Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Време е мерките да стъпят на здрава основа

Заради една криворазбрана папска була през XIII век европейците решили, че котките са въплъщение на дявола, и започнали ревностно да ги бесят, горят на клада и давят. Горките писани почти изчезнали, но пък плъховете и мишките се размножили неимоверно и когато през XIV век тръгнал поредният епизод на бубонната чума, тя избила някъде между 30 и 50 на сто от населението на католическия свят.

Днес тази историческа глупост малко ми напомня за забраната да се ходи из парковете и планините, която явно е разколебана напоследък. Да, вирусът лесно се предава от човек на човек, но къде се случва в това? Не и в парковете!

Сега сме XXI век и науката би трябвало да си каже думата. Уви, европейската наука още трън си вади, докато властите се отдават на своя естествен властови инстинкт – ограничават свободата.

Все пак, след известно ровене в интернет намерих пресен-пресен доклад на четирима

професори

от различни

университети

в Китай,

които са проучили 318 огнища на зараза в 120 града. Оказва се, че от тях 254, или 79,9 на сто от огнищата, са възникнали в домовете, 108, или 34 на сто, в градския транспорт (процентите са доста повече от 100, тъй като в много случаи се комбинират). Следват ресторантите, моловете, супермаркетите. И само едно-единствено огнище е възникнало под открито небе, като пострадалите са само двама!

Двамата заразени на открито са една шестнайсетина от 1 процент от всички заразени, т.е. малко над 1 човек на 1000. И най-вероятно това не е станало в парка.

Докладът може да бъде свален от следния адрес: https://www.medrxiv.org/ content/10.1101/2020.04. 04.20053058v1.full.pdf. Той е съвсем нов и не е потвърден от други научни колективи, което става чрез други подобни изследвания в продължение на месеци и години. Европейските експерти още чакат грантовете.

И без наука е очевидно, че заразата се случва изключително в затворени пространства и никога в парка.

Големият убиец

е централната

вентилация

във високите билдинги и в огромните кораби.

Най-известният пример е американският самолетоносач “Теодор Рузвелт” – първо откриват трима заразени и докато доплуват до базата в Гуам, заразените вече са 856. Засега рекордът се държи от френския самолетоносач “Шарл дьо Гол”, където заразените моряци са 1046 - над половината от личния състав.

Цялото бъдеще на военните флотове в момента е под въпрос. Като добавим и подводниците, “ядрената триада” е на път да стане монада. Подобно е положението с круизните кораби – този туризъм умря.

Както е тръгнало, небостъргачите по света трябва или да отворят прозорците, или да пуснат кепенците. Желателно е да се спрат и асансьорите. Но тогава май ще се наложи световният бизнес да се изнесе на палатки в парка.

Като стана дума за палатки, попаднах на любопитен клиничен опит от т. нар. “Испански грип” през 1918-1919 г.. Онзи вирус, известен като H1N1, е бил много по-свиреп убиец от короанвируса. Когато в някои градове болниците се препълнили, властите започнали да опъват палаткови болници в парковете. При хубаво време леглата на болните се издърпвали навън, на чист въздух, тъй като по онова време така се лекувала туберкулозата.

И какво се оказва? Оказва се, че в палатковите болници хората оздравяват 3 пъти по-бързо, смъртните случаи рязко намаляват, а и персоналът в общи линии минава метър. Изводът е очевиден –

като дойде

подобна

пандемия,

излезте на

палатка,

спете на открито. Повече на следния адрес: https://www.ncbi. nlm.nih.gov/pmc/articles/ PMC4504358/.

Уви, засега не съм забелязал властите у нас да запечатват небостъргачите, но затова пък забраняват паркове, като че ли от храстите дебне Сатанаил. Слава богу, все още не избиват котките, но това някак си не ми прилича на научен подход.

В момента няма ни лекарство, ни ваксина, а и тестовете са кът. Ако ви се лепне вирусът, животът ви зависи от имунната система.

В началото на пролетта народът копнее за слънце и въздух именно защото имунната му система е увредена от дългото стоене у дома. Дихателните органи страдат и от липсата на витамин D, който се синтезира от човешката кожа под слънчевите лъчи. Така че разходката на открито спасява живот. Същото важи и за човешката психика -

дългото стоене

в къщи води

до стрес,

стресът съсипва имунната система.

Това важи и за имунната система на политиката. Ще издържи ли тя на този социален стрес? Вече се надига ропот - ама защо някои ги пускат, а други не, пак баровците се уредиха, защо за кучетата може, а за хората - не, и така нататък.

А, и ако имунитетът на възрастните е най-слаб, те най-често умират, защо не пускат тях първи в парка и планината, а започват от децата?

Историята показва, че точно тези настроения водят до революциите. Малко по-активна употреба на фронталния мозъчен лоб би могла да спаси и Чарлз I, и Луи XVI, и Николай II – ако не бяха се ограничили до инстинктите за доминация в гущерната мозъчна система на властта.

То и науката напоследък се движи със задника напред. Някак си неусетно вирусолозите минаха на задна линия, а отпред излязоха математиците, които се правят на баба Ванга със смехотворни “математически модели”. Никой не знае дали заразените са хиляда, или сто хиляди. Да моделираш без истински числа, е като грънчарство без глина или като секс без жена.

Онзи ден чета някакъв виден нумеролог от БАН, който обяснява все още скромното увеличение на заразените с пътуването по празниците. Гений! Ако си беше вдигнал носа от цифрите, щеше да забележи, че новите огнища са в едно шивашко предприятие в Плевен, както и в болницата във Видин. Нищо общо с изселването за Великден, за него е още рано.

За всеки разумен човек е ясно, че България не е остров. Страшното няма да ни отмине. И властта е напълно права, че то трябва да се отлага колкото може повече. Но всички мерки трябва да стъпват върху

факт №1 – под

покрив вирусът

циркулира,

а навън умира

Да, важно е да се спазва дистанцията, да се слагат маски, да се мият ръцете, всичко да се дезинфекцира по няколко пъти на ден. Незнанието трябва да се изкоренява с масова просвета, защото все още много народ не е убеден. Какво пречи например да се глобяват свирепо тези, които се возят в метро и трамвай или влизат в магазините без добре сложени маски? Колкото по-немощно е здравеопазването, толкова по-мощна трябва да е просветата.

И най-драконовските мерки са оправдани, ако са в правилната посока. Но защо, о, защо, властта пак беси котките?

Пешеходец съгласува разходката си в парка с охранител.
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Пешеходец съгласува разходката си в парка с охранител. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