самите в момента е кой ще спечели най-много от COVID-19.

Разбира се, най-облагодетелствани от вируса ще бъдат Коза ностра в Сицилия, мощната Ндрангета в Калабрия и опасната Камора в Неапол. През 150-годишната си история организираната престъпност в Италия е доказала милиони пъти, че умее по ненадминат начин да реализира неимоверно големи печалби от извънредни ситуации. Дори при природни бедствия като земетресения или опасни болести като холерата те са били насреща да подадат ръка на всеки нуждаещ се. Но не безплатно!

Сега отново вирусът е безпрецедентна възможност. Този път десетки босове от различни фамилии ще бъдат освободени от затворите, в които излежават дългогодишни присъди. Причината отново е пандемията. Магистратите решиха, че опасни наркотрафиканти и поръчители на убийства трябва да бъдат пуснати на свобода поради опасността от заразяване с COVID-19 зад решетките. Няколко от тях вече са извън пределите на затворите и живеят заедно със семействата си. Засега са ясни имената на трима застаряващи мафиоти, които са били преместени под домашен арест поради преклонната си възраст.

За момента не може да се каже кога точно извънредното положение в Италия ще бъде прекратено, тъй като страната все още е в класацията на големите огнища.

Именно това наложи преди седмица съд в Милано да разпореди освобождаването на един от най-влиятелните шефове на Коза ностра - 78-годишния Франческо Бонура. Причината се оказват неговата възраст и това, че с нея той влиза в графата "потенциални заразени". Така мъжът успя да се спаси от 23-годишната присъда, излежавайки едва девет месеца от нея. Властите дори му позволиха да напуска дома си, за да ходи на редовни прегледи в болница.

Преди години задържането на Бонура бе отбелязано в Италия като истинско събитие. През 80-те години на миналия век той бе съден за пет различни убийства, както и за такива, при които телата на жертвите така и не бяха открити. Мафиотът обаче успя да се измъкне от доживотен затвор, след като адвокатите му доказаха, че оръжието, използвано при екзекуциите, не е сред тези, с които са се движили приближените на Франческо. Остана публична тайна, че поръчителят е бил именно той. По време на съдебния процес стана ясно, че по законите на Коза ностра мъжът е сред "най-доблестните" й шефове. А също и доверен съюзник на най-смъртоносния и легендарен водач на сицилианската мафия - Бернардо Провенцано.

Освободен от затвора малко след Франческо беше и 72-годишният Роко Санто Филипоне. Той е сочен за един от шефовете на калабрийската Ндрангета. Срещу него бяха събрани достатъчно доказателства, които го уличиха като човека зад серия от смъртоносни атаки срещу италианската полиция през 1993 и 1994 г. В този период бяха убити няколко служители на карабинерите. Официално съдът обвини Филипоне за участие в престъпна организация, както и за убийство. Според разследващи той осъществявал и връзката между Коза ностра и Ндрангета.

Въпреки престъпното си минало мъжът беше пуснат на свобода заради годините и възможността да се зарази с COVID-19. Медици също така установиха, че мафиотът има и сериозно сърдечносъдово заболяване. В момента Роко Санто живее в Торино заедно със снаха си. Синът му е в затвора по обвинения, отново свързани с мафията. Самият Филипоне казва за себе си, че не би си позволил да избяга от правосъдието и дори е предложил на властите да не му слагат електронна гривна.

Сред късметлиите се нареди и 65-годишният Винченцино Янацо, който излежава присъда за престъпления, извършени от Ндрангета, в калабрийския град Ламезия. Преди да бъде пуснат от затвора, магистратите контрираха, че мъжът е в отлично здраве и няма причина да бъде освобождаван. Още повече че Янацо се прибра отново в града, в който се твърдеше, че всяка престъпна дейност се контролира от него.

Един от освободените италиански мафиоти.
Един от освободените италиански мафиоти.

Дали тримата шефове на престъпни организации, които бяха освободени, ще застанат отново начело на мафията, никой не може да каже. Факт е, че в момента над 70 босове, които са над 70-годишни и с установени здравословни проблеми, чакат да бъдат предсрочно освободени.

Според специалисти рискът от зарази в затворите идвал от това, че към днешна дата зад решетките са изпратени около 12 000 членове на престъпни организации. Само най-опасните се намират в самостоятелни килии, но останалите са по няколко души. Сред тях имена като Леолука Багарела - 78-годишен сицилиански шеф, отговорен за десетки убийства, Рафаеле Кутоло, който в момента излежава множество доживотни присъди, шефовете на клана "Белоко", както и други сицилиански босове.

Облагодетелствани от вируса се оказаха и дребни престъпници, чиито дела бяха спрени. Съдбата на десетки крадци и побойници остана неясна, но поне засега те категорично няма да прекрачат прага на италианските затвори.

Освен пускането на свобода на легендарни босове мафията успя да спечели и чисто икономически от пандемията. Престъпните организации получиха подкрепата на хиляди бедстващи италианци, след като им раздадоха купища безплатна храна. Появиха се дори и видеоклипове на известни банди, които доставят стоки в най-бедните южни райони на Кампания, Калабрия, Сицилия и Пулия.

