Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оставиха в ареста 29-годишен, бил и ограбил с брат си мъж от Славотин Снимка: Пиксабей

Окръжен съд – Монтана отказа да пусне на свобода с по-лека мярка за неотклонение 29 годишен мъж, задържан под стража за извършен с брат му грабеж на жител на село Славотин.

Според събраните в досъдебното производство доказателства на 23 март т. г. час след полунощ Е. И. заедно с брат си -39 годишният Г. И., нападнали в дома му в Славотин 52-годишния С. А. , нанесли му побой и му отнели 80 лева. На следващия ден служители на МВР разкрили и задържали нападателите, които били разпознати и от пострадалия. Г. И. и Е. И. са криминално проявени, по-възрастният е излязъл от затвора през октомври 2019 г, а Е.И. има четири присъди за различни престъпления, едната от които е ефективно лишаване от свобода. На 26 март т. г. ОС – Монтана след като прецени, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършители на тежкото престъпление, и че има реална опасност, ако са на свобода, да се укрият или извършат друго престъпление, определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража” и за двамата.

Мярката бе потвърдена и от Апелативен съд. С молба до ОС сега Е. И. е поискал по-лека мярка, за да може да се грижи за семейството си. След като се запозна с молбата и доказателствата по делото съдът отхвърли молбата на обвиняемия и отказа да измени мярката му с мотива, че няма настъпили нови обстоятелства по делото, които да налагат изменение. Не е нарушен и принципът за разумен срок за задържане под стража. Съдът определи още, че 2 месеца след влизането на определението му в сила, обвиняемият Е. И. няма право да подава молби за по-лека мярка за неотклонение. Заради обявеното извънредно положение и противоепидемични мерки делото бе разгледано по видеовръзка със Затвора във Враца.