Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майка и 4-годишната и? дъщеря Роузи седят на автобусна спирка в Лондон, където детето е подредило изложба с рисунки за коронавируса.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Майка и 4-годишната и? дъщеря Роузи седят на автобусна спирка в Лондон, където детето е подредило изложба с рисунки за коронавируса. СНИМКА: РОЙТЕРС

Смятаме, че е свързана с COVID-19, но не сме 100% сигурни, каза здравният министър

Британският здравен министър Мат Ханкок призна, че вече има починали от новата мистериозна болест, която поразява деца във Великобритания. За нея предупредиха ден по-рано от лондонско подразделение на британската здравна система NHS и дадоха указания на личните лекари да третират като спешен случай всеки малък пациент с вътрешно възпаление, придружено със стомашни болки, треска и обриви.

“Изгубихме няколко деца. Има починали, които не са страдали от други заболявания. Това е нова болест, която смятаме, че е причинена от COVID-19, но не сме 100 процента сигурни, тъй като някои от болните реагират отрицателно на тест за коронавирус”, каза Ханкок пред радио Ел Би Си. Той е разпоредил да започне

спешен преглед

на медицинската

документация

за всички деца

с вътрешно възпаление,

които са били подложени на интензивно лечение през последния месец. Целта е възможно най-бързо да се установи какво предизвиква новата болест, която лекарите сравняват със синдрома на токсичен шок и болестта на Кавазаки.

До момента NHS разполага с информация за по-малко от 20 такива случаи, но въпреки малкия брой експертите разглеждат случващото се като сериозна опасност. Досега се смяташе, че малчуганите не са толкова уязвими на заразяване с коронавирус, въпреки че са сред най-големите му преносители. Освен това лекуваните в реанимация деца са проявили симптоми, които не са сред типичните за COVID-19 като зачервен език и обриви по ръцете. Но пък всички са страдали от тежко вътрешно възпаление, изискващо поддържане на дишането. В телата им е установено голямо производство на цитокини, което се наблюдава при свръхреакция на имунната система. При т.нар. цитокинова буря обаче протеините започват да атакуват и здрава тъкан, което

кара тялото да

изпадне в шок

Подобно състояние е забелязано и при по-стари пациенти с К-19, както и при заразени с ебола.

Главният медицински експерт на британското правителство проф. Крис Уити коментира, че е напълно възможно увеличаващият се брой на деца, нуждаещи се от лечение в реанимация, да е предизвикано от COVID-19. Той обаче допълни, че трябва да се търсят и други причини, тъй като все пак става въпрос за ново заболяване с различни симптоми.

Източник от NHS е разкрил пред “Гардиан”, че повечето от подложените на интензивно лечение деца вече имат болестта на Кавазаки, която причинява възпаление на кръвоносните съдове и засяга предимно малчугани под 5 г. Заради нея при тях са настъпили усложнения след заразяване с коронавирус. Смята се, че от болестта на Кавазаки страдат осем на всеки 100 000 деца във Великобритания.

Междувременно британското правителство отпусна по 60 000 паунда на семействата на загиналите в борбата с коронавируса медицински работници, чийто брой стигна 113. Вчера те бяха почетени с минута мълчание, след като син на един от починалите лекари призова кабинета да се извини публично, че ги е оставил да работят без предпазни средства.