Помощта обаче не е безвъзмездна. Мафията добре е помислила за това как тези хора да й се отблагодарят на по-късен етап. Най-вероятно голяма част от тях може би ще станат членове на групите, за да изплащат големите си дългове. Те ще трябва да разпространяват наркотици, да крият оръжия или дори да прибират в домовете си бегълци от италианското правосъдие.

Особено важни за мафията са хората, притежавали бизнес, фалирал заради коронавируса. Сега престъпните организации ще налеят приходи в тези фирми, но с условието те да бъдат използвани за изпирането на техните печалби от трафика на наркотици.

За шефовете на фамилиите интерес представляват и изборите. Според италиански разследващи част от тях сега ще се изявят като благодетели, осигурявайки храна и помощ, но в замяна на гласове. Най-засегнати от това ще бъдат малки градчета, в които бедността е ударила сериозно дъно.

Мексиканската мафия също е намерила печелившата формула от COVID-19. Разследване на властите там е установило, че шест на всеки 10 медицински продукта са фалшифицирани, с изтекъл срок на годност или откраднати. Картелът, известен като Jalisco New Generation, дори открито насърчавал производството на пиратски лекарства и принуждавал много аптеки да продават такива.

Престъпните организации в Мексико също вземат пример от Италия и доставят колети с храна за възрастни и нуждаещи се хора. Картелите са изявили желание да помогнат директно и на неправителствени или благотворителни сдружения. Интересното в случая е, че върху по-голямата част от пакетите за помощ е отпечатано изображението на лидера на картела "Синалоа" Хоакин Гусман, по-известен като Ел Чапо. В момента мафиотът е в американски затвор, където излежава доживотна присъда.

Ползи от коронавируса е решила да извлече и мафията в САЩ. Разкрития за това пред "Форбс" прави бившият член на престъпната фамилия Коломбо - Майкъл Франчезе. Той е категоричен, че в момента негови бивши съдружници са вложили огромни средства в създаването на фалшиви тестове, откриващи болестта, както и маски.

Властите в Ню Йорк са установили и че престъпните организации са усилили своята дейност в киберпрестъпността. Според специалисти били създадени редица фалшиви сайтове, за които се твърдяло, че дават полезни съвети и актуални новини относно пандемията. Софтуерът в тях бил така програмиран, че веднага се прехвърлял към данните в компютъра на потребителя, свързани с негови банкови сметки.

Американските престъпници са се сетили, че могат да печелят и от "състрадателността" на своите съграждани, които са склонни да даряват големи суми в борбата с вируса. Така за последните месеци са отворени множество сметки за подпомагането на компании, които произвеждат лекарство против болестта. Такива обаче в действителност не същестуват. Проблемът на властите в САЩ е, че към днешна дата въпреки установените престъпления те не са успели да задържан нито един.

Въпреки че Швейцария е сред най-безопасните страни за живеене, изглежда, че и там престъпни групи използват пандемията, за да натрупат богатства. Доклади, изготвени от разследващи, твърдят, че точно в този момент няколко криминални банди са се активизирали в домовите кражби. Измамниците казвали, че са от държавни агенции и искат достъп до имотите им, тъй като дезинфекцирали района за коронавирус.

Особено интересно е как ще печели мафията във втория по големина и население континент в света - Африка. Най-изобретателни там се оказват нигерийските босове.

Преди дни Националната резервна банка на Нигерия предупреди за измамници, които се представят за нейни служители и твърдят, че събират банкноти, които са "замърсени" с коронавируса. Колкото и комично да звучи, по този начин бяха излъганиняколко души. Властите там установиха, че схемата е създадена от стари престъпни организации, които преди години спечелили солидни суми точно така.

Опасенията на разследващи в африканските страни са, че най-вероятно значително ще се увеличат и случаите на бракониерството както за лична консумация, така и за бъдещ трафик на диви животни. Причината - голяма част от полицаите са съсредоточени в големите градове, а не в малките населени места. Всеизвестен факт е, че от години Африка изнася голямо количество месо през нелегални канали, създадени от множество престъпни организации. Приходите от този вид дейност се оказват наистина огромни. Според властите там благодарение на факта, че пазарите за незаконна търговия с диви животни се разрастват с всяка година, се появяват все повече нови пътища за трафик. Този нелегален бизнес и същата схема се оказват едни от най-трудните за разплитане. В него участват хиляди, всеки от които има строго определена роля в йерархията. Престъпните сдружения са успели да си създадат и скрити маршрути за изнасянето на дивите животни без значение от техния размер. Най-често за тази цел се използват тайни отделения на големи камиони.

През изминалата година властите обявиха, че обмислят да въведат нови, много по-строги мерки в борбата с трафика. Те дори получиха и подкрепата на Китай, който още през 2017 г. затвори своя вътрешен пазар за вноса на слонова кост и забрани обработката на рогове от носорози и тигрови кости. Планът на африканските власти обаче най-вероятно няма да бъде осъществен в близко бъдеще заради появата на коронавируса. От него най-облагодетелствани ще бъдат бракониерите.